Реклама / Ads
13| 11682 |29.06.2023 ГЛАСЪТ

Какво е общото между БКП, лагера в Белене и “Възраждане”? Анонимници във Facebook

.
Какво е общото между БКП, лагера в “Белене” и “Възраждане”? Слепите поддръжници на господин Копейкин биха казали - абсолютно нищо, Костадин Костадинов говори само истината, “долу правителството на американското посолство!”. Истината е обаче, че всеки с възможност за критично мислене ще си зададе няколко въпроса, преди сляпо да вярва и следва “новия месия”, дошъл да спасява България и да защитава националните ни интереси. А какво наистина е общото между БКП, “Белене” и Копейкин? Един невинен пост във Facebook на един иначе една невинна страница - Bonchev Press.
 

Вчера в страницата на Bonchev Press, която предоставя на читателите си “основно простотия и чат-пат сурова истина”, както става ясно от описанието, анонимният администратор (или администратори), пуснаха интересна анкета: Като стана началник на Белене - кой пръв да вкарам вътре? Възможните отговори - Асен Генов, Татяна Кристи, Емил Джасим, Любомир Жечев. 

 

Публикацията, разбира се, беше определена като напълно невинна сатира. Истината обаче е, че това дава един особено тревожен сигнал и е поредно свидетелство за зародилата се у нас притеснителна тенденция, носеща фашистки белези. 

 

Страницата

 

Bonchev Press е анонимна страница във Facebook, която събира и финансиране през PayPal. Има и канал в YouTube - BonchevLeaks, който също събира средства през платформата. Абонатите не са никак малко - 2,29 хил. в YouTube и 4.3 хил. харесвания във Facebook. Тенденциозно в YouTube канала се публикува съдържание срещу така наречените “евроатлантически партии” - ПП-ДБ и ГЕРБ. Забелязва се симпатия към “Възраждане”. Същото е и във Facebook.

 

Не е ясно кой точно стои зад страницата BonchevPress или канала в YouTube. Не се изключва възможността те да имат няколко администратори. 

 

Анкетата

 

Проблемната анкета, която според симпатизантите на “Възраждане” и троловете в социалните мрежи е просто сатира, която евроатлантическите “подлоги” и “доносници” не са способни да оценят, всъщност е насочена към четири конкретни лица, които имат категорична позиция по отношение на “Възраждане” и проруската пропаганда - Любомир Жечев, Асен Генов, Татяна Кристи и Емил Джасим. Участие в гласуването са взели близо 1000 души. 

 

 

Лагерът

 

Лагерът в Белене е изграден по поръчка на Българската комунистическа партия и Отечествения фронт. Става дума за концлагер, в който са депортирани много от противниците на комунистическия режим в Народна република България. Белене функционира с прекъсвания от 1949 до 1989 г. Причините за затваряне там са били предимно политически: разрушаване на Сталински паметници, оказана помощ на противникови (немски) войници, принадлежност към римокатолическата църква в България или към съюза на селяните, шпионаж за англо-американските капиталисти или критика срещу Червената армия в България, по доноси. 

 

Проблемът

 

Белезите за пълзящия у нас фашизъм стават все повече. Нека само си припомним, че симпатизанти на “Възраждане” нахлуха в няколко частни киносалона в страната, за да прекъснат прожекцията на филма “Близо” в рамките на “София прайд фест” с мотив, че филмът е педофилски. Нека също така си припомним, че именно Костадин Костадинов нарече демократичната общност у нас “уродлива измет” и призова тя да бъде унищожена. 

Крайните изявления на представителите, а и симпатизантите на “Възраждане” повдигат въпроса докъде може да стигне “свободата на словото”, както и що е то политическа репресия, от каквато се оплакват Копейкин и приближените му. Припомням, че премиерът Николай Денков нарече “Възраждане” неофашистка партия, а Софийска градска прокуратура се самосезира и започна проверки. 

 

Въпросите

 

Лагерът в Белене е поредният сигнал за опасните намерения на "Възраждане", които обещават да бранят родния национален интерес от имагинерния джендър, от американското посолство, колективния Запад, продажниците и прочее, докато на протестите им се веят руски знамена (да, руски, не Самарски). Казвам “Възраждане”, защото и страницата "основно за простотия и чат-пат сурова истина" BonchevPress е всъщност свързана с “Възраждане” и за това свидетелстват множество снимки. BonchevPress е още едно колело от за съжаление добре смазаната ропагандна машина на Костадин Костадинов в социалните мрежи.

 

Докато обаче позволяваме на представители или симпатизанти на тази партия да сеят лъжи онлайн, да гонят журналисти от пресконференции, да репресират обществото заради собствените си възгледи, нещата няма да се подобрят. И един ден, когато се събудим, лагерът в “Белене” ще е действителност, изградена по образ и подобие на тъмното минало, което само сме си мислили, че сме оставили зад гърба си. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7217 |20.06.2023 Гешев, Гешев, Гешев, скрий се най-после. Какво замисля и какво го чака? . 27| 13495 |09.06.2023 Моноспектакълът отпада: Кой спря Гешев и какво нямаше да каже в обръщението? . 21| 13464 |12.05.2023 Главата на Гешев струва десетки милиарди или… нищо. Какво казва политиката по въпроса? . 21| 12120 |11.05.2023 Голямо ”НО” в първата изява на Габриел: Какво пропусна да каже за Борисов?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads