Реклама / Ads
52| 13994 |15.03.2011 ГЛАСЪТ

Йос-ко сан и добрите медийни новини

.
Самурай се концентрира за живот в българско село
Eй, хора, чувате ли какво става наоколо? Някои се присмиваха на Календара на маите, че светът ще се разпадне през 2012, но нещата май се ускориха. Имам предвид новините около атомната електроцентрала в Япония.
 
Обаче на нас, българите, какво ни пука. Първо, гръмналият АЕЦ е на майната си във Фукушима. Второ, ние, наследниците на Аспарух и Георги Димитров, издържаме на радиоактивно заразяване поне колкото скорпионите и хлебарките, а точно те, според учените, ще оцелеят след ядрен взрив. Не се шегувам. Това, на което е свикнал българинът, никой друг не може да го изтърпи. Примерите се безброй и без аналог.

Най-бедни сме в Европа. Затова пък плащаме най-високите цени. Саламите, вурстчетата и кремвиршите в Германия са по-евтини от българските. При това се правят от месо. Властта мълчи по въпроса и ни пробутва цирковия номер „Стара планина”. Същото е с тока, водата, бензина и дизела. Но и това не е най-важното. Най-важното е, че мълчим като хлебарки и скорпиони и тайно злорадстваме, когато на белите държави им се случат бури, снежни лавини, наводнения, земетресения. Казваме си: „Нека и те видят малко зор, стига сме се мъчили само ние”. Като не можем да ги стигнем по цени, трудолюбие, въображение, воля, стандарт и пр., ще ни се да им се стоварят неприятности, та дано ни разберат. Или поне да не сме сами в мъката и несгодите си.

От няколко дни се е вдига пушилка от нова „гражданска война”. Не, никой не е тръгнал да сваля Бойко Борисов с гранатомети и пищови. Няма такава работа, те социолозите и без нас си го обстрелват с РР - ракети-рейтинги. Оръжие с по-голям поразяващ ефект от атомна бомба. Срещу радиацията можеш да си туриш противогаз, но срещу усмихнат мазен социолог няма открита защита... Но да се върна на пушилката. Сега най-важното като че ли е дали Баба Ванга е светица или дявол. Няколко попа се хванали гуша за гуша с Нешка Робева и неколцина други последователи на петричката пророчица. (Къде е Светлин Русев, защо остави Нешка сама?! Да не би, а?) Голям спор, голямо чудо. Налага се да избираме: цени и протести, страхотии откъм Япония или Ванга, Дънов и Дядо Максим – Господ здраве да му дава. Кой друг народ е изправен пред такъв избор? Правилно, нито един. Но не е само това.
Драматична новина порази медийното пространство. Йосиф Йосифов – Йоско „имал проблеми с чувствителността на долните крайници”! Ужас! Йоско има проблем с краката, а те тръгнали да се дърлят за Ванга и някакво си земетресение, моля ви се! Кой Йоско ли? Как кой, онзи, дето преди десетина дни нацели с бронирания си джип някакви нахалници в отсрещното платно и уби справедливо двама от тях на място. Тогава медиите нагло излъгаха, че бил карал с 200 километра в час. Нищо подобно – били са само 180! Да се чуди човек къде са всички онези организации и адвокати, които опяват непрекъснато за човешки права, за да защитят Йоско от гнусните инсинуации. Колата, в която се ударил героят на новото време, пък летяла като ракета с 48 километра в час. Ако беше карала със „съобразена скорост”, както винаги препоръчва КАТ, 10-15 километра да речем, сега можеше хората в нея да са живи. Радостната новина е, че в „Пирогов” са оптимисти: като се стабилизира още малко Йоско, ще го оперират и всичко ще е наред. Малко надежда, слънчев лъч и вече всички са щастливи. И понеже стана дума за медийни манипулации, помните ли колко злорадо някои съобщиха, че Йоско бил дрогиран. Подла лъжа! Е, имал 2,6 промила алкохол в кръвта, но кой няма след заслужена почерпка в края на изнурителния работен ден?

Един мой познат, циник и заклет консуматор, ме пита по този повод, дали Йоско си е плащал здравни осигуровки и върху какви доходи. Даже ми припомня трагичната случка с общинския съветник от Самоков Юри Галев, когото някои злонамерени типове наричаха „мутра”. Същият години наред не беше плащал здравни вноски, а го лекуваха в „Пирогов” за десетки хиляди левове. Човекът след много опити да бъде спасен почина, но моят познат – циникът, вместо да спре, както е прието за покойници, продължава да пита, защо никой не казва дали Галев е плащал въобще данъци и такси към държавата. И понеже аз си трая възмутено, сега ми пробутва същите въпроси и за Йоско. Плащал ли е данъци, какви имоти притежава, с какъв бизнес се занимава та кара бронирана кола за няколкостотин хиляди евро. Защо пита мен? Аз да не съм Красимир Стефанов от НАП?! Него да пита или направо Бойко Борисов. Нека те да отговорят, а нас да остави да се надяваме, че скоро Йоско ще се стабилизира, ще го оперират и всичко ще е наред. Защото Йоско е свиден герой на демократичния преход, Господ дрога..., пардон, здраве да му дава.

Няма да крия, че моят познат отива още по-далеч. Той сравнява Йоско и такива като него със земетресението, аварията в АЕЦ и цунамито в Япония взети заедно. Такъв бил ефектът от техния бизнес и начин на живот върху всички българи. Викам му, недей така, не си слагай такъв грях, че ще те анатемосат от Синода както Ванга и Дънов. Отвръща ми, моля ви се, че сме били анатемосани и изоставени от Господ отдавна, щото сме си траели и сме се свивали като мишки. И добавя някак заядливо, че ако продължавама да я караме така, Алексей Петров – Трактора щял да ни стане президент. Не издържах и му се изрепчих аргументирано: „Да стане! Първанов стана, що да не стане и Петров! Даже Петров е доцент, а Първанов е само агент!” Казвам ви, направо позеленя този мой приятел, после посивя и накрая успя да отрони само, че имал билет за някакъв самолет... Не чух за къде ще пътува, защото триумфирах. Ще пита той за Йоско дали плаща здравни осигуровки. Йоско ако иска и член на Съюза за стопанска инициатива ще стане, защото знае как да върти „бял” бизнес (имам предвид с пудра захар или талк). Ако рече, може даже да преподава в Свищовската академия или в УНСС, защото знае как се прави принадена стойност и печалба без да има реален капитал. Този трик и бай Маркс не го е знаел...

За накрая запазих най-добрата новина. Сензацията, както се казва на медиен език. Всички тарикати и злонамерени типове, които миналата неделя окупираха бензиностанциите и зареждаха по за 20 стотинки, протестирайки срещу справедливите цени на горивата, са били заснети с камери. Муцунките им вече са отпечатани в луксозен каталог на възмездието, раздаден безплатно на бензинджиите. Та тези хора отсега нататък ще си мислят, че зареждат еди какво си гориво, а то ще е нам какво си, но на по-високи цени. Щото загубите трябва да се избият някак. Петролните труженици и те деца хранят, ей! Освен това идват избори, ама какво да ви обяснявам, като няма да ме разберете.

Такова е положението. И понеже сме известни с милосърдието си, сигурно ще изпратим няколко самолета с кисело мляко на японците. То е много полезно. Ще им го дадем евтино. Моят познат, дето ви споменах за него, пък ми вика да сме поканили 50-60 хиляди японци, останали без домове, в наши обезлюдени села. Били работливи и скромни. Тоя човек съвсем е полудял. Селата ние сме ги дали на циганите да държат демокрацията там. Как само я държат! Японците нито са участвали в текезесетата, нито са фалирвали кооперации и сега изведнъж – наготово земя и къщи. Освен това тия самураите са доста агресивни понякога – циганите как ще си взимат тяхното? На сегрегация ми мирише! Макар че ако рече Кристалина Георгиева и Бойко я подкрепи с едно рамо, като нищо ще дойдат. Според мен обаче е по-добре само кисело мляко да изпратим. Нашите производители знаят какво да направят, че хем за хуманитарна помощ да има, но и за промоции на тукашните хипермаркети.

Я да ви питам: Йоско на японски Йос-ко сан ли се признася или Йо-ско сан? Че ако дойдат все пак японците да не се излагаме...

Борис Петков
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15359 |02.08.2010 В медийния гьол – акули и копърка . 116| 13505 |22.12.2009 Защо българите печелят от новините на турски . 52| 8272 |27.08.2008 За бълбукането в медийните клоаки . 0| 7566 |23.04.2007 Медийните новини у нас или какво се крие зад грима на Мерлин Менсън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads