Реклама / Ads
9| 9997 |05.11.2021 ГЛАСЪТ

Георги Господинов - член-кореспондент. Приятно ми е, Хенри Мур

.
Надписът е изчерпателен...
Писателят Георги Господинов станал член-кореспондент на Българската академия на науките. Творецът е почетен в отделение ”Изкуство и изкуствознание” от направление ”Изкуство”. За протокола: Георги Господинов е поет, писател и литературовед. Браво!
 

***

Париж. Преди години. В малко кафене се срещат съветският колос в скулптурата Евгений Вучетич и британският му колега Хенри Мур.

Човек от съветското посолство, инициатор на срещата, представя Вучетич: „Това е най-големият съветски творец, академик, член-кореспондент на няколко академии, герой на социалистическия труд, народен художник, лауреат на Ленинска награда… Вучетич кима одобрително.

 

Англичанинът подал ръка: "Приятно ми е, Хенри Мур".

 

Дали историята е истинска? Достоверна със сигурност.

 

***

Творецът не трябва да говори често за себе си и за своята работа, защото губи енергия, която е нужна за работата му“.

 

Скромно мнение на големия Хенри Мур.

 

***

Теодор Ушев: Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

 

Българската литература - също!

 

***

Дали това е завист, хейтерство и черногледство? Авторът - злобен драскач? Възможно – човешки чувства са. Но може и да е нещо друго, което споделят – открито – няколко познати. Имаме си сайт - създател съм на сайт, пускам в него, каквото си искам. Битува такова мнение. Истината е, че аз и колегите ми много внимаваме да не преминем определени граници в журналистиката, за които отдавна не се говори. Може би не успяваме винаги. Аргументи да напиша тези редове ми дадоха разговори с читатели и издатели по време на Алея на книгата пред НДК преди месец. Както и някои от книгите на Господинов, рабира се. Подобен текст няма да бъде публикуван никъде другаде. Очаквайте правилни интервюта с титулования автор. Всеки има право да го харесва. Но и обратното. Аз не го харесвам и смятм, че е скучен до вяла, подсъзнателна противоречивост. Не съм литературен критик - читател съм. От време на време написвам по нещо - журналналистиката изкушава.

 

А не харесвам Господинов и защото има Борис Христов, Кирил Кадийски, Николай Милчев, Петър Делчев… Тях няма да видите по телевизията.

 

***

Нищо, което да вгорчи шампанското на шампиона.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 59545 |18.09.2021 Каква е ролята на Борисов в световния скандал с Кристалина Георгиева и Саудитска Арабия? . 16| 23333 |30.08.2021 За Калин Георгиев и спихнатия балон . 29| 13915 |07.09.2018 07/09: Роден Тодор Живков. 07/09: Убит Георги Марков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads