Реклама / Ads
18| 12871 |25.02.2023 ГЛАСЪТ

Гешев се прави на Путин с обръщение към нацията. Не е ли крайно време да си ходи?

.
Иван Гешев
Преди два дни Путин направи обръщение към Федералното събрание. В него повтори кремълските опорки колко лоши са Западът и либералната демокрация и колко добър е той, истинският патриот. Освен това се закани, че няма да допусне някой да си помисли, че той няма да прави това, което си е наумил. В името на Русия и нейните трудови хора, разбира се.
 

Днес главният прокурор Иван Гешев ни представи римейк на путиновата реч със свое обръщение. То не е адресирано конкретно до някого или до определена институция. Обръщение към всички. Просто Гешев решил и написал (или са му написали) нещо като тезиси, като тържествено слово, като поздравление на тамада на банкет послучай някакъв юбилей…

 

Гешев уж е главен прокурор, а обръщението е като на кандидат за премиер или за държавен глава. „Институциите в страната ни са нестабилни, а българите плащат високата цена на политическата, икономическата и конституционната криза. Тяснопартийните цели и личното благополучие все по-често се поставят пред интересите на народа ни“. Ще ви спестя целия текст, но ако си падате по Леополд фон Захер-Мазох можете да го прочетете в цялата му прелест на сайта на прокуратурата. "бащата“ на мазохизма често говори за "инструменти" в една деликатна и спорна област, а Гешев преди време сам се обяви за „инструмент на Господ“. Не е нужно човек да се замисля дълбоко, за да открие приликите...

 

Ние сме последната крепост на правовия ред и демокрацията!“ – отсича Гешев. Ни повече, ни по-малко. И това при положение, че пред последното десетилетия прокуратурата се движи между 4 и 10% обществено доверие!

 

И сега внимавайте: „Точно затова днес не мога и нямам право да мълча, когато виждам, че прокуратурата се превръща в разменна монета при спорове между политическите партии и техните лидери. Това е опасно, защото нарушава основните конституционни принципи за разделение на властите и независимост на съдебната система, в частност на прокуратурата. Опасно е, защото именно те са вододелът между демократичната държава и едноличната власт, а оттук крачката до засягане правата на българските граждани и репресии, които познаваме от историята, е много малка“.

 

За кого се има този човек? Вече „инструмент на Господ“ не го задоволява – вижда се по-високо. Най-високо?

 

Слушаме всеки ден политици, юристи и „експерти“ за реформи в правосъдната система. Всички говорят, че името на главния прокурор не било важно, а принципите на контрол. И да можел някой – прокурор, следовател, съдия – да го разследва, ако има доказателства за извършени от него престъпления.

Вятър и мъгла. Не виждате ли, че това лице е обсебено от мания за величие, но и от изтощителни комплекси. Нещо като примитивен вариант на нарцисизъм, който някои учени наричат „инфантилен нарцисизъм“.

 

С това обръщение към всички (?!) – тест за експерти, - Гешев ни казва, че въпросът за ограничаване пълномощията на главния прокурор и контролът спрямо негови действия, не само принципен въпрос. Но и конкретен, свързан с личността, която заема този важен пост. Което означава, че Гешев трябва да бъде по някакъв начин изолиран от позицията главен обвинител на държавата. Въпросът е персонален, не само принципен. И е такъв от времето на Сотир Цацаров, че и отпреди това. Деликатността в обсъждането на темата е излишна.

 

Наистина ли вярвате, че ако се променят няколко текста в Конституцията, това ще реши проблема?

 

При наличието на сегашното статукво Конституцията и останалите закони са просто текстове.

Чухме досега и експерти, и политици, и магистрати да говорят и предлагат решения. Но не сме чули жертвите на Гешев и неговата прокуратура. Тези, които са изтърпели и изтърпяват безобразията на обвинението при Цацаров та до ден днешен. А някои вече не са между живите, заради отключени заболявания в арестите и съдебните зали, заради преследването и прокурорския натиск, заради рекета и саморазправата, защото са неудобни някому.

 

Гешев се опитва да се измъкне от ситуацията с пламенни слова и обръщения. Изживява се като народен закрилник и се опитва да манипулира общественото мнение, спекулирайки с някакви кризи. Говоритеката Сийка сигурно му вярва, но само тя. Дори тези, от които е зависим или е в колаборация през последните години, не приемат насериозно нито една негова дума. Защото го познават.

 

Изключително важно е Иван Гешев да бъде отстранен като главен прокурор. Той олицетворява модела, който разсипа държавата. Пост съветския, мафиотско-олигархичен-ченгеджийския модел! В школата в Симеоново, която той е завършил, поне половината от преподавателите са били същите, които са „изградили“ кадрите в народната милиция и Държавна сигурност. На какво са го научили те, ако не на преклонение и възхита от методите на съветските тайни служби и прокуратурата на Вишински? Дали като си затваряме очите за тези факти, нещо се променя?

 

Ако едно предприятие или фирма не работят добре – смяната на ръководството е най-логичното действие, което се предприема. В това няма драма, още по-малко трагедия, освен за самовлюбени субекти, които вярват, че са гениални и без тях не може.

Може.

 

Гешев олицетворява „чадъра“ над корумпираната върхушка в държавата. С какво ще го принудите да не бъде такъв? С променени текстове?

Това е заблуда, наивност, неразбиране за мащабите на бедствието!

 

Иван Гешев се държи като свръх човек, който е над системата, над институциите и обществено-политическите завоевания, калкото и несъвършени да са те. Или се прави на луд, както го е учил Бойко Борисов.

Още от неговото последно творчество: Прокуратурата е жертва на дребни политически сметки. Иска му се. Истината е, че държавата и обществото са жертви на големи и задкулисни политически сметки, които го избраха за главен прокурор в един моноспектакъл.

 

Видях и преживях много от прокуратурата, затова имам право на мнение и позиция. Страшно важно е какъв човек е главният прокурор. От това зависи да спрат преследванията, „вечните обвиняеми“, повдигането на обвинения без доказателства, издевателствата над бизнесмени и фирми, рекета и колосалната корупция. Той задава тон за спазване на законите и да се прилагат равнопоставено. Махнете Гешев и ще се изумите колко много неща ще се променят в държавата към добро. Първата от тези промени ще е поведението на немалко политици и управленци, които досега са се чувствали недосегаеми.

 

Помислете.


Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 13011 |23.02.2023 Смразяващи съвпадения в реч на Мусолини и обръщението на Путин. Фашист ли е руският диктатор? . 45| 12121 |22.02.2023 За Путин, няколко изречения, ако може? . 46| 13095 |19.02.2023 Манол Глишев: Какво щеше да направи Левски днес? . 22| 13743 |03.02.2023 По любов или на тайна мисия Гешев и Хамид се оказаха в Америка? Голямата тайна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads