Реклама / Ads
7| 11857 |01.08.2024 ГЛАСЪТ

Дишай: Държавата казва, че черните токсични облаци от пожарите са безвредни, а може би и полезни?

.
Няма замърсяване на въздуха от пожара… Това чуват всички българи след всеки пламнал пореден пожар в завод, гора, фабрика, село, цех, ниви и пр. Просто силен огън, но димът е безопасен, успокояват ни и „цитират“ подвижни лаборатории.
 

Щом всичко е ОК – дишайте с пълни гърди, бе, хора. Пълнете дробовете си със здравословен пушек от изгорели пластмаси, ацетонови бои, лакове, метали, дървета, химикали и всякакви други предмети и вещества. Щом подвижната лаборатория е измерила, че въздухът е чист, значи е така. Но нали димните кълбета и облаци се движат на десетки километри, там дали някой замерва? Е, не ставайте капризни.

 

Дали тези, които ни съобщават добрите новини за чистия въздух, ще заведат децата си да подишат с пълни гърди в районите на пожарите?

 

Пушекът от взривовете в складовете с фойерверки край Елин Пелин е много гъст и токсичен. Това заяви говорителят на Националното следствие Мариан Маринов по БНТ. Май не е слушал официалните сводки… Но е прав. Пушеците и облаците не само от този инцидент са опасни. О-ПАС-НИ!

 

Същото се отнася и за горящите гори в цялата страна. Десетки хиляди българи са подложени на смъртоносното влияние на отровения въздух, който дишаме хората до пожарищата.

Странно е бързането след всеки нов инцидент – взривът в „Свилоза“ – Свищов, Терем – Костинброд, фабриката за отпадъци – висши държавни служители да успокояват, че няма обгазяване и опасност за населението. Те искат да предотвратят паника, хаос и страхове сред хората. Но дали не ги подлагат на по-голяма опасност?

Само че страшно има и то е съвсем реално.

 

Кратък поглед върху действията на властите в други страни при възникване на пожари показва, че наред с проследяване на събитията, се води мащабна кампания по разяснаване на населението как да се предпази от вредните емисии във въздуха.

 

Някои от най-тежките пожари избълват дим, който се издига на десетки километри около тях, „посещавайки“ градове, села, курорти, открити пространства.

 

Доказано е, че димът от горски пожари е токсичен за тялото. Досегът с дим от горски пожари увеличава риска от диагностициране с деменция с 21%, в сравнение с други видове замърсяване на въздуха, като например от моторни превозни средства или различни производства.

 

Друго проучване, проведено от американски учени, регистрира преждевременни смъртни случаи сред хора, дишали дим от пламнали гори.

 

Трябва да е ясно, че димът от горски пожари е опасен за здравето. Колкото повече изследвания се правят, толкова повече научаваме как различните части на човешкото тяло са засегнати, коментира д-р Лиза Пател, педиатър и изпълнителен директор в Консорциума на Медицинското общество за климата и здравето, цитирана от британското издание „Гардиън“. Според нея хората не разбират напълно тази заплаха, защото тя е сравнително нова, а не се обяснява достатъчно от властите.

 

Д-р Пател споделя още, че вече има доказателства, че димът от пожарите води до по-ниско тегло при новородените. Увеличават се и смъртните случаи при раждане, зачестяват преждевременните раждания.

 

Фините замърсители са изследвани от години вече се знае със сигурност, че смъртността в райони на пожари се увеличава. В света това е причина за смъртта на над 8 млн души годишно, което е повече от смъртността пушене на цигари.

 

Димът от горските пожари е дори още по-лош. Всяка част от тялото е засегната от малките частици, които влизат в кръвоносната система. Замърсяването от горски пожари може да повлияе на плацентата и да навреди на развиващия се мозък, белите дробове и черния дроб на развиващия се плод.

 

Димът от горски пожари засяга всички части на тялото.  Защото по неясни все още причини димът от горски пожари съдържа токсична смес от съединения - включително летливи органични съединения, ароматни въглеводороди и тежки метали. Това отчасти се дължи на това, което гори: когато сградите избухнат в пламъци, димът ще включва метали, бои, лепила и много различни видове вещества - някои от които са канцерогенни. Всички тези неща засягат по-лошо телата ни от замърсяването с дим от въглища например.

 

От димът са застрашени също хронично болните хора и възрастните хора, малките деца са особено уязвими, тъй като белите им дробове се развиват бързо през първите пет години от живота им. Проучване от 2021 г. изчислява, че димът от горски пожари е 10 пъти по-вреден от замърсяването от традиционните източници – коли, печки и пр.

 

Въпросът е как да се предпазим, след като властта нехае и крие опасностите?

 

Най-добре е съответните институции и лаборатории всеки ден да информират населението за състоянието на въздуха. Особено в районите, където бушуват пожари. Това е задължение на властите. Не се случва обаче точно така.

 

Затова да се спасяваме сами. Проветрявайте дома си по няколко пъти на ден. Добра работа вършат дори най-евтините вентилатори. Има и пречистватели на въздуха, но те са скъпички за немалко хора. Слагайте мокри кърпи на прозорците, особено, където има деца.

 

Хората в райони на пожари трябва да се движат задължително с маска! Запомнете го.

 

Българските институции обикновено действат на бавна скорост, съобразяват се с управляващи и политици, а димът през това време се стеле на десетки и стотици километри и ни трови. Затова да се погрижим сами за своето здраве.

 

А дали всичките тези пожари и избухващи предприятия и складове е друг много важен въпрос. Дали става дума за случайности?

 

Някакви отговори ще получим от същите хора, които ни успокояват, че черните токсични облаци са безопасни за дишане. Ами да им повярваме – те мислят и милеят за народа. Поне така казват.

Клише е, но наистина става дума за „синдрома Чернобил“, когато комунистическия режим криеше информация за опасностите от движещия се отровен облак от гръмналата атомна централа. Ако скандинавски страни не бяха били тревога, заради токсичните облаци, надвиснали над териториите им, тук щяха да ни баламосват дълго време. Този синдром владее властите у нас и досега. Те са готови да премълчат всичко, което смятат, че не е полезно за тяхното управление и може да застраши постовете им.

 

Толкова е явно, колкото и гадно.

 

Фрог нюз

 

П.П. Водещи експерти обясниха популярно по Нова тв колко смешни са обясненията на властите за липсата на вертолети и самолети за гасене на пожари, недостига на кадри, които да ги управляват и прочие оправдания. Оказва се също, че Експертният съвет при Министерството на околната среда е събиран 4 пъти за 10 години. Дишайте свободно, българи!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 15723 |27.07.2024 Миротворецът Румен Радев в море от 207 „военнолюбиви“ нации в Париж. Макрон пуснал ръка на Десислава Радева… . 10| 10882 |26.07.2024 Война и спорт: Олимпиадата е празник за целия свят, само от Русия хвърчат плюнки и закани . 39| 18733 |23.07.2024 Москва ни удaри с климатично оръжие. Радев и патриарх Даниил да кажат: Левски глупак ли е? . 35| 9623 |22.07.2024 Защо българските богове се кискат на Байдън и САЩ? Всички прилики с "Планетата на маймуните" са случайни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads