Реклама / Ads
39| 17494 |24.12.2022 ГЛАСЪТ

Иван Гешев след обвиненията на конгресмена Уорън Дейвидсън: Оставка или война?

.
Борисов & Гешев
Последната крепост на Борисовия режим – главният прокурор – е ударена тежко и кулите се сриват. В писмо до Министерство на финансите на САЩ конгресменът Уорън Дейвидсън, член на Комисията по финансовите дела в Камарата на представителите до Конгреса на САЩ, директно обяви особено тревожни сигнали за корупционни действия на българския главен прокурор Иван Гешев.
 

Моментално се появиха коментари, че това е краят на Гешев.

 

Дали?

 

Вечерта и нощта на 23 срещу 24 декември главният обвинител на България е провел множество важни разговори с онези, които го поставиха на този пост, за това, как да реагира на американските съмнения и обвинения. Според източници от ГЕРБ най-дълъг е бил разговорът му с Бойко Борисов.

 

Как? Как да се измъкне Гешев от тресавището, което се готви да го погълне? Този въпрос е екзистенциален не само за него, но също за Борисов и неговото обкръжение. Макар в някои кръгове да се говори отдавна, че именно бившият премиер е предоставил на американците доста компромати, засягащи Гешев. Логично е – Борисов е спасявал себе си.

 

Гешев няма да подаде оставка. Той знае, че направи ли го, следващото, което ще се случи с него, е да започнат разследвания и да му бъдат повдигнати обвинения. Знае и за какви деяния. Затова ще се бори със зъби и нокти да запази поста, за да оцелее. Гешев знае какво е сторил на много хора, техните семейства и бизнеса им и това ще го държи буден нощем дълго време…

 

Ще станем свидетели на нова ПР-акция в спасяването на Гешев. Това обаче ще е агония. Политиците и партиите, които досега го бранеха с голи гърди, както се казва, ще го изоставят, защото да са до него в такъв момент не е никак добре за тях.

 

Освен това на всички е до болка ясно следното за прокуратурата на Гешев:

 

1. Обвинението винаги е било срещу реформите в прокуратурата, като вместо това се опитваше да запази и да разшири широките й правомощия. Говорим за правата, които позволяват да се намесва във всеки бизнес с "тлъста" порция, уж в интерес на "държава" или да се оспорва собствеността върху някакво печелившо предприятие, в интерес на същата "държава". От Цацаров насам прокуратурата се занимава главно с това, в унисон с апетитите на Борисов и кръгът около него. В това отношение бяха пренебрегнати всички препоръки на Брюксел.

 

2. На хартия прокуратурата изпълнява функциите си „с цел защита на правата и свободите на човека” Но реално защитава интересите на определени кръгове, отдавна известни като „задкулисие“.

 

3. Прокуратурата съществува и работи като една архаична структура. Парадоксално, но ключовият проблем е организацията на самата прокуратура. И въпреки че дълги години международни институции обръщат внимание на важността от провеждане на реформи в това отношение, те не се случват и до днес.

 

4. Гешев и прокуратурата разчитат на тяхната статистика, а не на положителни социални ефекти, базирани на истината. Плячката трябва да се придобие на всяка цена, а "лошите" да бъдат обвинени във всички грехове. Затова общественото доверие към обвинението варира между 6, 8 до 12 на сто. При положение, че като цяло много граждани се съмняват в реалните социологически данни… Защото манипулирането на статистическите показатели е практика от години. В същото време съмненията за хиляди корумпирани политици и управленци растат.

 

5. "Информацията се филтрира!" Пред обществото се говорят и твърдят неща, които реалният живот опровергава постоянно. Гешев и до днес брани специализираната прокуратура и съд, но те се оказаха бухалки в ръцете на корумпирана власт и кръгове.

 

6. Неспособност за провеждане на операция „Чисти ръце“ дори в най-повърхностен вариант. За прочистване на корупцията в редиците на самата прокуратура да не говорим. Този принцип е дълбоко вкоренен в корпоративната култура на обвинението и в самия Гешев. Той/те не се отказват от своето. Следователно корумпиран министър премиер, висш прокурор и пр. е абсолютна закономерност на затворената система. И това е само върхът на корупционния айсберг.

 

Моментът е критичен: ще понечат ли политически кръгове да спасяват Иван Гешев? Ще чуем ли „аргументът“, че българското законодателство не се влияе от външни фактори, пък били те от САЩ и Брюксел?

 

По Коледа се случват чудеса. Това, което не успяха, не посмяха и не пожелаха да свършат политиците ни, е на път да задейства/стимулира някой в далечна Америка. Не, не защото там са загрижени ужасно много за нас, а защото са загрижени за демократичния свят, към който ние уж принадлежим. Затова Гешев е определен от конгресмена Уорън Дейвидсън като заплаха за партньорите в НАТО и ЕС.

 

Време е скандиранията на десетки хиляди българи от протестите на 2020 г. за оставка на Гешев да се случат. Би било справедливо. Това не е репресия или отмъщение за преживени ужаси, благодарение на модела „Гешев“, а справедливост.

 

Толкова е просто. И нищо лично.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. Направете си труда, уважаеми читатели, да отбележите, кои политици и медии ще се хвърлят сега да защитават Гешев. Също и кои, ще се правят на разсеяни по огромния скандал, какъвто несъмнено е свързването му с корупцията. Да знаете: тези са о....и до ушите и досега не са в съда и затвора единствено заради прокурорския "чадър". Лебедова песен...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 16435 |15.12.2022 За съдия Фалконе 5 тона тротил, а за Иван Гешев - три награди „Фалконе“. Гавра, но защо мълчи Рим? . 9| 9676 |11.12.2022 Издигат паметник на Гешев приживе. Вежди ще го вае, осигурени са терен и цветя . 12| 11694 |08.12.2022 Добър ден, проф. Габровски, какво ще кажете за Борисов и Гешев? Без отговор кабинет няма да има . 12| 26371 |23.11.2022 Ало, Гешев, тук някакъв Морфов…, предварително благодаря

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads