Реклама / Ads
22| 15042 |27.02.2019 ГЛАСЪТ

Държавата преследва уж цигарени и петролни тарикати, но Делян и Валентин никога

.
Те наблюдават сивия сектор...
Задава се голямо дърпане на уши. Разбира се, то не е свързано с предстоящите избори, както си помислихте. Ще е за момченцата и момиченцата, които си играят с петрол и контрабанда на цигари, но не слушкат. Онези, които папкат и акат редовно няма да имат проблеми.
 

Опитвам да се шегувам, но положението е сериозно, да не кажа по-силна дума. Премиерът е строг, но справедлив. Той отправи заплахи именно към търговците на горива, които населяват сивия сектор. Тези, които населяват розовия, ходят на лов и моабет в ловно стопанство „Паламара“ са спокойни. Спокойни са и тези, които имат връзки в нужните институции, но най-вече в Москва.

 

Премиерът каза още: "Арести, затваряне на обекти и солени глоби – това се случи с някои от големите играчи в сивия сектор на търговията с цигари и алкохол и същото чака тези, които не спазват законите в горивния бизнес. Тези, които не се съобразиха в цигарената сфера са в арестите, в алкохолния бизнес – в арестите. Толкова успешно работят службите – моят най-колегиален съвет към всички е да си приведат на 100% бизнеса в бяло”.

 

Тези думи бяха подчертани дебело. И като споменах „дебело“ се сещам да попитам: Защо всички арести и прокурорски удари никога не се отнасят за Дебелото? Не, не е случайно, гласи отговорът. Просто Дебелото е изрядно по цялата верига. Или са изрядни към него. Затова много шефове на институции му се обясняват в любов. Платена любов. Нещо повече – Дебелото нарежда кой да бъде задържан, да му се повдигнат обвинения, да го натиснат НАП, КПКОНПИ и прочие екстри. Един адвокат с авторитет в гилдията влезе в ареста, само защото е свидетел по Нюйоркското дело срещу Дебелото и компания. В същото време личният защитник на Дебелото пътувал до Дубай, разправят, където – каква изненада, - попаднал съвсем случайно на командированите Сотир Цацаров, главен прокурор и Младен Маринов, шеф на МВР. Пили. Прегърнали се братски па поседнали да изпият по един чай от кардамон. Държавните мъже споделили какво са свършили в ОАЕ, а техният домакин, така да се каже, ги насочил в кой МОЛ да похарчат спестените няколко долара от дневните. Така става, когато се срещнат сърдечни приятели далеч от родината. Случката може да е вярна, но може и да е фалшива новина. Вие си знаете. 

 

По думите на премиера Борисов контролът над търговията с горива ще е пълен на всички етапи. Областните дирекции на МВР ще пишат всекидневни отчети на проверените обекти и статута им. Вече се съставял списък със съмнителните бензиностанции. А на бас, че Лукойл няма да е вътре. Защото е за образец, а не защото Валентин Златев има приятели във властта. Има, но най-много да изпият по един чан от кардамон в хотела на татко му в Правец.

 

Започва и „тотално видеонаблюдение” на пристанищата „Росенец” (използвано от „Лукойл”), Бургас и Варна. Откога Ревизоро мечтае за такова видео. Видео за милиони, в буквалния смисъл. Нищо не се споменава за тарифите при услуга „изчезнало видео“, „манипулирано видео“, "неизвестен извършител", но вероятно ще класическото „пряко договаряне“.

 

Сигурно си мислите, че се заяждам с Лукойл, но не сте прави. Просто когато се дава пример, той трябва да е с най-добрите. Затова едни ще ходят със зачервени уши и в джобчетата им ще дрънкат семки и бомбонки, а други ще са на таблото с отличниците и ще имат парички бол.   

 

И Делян ще е на таблото, защото никога не е имал нищо общо с контрабандата на цигари, нито са писани турски и британски доклади за Него, „Булгартабак“ и финансиране на терористични организации. Самият Цацаров каза, че е предал докладите на агенция „Митници“, с което изчерпва нелепите съмнения. Което ме кара да си мисля, че ако г-н Цацаров беше се кандидатирал за главен европейски прокурор, Doamna Кьовеши нямаше да има никакъв шанс. Пуста българска скромност…

 

Всичко казано от Борисов е правилно. Така трябва да бъде. Но не е. В това е проблемът. Повечето мерки, които изглеждат правилни просто не работят, защото тези, които ги прилагат ги превръщат в инструменти за рекет, преследване и натиск. България е последна по всичко точно заради това. Тежка зависимост между кръгове, партии, власт и мафия тегнат над държавата. Това обезсмисля и най-добрите намерения. А дали намеренията са истински изначално - друг въпрос.

 

Затова и изводите са: Задават се избори. Цигари, алкохол, петрол… Започва голямото наддаване – знаете как е. Напред към честни избори и пълна изборна победа!

Поуката: Елате вие, за да не идваме ние.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 14108 |23.07.2018 За кого клатят държавата: клатят я за тях . 13| 28338 |13.06.2018 Казаното от Борисов за майките трябваше да взриви държавата. Но тор не воюва… . 38| 93336 |09.01.2018 ГЕРБ източвала държавата чрез Петър Христов. Осемте заговора . 17| 19669 |21.12.2017 15 причини стрелбата по Иво Стаменов да е стрелба по държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads