Реклама / Ads
26| 11153 |31.10.2023 ГЛАСЪТ

Сварените жаби: Имаме си, ква-ква, корупция, но нямаме, ква-ква, Донка Атанасова

.
Отиваме на втори тур за избор на кметове. Скандалът с машините обаче не е отшумял. От бурлеска преминахме в гротеска.
 

Нямаме доверие в институциите и политиците, но това не е новина. Близо 80 години ни обработват, за да постигнат „синдрома на сварената жаба“. Поставиха ни в хладка вода и постепенно увеличаваха температурата, а ние се адаптирахме, докато в един момент се усетихме, че вече са ни сварили. Кои го направиха? Тези, които избираме и които ни обират след всеки пореден избор. После пак ги избираме. Затова, ако може, помислете преди втория тур.

 

Почти всички кандидати за кметове обещават детски градини, повече социална политика, ремонт на улици, решаване на водни проблеми, градинки, улично осветление, сметосъбиране, безопасни селища, по-чист въздух, работни места и пр. Не се подвеждайте – ако са искали, досега всичко това щеше да е реализирано. Но не е.

Защото общинските управи са потънали в непрозрачност , корупция и зависимости. И това не е новина.

 

Да, това го има и по света, но на повечето места кметовете и общинските съвети/правителства се борят с всички сили срещу тези ракови образования.

 

От няколко години вече работи инициативата С-40 – кметове на големи градове по света обменят опит, помагат си и помагат на други.  

 

Кметицата на Токио (над 14 млн жители, най-големия метрополитен в света) Юрике Койке, която е зам.-председател на С-40: „За жителите на нашата столица е много важна безопасността на живота. Решаването на този проблем дава спокойствие хората да работят и творят, децата да играят и учат – въобще да се развиваме бързо, модерно и да създаваме все по-добър живот“. БЕЗОПАСНОСТ.

 

Садик Кан, кмет на Лондон (9 млн жители):Формулата за нас е: прозрачност и контрол. Всеки един гражданин е важен за нас, борим се за доверието на всеки един човек.“

Всяка година Лондонската община се отчита пред избирателите. Отчетът съдържа информация за разходите за общинските дейности и услуги и всички приходи, които са получени, както и задълженията и активите, които притежава общината в края на финансовата година. Отчетът се публикува в продължение на цял месец на официалната страница на общината. Той се изготвя след независим одит не само на общината и нейни фирми и дейности, но и на  фирми и партньори, с които кметството работи и сътрудничи. Публикуват се и техните отчети. Явни са и данните за всички сделки с имоти и управлението на имоти. Няма скрито-покрито. ПРОЗРАЧНОСТ И КОНТРОЛ.

 

Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк:Всеки жител на града трябва да има нашата подкрепа и защита. Има я всеки ден!“

Не са просто приказки и обещания. Адамс е бивш полицай и бивш кмет на окръг Бруклин. Една от основните дейности, с които се захваща от първи ден на кметуването – януари 2022 г. – е борбата с престъпността. Създава доброволчески отряди в много квартали. Резултатът: за година и нещо кражбите на автомобили намаляват с 47%, а квартирните кражби – с 31 на сто. Рекордни постижения. Над 88% от извършителите са вече в съда, повече от половината вече имат произнесени присъди. СИГУРНОСТ И БОРБА С ПРЕСТЪПНОСТТА.

 

Антанас Мокус е кмет на Богота, столицата на Колумбия за втори път: „Доверието на гражданите в управлението на града е над всичко. Диалог и доверие. Когато станах за първи път кмет, внесох в прокуратурата документи за корупция и злоупотреби, извършвани преди мен. Предишният кмет вече е в затвора. Общински съветници също. Няма политически реваншизъм, има закон“.

Една българка - Донка Атанасова, се прочува в Колумбия с неуморната си позиция и действия срещу корупцията и престъпността в Богота. Работи като шеф по сигурността на града. Неуморна, безкомпромисна, която гражданите поздравяват на улицата и заявяват, че я подкрепят във всичко. БОРБА С КОРУПЦИЯТА.

 

В България, в преяли с корупция управления в София и Варна, например, нямат своя Донка Атанасова. Дори да се появи такъв човек, той бива моментално изолиран или като кметиците на столичния кв. „Младост“ Иванчева и Петрова, „сготвени“ и натикани в затвора. Колумбия е еталон за престъпност, но пък ние сме еталон за корупцията в Европа… Там се борят, тук – не. НЕПРОЗРАЧНОСТ И КОРУПЦИЯ, е българската формула на „успеха“.

 

Това е трагедия, която се правим, че не разбираме – „сварени жаби“ не се бунтуват…

Йорданка Фандъкова ще се престраши ли да се разходи без охрана по софийските улици, както го е правила много пъти бургазлийката Донка Атанасова по улиците на Богота, дори нощем? Ще е забавно.

 

И така стигаме до въпроса: Как хората да повярват на институциите?

 

Начинът е един:

 

Прокуратурата започва разследване на ДАНС за сътворения скандал 48 часа преди местните избори. Бързо и прецизно. Ако има доказателства, че авторите на „доклада“ са обслужили политически интереси – на съд.

 

Разследване на ръководството на Централната избирателна комисия за решението за спиране на машините за гласуване. Ако се докаже политическа намеса – на съд.

 

Разследване на политици, които през последния ден преди деня за размисъл, призоваваха за арести и обвиняваха управлението в национално предателство, преврат и заговор – ако се докаже тяхна вина – сваляне на имунитета и съд.

 

Ако Фандъкова и Портних бъдат разследвани, това ще е добра крачка. Още по-добра ще е, ако до тях бъдат изправени политици, които от години се гаврят с Конституцията, законите и всички нас.

 

Това е начинът. Безмилостно и хладнокръвно, по закона.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11658 |11.02.2023 Не разбрахте ли? Ние сме виновни, защото имаме злата участ да не сме баджанаци на някого . 18| 22936 |07.10.2021 Имаме проблем: „Квотата“ за крадците във властта е 3,5 млрд, а те присвояват над 15! . 23| 16630 |04.03.2020 Защо Ердоган да ни мачка с бежанци, като си имаме Вежди . 21| 10806 |27.08.2019 Имаме си прокуратура, Пеевски, ЛАПКА и африканска чума дори, но си нямаме свобода!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads