Реклама / Ads
47| 41871 |10.09.2019 ГЛАСЪТ

Кръгът „Кочина“ забърка каша за 800 млн на Москва и насади Борисов; очаквайте „пулю в лоб“

.
Сагата за шпионаж в полза на Русия продължава по сценарий, който Фрог нюз описа часове преди главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Иван Гешев да дадат брифинг по скандала. Нещата се развиват по схемата: Цацаров заявява главното, а Гешев допълва подробностите.
 

Прес-конференцията е свикана часове преди свикания протест срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор. Всеки може да прецени дали скандалът и брифинга случайно съвпадат с това събитие.

 

Цацаров и Гешев завъртяха шпионските обвинения около някакъв кръг на руските бизнесмени Константин Малофеев и Дмитрий Косарев, плюс собственика на фалираната КТБ Цветан Василев. Задържаният Николай Малинов бил във връзка с тези лица и това било достатъчно да му се повдигне обвинение в шпионаж.

Прокурорите изтъкнаха също, че случаят е свързан с придобиването на компанията Виваком - всичко това застрашавало националните интереси.

 

Незапознатите с темата може и да се хванат на тази въдица - олеле майко, пустите московци дойдоха. Само че Цацаров и Гешев „пропуснаха“ да кажат най-важните неща.

 

А те са:

 

Компаниите Empreno (BVI) и LICT (Люксембург), собственост на руския бизнесмен Дмитрий Косарев от 2016 година оспорват във Висшия съд в Лондон продажбата на българския оператор Виваком. Според тях е извършена сделка, при която руската „ВТБ Капитал“ продава на самата себе си Виваком на силно занижени цени. Сделката дори бе обявена за успешна от претендента за собственик Спас Русев. Това съобщава руското издание infopressa.com, както и други медии. 






На 14 май 2019 година по време на открито заседание на съда в Лондон бяха оповестени сензационни разкрития. Техен източник бе г-жа Джойслин Бенет, която се яви в съдебната зала в качеството си на свидетел. 

 

Г-жа Бенет е американска гражданка, която живее и работи в Швейцария. Тя е директор на компанията Leman Nominee Company Limited. Тази компания управлява голям брой фирми и тръстове, в това число и дъщерни компании на „ВТБ Капитал“. С показанията си Бенет потвърди опасенията на ищците – компаниите Empreno Ventures Limited и LIC Telecommunications Sarl, бенефициент на които е Дмитрий Косарев, че придобиването на Виваком е станало на незаконно организиран търг.  

 

Г-жа Бенет категорично е потвърдила фиктивния характер на „аукциона“, проведен от „ВТБ Капитал“. Което по същество доказва целта на аферата: да се продаде българския оператор, свързан със самата ВТБ, заедно с мениджърския екип на купувача - Viva Telecom (Luxembourg) S.A. на силно занижена цена с идеята моментално след това да се препродаде на стратегически инвеститор, но по пазарни цени.






Г-жа Бенет разкрила също така, че българският бизнесмен Спас Русев, който твърди, че е придобил Виваком, не е имал пари за сделката и ги е получил от „ВТБ Капитал“. Свидетелските показания на Бенет потвърждават всички досегашни съмнения, че сделката с Виваком е незаконна. Това означава пълен обрат в съдебния процес.

Поради значимостта на разкритията, съдия Малдер е взела решение показанията да се направят на открито заседание, за да станат достояние на широката общественост.

Припомняме, че българският оператор бе продаден през ноември 2015 г. за 330 млн евро. Реалната му цена обаче е много по-висока. Русев след това я обявява за продажба срещу 1,2 млд евро. Зад Спас Русев в сделката обаче е стояла руската „ВТБ Капитал“, както се разбира от г-жа Бенет. Ако делото се развие в посоката, която задават последните разкрития, то ВТБ ще претърпи загуби за стотици милиони.

 

Разкрития около сделката бяха правени многократно. Според някои от тях самото разпределение на собствеността било следното: компания на Спас Русев трябва да придобие „Виваком“, след което се дават put options на няколко групи от купувачи, които да разпределят собствеността - разликата между 700 млн. евро и реалната Enterprise Value (стойност – бел.ред.) на компанията от над 1 млрд. евро. Телекомът, със 170 млн. евро годишна EBITDA е продаден на практика на цена от 700 млн. евро – това е съвкупната цена от цената на аукциона от 330 млн. евро и остатък по облигационна емисия на „Виваком“ от малко над 370 млн. евро. Става въпрос за преразпределяне на едни минимум 300 млн. евро в съотношение 20% в полза на ВТБ, около 20% е за братя Велчеви и техният съдружник Красимир Катев като представители на ВТБ в България, и от 43 до 46% за Спас Русев. Вероятно, обаче Русев ще трябва да сподели голяма част от така наречената си печалба, в абсолютно измерение около 135 мил евро, с хората, които са го вкарали в схемата – предполага се – Делян Пеевски.






Прокуратурата замеси и бизнесмена Емелян Гебрев. И той бил свързан с някакви руснаци. Пълна идиотщина, защото Гебрев бе отровен и съмненията отдавна сочат към тримата от руското ГРУ, които доказано са замесени в отравянето на Скрипал и дъщеря му. Освен това той е конкурент на руски фирми на оръжейния пазар – как точно ще прави дослук с тях?

 

Прокурорите казват още, че Малофеев бил близък на рукия президент Владимир Путин.

 

Истината е друга

 

Близък на Путин е председателят на руската ВТБ Андрей Костин. По време на тазгодишната среща в Давос той заяви пред журналисти: Няма нищо лошо да те свързват с Путин. Той е добър президент и аз се радвам, че той управлява Русия.

Именно Костин защити като Матросов Путин, който, според разкритията по скандала „Панамски документи“ притежава милиарди в офшорни фирми. Костин казва: Не вярвам г-н Путин да има два милиарда долара, защото не мога да си представя, как ще ги изхарчи тези пари.

 

Заради санкции на САЩ спрямо ВТБ Костин бе принуден преди година да закрие и продаде представителството в Америка. Санкции спрямо банката са наложени и от ЕС. Конгресът на САЩ прие закон за санкции срещу руски банки, между които се оказа и ВТБ. Подобни мерки срещу руската банка са въвеждани още през 2014 г.






Излиза, че ако българската прокуратура иска сериозно да разнищи аферата по придобиването и продажбата на Виваком, трябва да разследва в друга посока и други хора. Но не иска… Защото заданието е друго. Тези, които реално трябва да бъдат проверявани и разпитвани, са тези, които поръчват музиката в прокуратурата. С назначаването на Гешев за главен прокрор това няма да се промени.

 

Цялата тази свинщина ще се стовари на главата на премиера Борисов. Тези юнаци му забъркаха коктейл "Молотов", който трудно ще бъде обезвреден...

 

И още нещо…

 

Николай Малинов бил написал някакви текстове за създаване на проруско движение и дори партия. Ето ти заплаха за националната сигурност. Наистина ли? Ами тогава Доган трябва да е в затворите отдавна, а той се вози на луксозна яхта и го пазят руски охранители, въоръжени до зъби. А доскоро даваше мило и драго за Турция... Мюфтийството и то получава пари от турската държава, а колко наши политици са на ясла в турското разузнаване МИТ – само в Анкара знаят.

 

Да не изброяваме други неправителствени организации и партии, които получават финансова и друга помощ от различни държави.

 

И накрая, но не по важност…

 

Истината е проста и ще излезе наяве. Кръгът „Кочина“ е закъсал много пред Москва защото не връща 600-те милиона евро взети покрай „Южен поток“ и още над 200 млн, дадени за купуването на Виваком в измисления търг. Руснаците си искат парите и е вероятно да са настойчиви по руски образец. Тук е настъпила паника и безмозъчният тръст на клуб „Кочина“ е измислил шпионски сюжет, за да изкара руснаците застрашаващи националната ни сигурност. Не, застрашени са само тези, които са взели и са излюскали руските милиони. (Един май дори е ял шамари в Дубай по този повод от руски "туристи"...) Сега те намесват цялата държава, за да се спасяват.

 

Иначе е повече от ясно, че Русия шпионира в България, както правят всички държави, които имат интереси на Балканите и в Югоизточна Европа. Но да забъркваш такъв буламач от манипулирани факти и нагли лъжи – това струва много скъпо. Някой ще яде дървото, както се изразяват мутрите или „пулю в лоб“, както казват в Русия.

 

Има арабска поговорка: Да не си муха на задника на женска камила, когато мъжка я натисне за секс.

 

Някои се залепиха точно там…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 19654 |10.09.2019 Мафиотски интереси ли защитава акция ”Русофили”, „пързаляйки“ Русия и САЩ? . 31| 16998 |09.09.2019 Обвинени русофили в шпионаж - евтина комедия с непридвидими последици . 18| 18363 |09.09.2019 Антимедия дупе дава за Гешев, само и само да не бъде разследвана . 15| 15805 |07.09.2019 В чест на Съединението подариха на Доган и Пеевски военното разузнаване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads