Реклама / Ads
36| 10583 |15.12.2009 ГЛАСЪТ

Нетактично за “Българската Коледа”

.
Преди 2 години написах нещо кратко за предколедната благотворителност и по-специално за инициативата на президента “Българската Коледа”. Озаглавих текста “Нетактично за “Българската Коледа”.
 
Тогава този текст беше публикуван за първи път във в-к “Класа”, но колегите решиха да “накървавят” заглавието и текстът се появи като “Българската Коледа” е ненужна“. Резултатът: повече не поискаха мои текстове и до ден днешен ми дължат сериозна сума за хонорари.

Но темата днес е съвсем друга. 2 години по-късно си спомних за онази история, защото част от медиите отново ни заливат със същата сълзлива пропаганда. Преди по-малко от месец пък гръмна скандалът с Фонда за лечение на деца в чужбина, който си “спестил” 24 млн. лв. от лечението на деца. Затова днес онзи текст ми се струва не по-малко актуален и го публикувам отново:

По радиото пак пускат едни и същи песни. Наближава Коледа и десетките варианти на Jingle bells изплуват от всеки ъгъл. И после цял ден не излизат от главите ни. Задължителният репертоар включва и една любима моя песен – “Знаят ли те изобщо, че е Коледа?” с гласовете на Боно от Ю Ту, Джордж Майкъл, Боб Гелдоф … Тази песен е изпълнена за първи път преди 22 години с благотврителна цел. Тогава Боб Гелдоф решил да организира колегите си, да направят един страхотен концерт и да съберат малко пари за бедстващите в Етиопия. Числото все още е спорно, но събраните пари са поне няколко десетки милиона.

За пета поредна година България посреща Коледа с “Българската Коледа”. За пета поредна година България посреща Коледа с потресаващите репортажи за крайно отчаяни хора, които очакват много малко помощ и я очакват именно от “Българската Коледа”. След по-малко от минута ще ме наречете безсърдечен циник, но това изобщо не ме интересува, защото разумът и най-простите сметки ме водят до един непопулярен за повечето хора извод - “Българската Коледа” е ненужно мероприятие. Тя отнема енергия и създава емоции, които не си струват крайния резултат. На официалната страница на кампанията в интернет пише, че досега “Българската Коледа” е събрала 7 384 953 лева. До тази Коледа вероятно ще минат 9 милиона. Дано да станат 10 милиона.

Само преди две седмици правителството даде 10 милиона на Държавната агенция по горите за придобиване на дълготрайни материални активи. Само преди две седмици правителството даде на Националната разузнавателна служба 1 милион и 204 хиляди лева за операции в чужбина. Само преди две седмици правителството даде по половин милион лева на няколко държавни комисии – за защита на конкуренцията, за защита на личните данни и за регулиране на съобщенията. Даде им ги, за да си вършат работата, за която веднъж вече са получили бюджетна субсидия. Списъкът е много дълъг. Събраните в продължение на 5 години почти 10 милиона лева от кампанията “Българската Коледа” държавата ги има. Но не иска да ги даде за тъжниите детски очи, които виждаме във всеки клип.

Числата обаче не са най-важното. Кампанията “Българската Коледа” е деморализираща. Тя изкривява ценностите, защото кара невинните да се чувстват виновни, а виновните – невинни. Всички, които гледаме тъжните детски очи в клиповете на кампанията, сме направили много повече за тези деца отколкото онези, които са задължени да им помагат по закон. Един е изпратил есемес, друг е купил благотворителна картичка, трети директно е дал пари на нуждаещи се. Децата без родители и хората с уврежданията обаче “се намират под особената закрила на държавата и обществото” – така е записано в конституцията. Още няколко закона задължават управляващите да отделят от събраните от всички нас пари именно за “особена закрила” на слабите и болните деца. Когато организаторите на кампанията “Българската Коледа” се похвалят, че са осигурили кувьози за някоя болница, те замазват престъпното бездействие на други властимащи. И когато ни покажат поредното детско отделение, където няма кувьоз, се чувстваме виновни, че не сме дали достатъчно. А наистина виновните по това време не гледат телевизия, защото са на поредния предколеден коктейл.

Както забелязахте, не коментирам политическите ефекти от кампанията “Българската Коледа”, защото това не е толкова важно. Най-важното е, че ние вече сме дали достатъчно пари с данъците си, но тези пари не достигат до страдащите. Това не се лекува с кампании като “Българската Коледа”.

/написано за в-к Класа и публикувано на 19 декември 2007г./

Иван Бедров
ivanbedrov.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 10743 |14.12.2009 Четвърти километър . 33| 9799 |10.12.2009 В събота Доган се презарежда за седми път . 12| 8609 |09.12.2009 Болестта България . 14| 14001 |07.12.2009 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads