Реклама / Ads
18| 11404 |05.01.2022 ГЛАСЪТ

Кафето на Вишински: Грешките на ГЕРБ и ДПС в защита на Гешев

.
Кафе а ла Вишински...
Новата година започна с кръгова отбрана на главния прокурор Иван Гешев. В редиците на най-ревностните му защитници се наредиха ГЕРБ и ДПС. Очаквано. Започна се с атаки срещу вътрешния министър Бойко Рашков за някакво негово изказване по повод окрадените проценти от стотиците милиони, налети в АМ „Хемус“. Това е продължение на заканите на ДПС да се оплачат в Брюксел от „полицейщината“ на Рашков. И това не е изненада.
 

Най-важното за участниците в мутренския модел на управление е да запазят позициите си в превзетите през последните години институции, най-вече в прокуратурата, МВР, тайните служби, спец съд и прокуратура, КПКОНПИ и пр. Над всичко обаче е главният обвинител – символът на тяхната недосегаемост.

 

И сбъркаха фатално.






Дори всесилният Сталин, на когото генералният прокурор Андрей Вишински свършил чудесна работа, премахвайки от пътя му недоволни и влиятелни хора – критици на болшевизма, но предани партийни кадри, постъпил по друг начин. През 1939 г. преназначил Вишински на дипломатическа работа (подобно действие се случи с Пламен Георгиев, който от шеф на КПКОНПИ и прокурор преди това бе назначен за консул във Валенсия), защото общественото недоволство от безчинствата на генпрокурора се засилвали драматично. Това заплашвало властта на самия Висарионович и той побързал да отърве държавното обвинение от сатрапа-прокурор, който всъщност командвал непълни 4 години. Направил го дори външен министър, а след това представител на СССР в ООН, където една сутрин докато си пиел кафето… се случило непоправимото. Новичокът още не бил открит… Изпратили го без много шум и почести.

 

Вече разбирате накъде води нишката… Да защитаваш Гешев, който е дал всичко от себе си да дискредитира – много успешно - институцията „държавно обвинение“, е меко казано неинтелигентно. Още по-недалновидно е, да смяташ, че българските граждани ще повярват дори на един „аргумент“ в негова защита. Тезата, че смяната на даден човек не прави реформата, е пълна глупост. Всеки нормален човек знае, че отървем ли се от Гешев, Цацаров, специализираните съд и прокуратура, сегашния състав на ВСС – нещата ще се променят драстично в полза на върховенството на правото. Такова върховенство от дълго време не съществува, което е огромен проблем.






Грешна тактика са и напъните на ГЕРБ и ДПС да „информират“ чужди посолства, Брюксел и Вашингтон за някакъв реваншизъм и беззаконие. Именно изброените адресати са абсолютно наясно какви са отношенията на двете партии с въпросните лица и какво са сътворили заедно.

 

Нито някой се заблуждава за „силата на въздействие“ на атаките срещу закона „Магнитски“, нито за „полицейщината“ на Рашков или реваншистките действия на президента Радев и новият премиер Петков. Такъв сюжет съществува единствено в главите на идеолозите на аверите в доскорошния режим.

 

За 10 години в САЩ четирима главни прокурори са принудени да си тръгнат. В Албания колегата на Гешев вече е в затвора за корупция. Същото се случва и в Словакия. В Швейцария главният доскоро прокурор е в съда и много скоро ще узнаем решението на Темида. Пак за корупция. В Германия уволниха главния прокурор за действия срещу двама блогъри. Дори Путин махна преди година и половина главпрокурора Юрий Чайка, чийто син Артьом попадна под ударите на „Магнитски“. Смешни и нелепи са опитите за спасяване на неспасяемия И.Г. Самото му поставяне на този пост е гротеска; унижение за правната общност и демонстрация на сила от деградирала власт.

 

 

Заблудата на гешевите защитници, че някой ще се върже на техните аргументи, е най-уязвимото им място. Там ще бъдат поразени, защото без обществена подкрепа цялата им пропагандна мощ не струва пет пари. Няма да им помогнат и тежките зависимости, в които са оплетени с политици от други партии. Това е работело досега, но вече има съюзнически фронт.

 

Има и стара политическа мъдрост, че понякога се налага "конете да се сменят по средата на реката". Има и друга: При опасност за кораба в бурно море се изхвърля част от товара, колкото и да е важен. Оцеляването винаги е по-ценно. Който се е захванал с такава игра, трябва да знае тези неща. Иначе потъва - рано или късно. А морето в момента е меко казано бурно.






Друга фатална грешка е, че и ГЕРБ, и ДПС вярват, че могат да надхитрят или дори принудят новите управляващи да играят по свирката им по проблема "Гешев". Също и че мнението на обществото и текстове като този, са без значение.

Филмът е към края, но Гешев и кукловодите му няма да получат хепи енд. Сценарият е променен. Вишински ще изпие съвсем скоро онова кафе…

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 27413 |05.01.2022 За е…о дупе цяр няма или как ГЕРБ ще съди Рашков . 36| 57610 |04.01.2022 Зависими от Борисов ченгета му докладват всеки ден. Време е за голямата метла! . 32| 13631 |03.01.2022 ГешевоБорисовоЦацаровите репресии срещу опоненти на мафията не са минало . 1| 10861 |31.12.2021 Как поп Минчо Кънчев и други комити пиха ракия на Нова година в Диарбекир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads