Реклама / Ads
15| 13037 |27.02.2014 ГЛАСЪТ

Осман Октай и политическото фентъзи

.
Страшни събития се задават...
Теодора Стефанова е известна у нас като личната пророчица на Силвио Берлускони. У нас, не в Италия. Тя охотно и от години разказва за близките си отношения с бившия италиански премиер. Италианските медии обаче са на друго мнение и свързват името й предимно с големия брой непознати резултати от мачовете в калчото. Затова и коментарите за Стефанова са доста иронични понякога.
 
Другият рекламен трик на Стефанова е нейната топла връзка с вдовицата на Илия Павлов - Дарина. Само в страна като България, подвластна все още на постсоциализма и чалгата, подобен сюжет представлява интерес за медиите.

Теодора Стефанова без никакъв проблем прави предсказания и за политици, за страната, дори и за света. Всички тайни за света и се донасят от извънземното Уилсън от планетата Ванфим. Който не вярва - да провери...

И ако да слушаш Стефанова понякога е забавно, то историите на бъдещото, сътворени от бившия политик Осман Октай, са направо страшни. Неговите изяви и пророчества са наситени с такъв драматизъм и политическо фентъзи, че неволно се сещаш за хистрионното личностно разстройство, плод на силна възбуда. Г-н Октай ги знае тези работи, защото има полувисше медицинско образование.

В последно време бившият депуат от ДПС, заместник на ДПС и считан някога за вярна дясна/лява ръка на Доган, отново е в акция.

Октай познава движението отвътре, познава и неговите лидери, няма съмнение. Те него - също. Коментарите му в медиите са атрактивни и вдигат рейтингите. Доколко обаче информациите, фактите и източните, с които разполага са актуални, е друг въпрос. Поначало е доста смело и рисковано да разчиташ толкова време само на спомени, блага усмивка и стари записки.

Проблемът всъщност не е в него, а в медиите, които, въпреки честата употреба, продължават непрекъснато да го канят. Не е никаква тайна, че всяка медия има списък с "дежурни" коментатори, които винаги са готови да услужат.  


На 24 февруари Осман Октай шокира публиката с твърдението, че Делян Пеевски се бил разприказвал за срещите си с Цветан Цветанов в МВР, за да не го "самоубият", както станало с Ахмед Емин, сътрудника на Доган.


Два дни след това Октай повтори и потрети прогнозата си, че Пеевски може да бъде убит. Аргумент за това твърдение било убийството на банкера Емил Кюлев, който бил премахнат, когато се осветила неговата дейност в полза на политически кръгове. Поради същите причини бил ликвидиран и Илия Павлов. Въобще съдбата на подобни хора завършвала винаги трагично, защото висшите сили, които ги използвали, в един момент ги премахвали, с цел потулване на тайните. Както си му е редът и г-н Октай сочи Москва като център за подобно фатално влияние у нас. За разнообразие, от време на време и Анкара бива замесена, с нейните тайни служби.

Но да продължим с медийните "бомби" на г-н Октай. Ето само малка част от тях, които не са подредени по време.


На 23 февруари 2014 г. той заявява: Имам сведения за проведена тайна среща между Пеевски и близки хора на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в един ресторант в Драгалевци. Търсили са сдобряване.

Замесените лица отрекоха категорично.


През ноември 2013 Октай е разтревожен, че животът на Христо Бисеров е в опасност. Щели да го ликвидират заради информацията, която знае.

Човекът още е жив и здрав и сигурно се готви за делото, което му предстои.


Август 2009 - Октай в интервю: Смятам, че Гюнай Сефер (тогава депутат от ДПС) ще бъде убит още преди да бъде изваден от прокуратурата с белезници от българския парламент.

И Сефер е жив, макар и осъден.

Чаровният оракул Октай с лекота създава политически фентъзи.


2 февруари 2014 г. - Октай: През септември месец на Сергей Станишев ще му отрежат главата като лидер на БСП и партията ще има нов председател. Това ще бъде Димчо Михалевски, който нарочно не се появява от доста време в публичното пространство.

Тези пророчества са трудни за коментиране, тъй като Димчо Михалевски почина след тежко боледуване и няма как да смени Станишев през септември. Именно заради болестта и лечението той е отсъствал от публичното пространство, но информационните източници на Октай са пропуснали да му кажат...


На 15 януари 2014 г. Осман Октай казва: Имало е тайна среща на Първанов с Доган. След което допълва: Поводът Доган да се сдуши отново с „Гоце“ е маниакалната му подозрителност. Сокола видя зад „атентата“  миналата година сянката на Борисов и банкерите, затова напоследък се забелязва охлаждане на отношенията между Делян Пеевски и добре известната групировка.


На 16 януари 2014 г. Първанов коментира: От години не съм се срещал с Доган.


Няколко дена преди това, на 13 януари 2014 в тв предаване Октай заявява, че Христо Ботев е автор на текста на песента "Стани, стани юнак балкански".

Автор на текста е Добри Чинтулов.


3 ноември 2013 г., Октай: Ако студентите издържат още 10 дни окупацията на СУ - правителството пада. Доган има много силни сантименти към студентите и сам ще заповяда на Орешарски да подаде оставка.

Окупацията продължи до 14 януари 2014 г., но не се случи нищо такова.


16 юни 2011 Октай предрича категорично: Доган издига за президент Ангел Марин. Разбрал се е за това на тайна среща с Първанов. ГЕРБ ще издигне в последния момент Бойко Борисов. Марин ще се изправи срещу Борисов, за да го победи с гласовете на ДПС.

Нищо такова не следва, освен, че президент е Росен Плевнелиев.


13 януари 2011, пак г-н Октай: Касим Дал подаде оставка. До дни и Доган ще подаде оставка.

И това не се случва.


29 септември 2011 г, г-н Октай: Ако премиерът Борисов от своя страна не владее службите и ако не влезе в опасната игра, може да бъде убит.

 

Много мъртви, много кръв, армагедон, апокалипсис и пр. страхотии. Осман Октай се е специализирал в предскзване съдбата само на големите акули в политиката. Не го интересуват разните цаци от парламента и провинцията.

Ако обаче следваме неговата логика, че тези, които знаят разни неща за задкулисието, завършват зле, то истинско чудо е, че той е жив и здрав. И не само това, но и в състояние да разплита схеми и интриги, които биха затруднили дори усърдния Еркюл Поаро...

Октай е умен човек с комбинативно мислене, склонен към конспиративни теории. Такъв човек е нужен на медиите. Затова и не правят усилия да търсят алтернативни варианти. Той не ги подвежда - винаги има нещо ново. Но поне да не го гледат някои водещи както зайче питон...

Единствено баба Петра от пловдивското село Белозем успя да го конкурира през изминалите 2-3 дни. Възрастната жена бе описвана и интервюирана от медиите поне 6 пъти само за 24 часа. Това е рекорд дори за българските медии, които отдавна работят по метода на индигото. Попадне някой вестник на интересен сюжет и хайде - юруш на маслините. Случаят с пенсионерката Петра е христоматиен в това отношение. Била трудолюбива, грижела се за деца и внуци, обичала купоните. Разбира се, жената е симпатична и за пример, но отразяването й показа отчайващо безсилие на уж големи и претенциозни редакции. Като баба Петра в Българя има хиляди, но за тях се сещаме, когато попаднат в криминалната хроника.  

Г-н Осман Октай е баба Петра, но от години.  Засмян и активен като нея, но и мъдър оракул като Теодора Стефанова. По медийни изяви и всеобхватност на коментираните теми обаче никой не може да го бие. Българският Ломоносов.

Големият илюзионист Хари Худини бил известен с това, че непрекъснато измислял все нови и нови номера, за да не омръзне на публиката. В същото време в свои книги той разкривал шарлатаниите на разни кандидати за слава, които дискредитирали голямото изкуство. 

В крайна сметка и най-голямата сензация се превръща в досада, когато се повтаря многократно и то без доказателства за съществунането й. Освен въображението на автора. Българските медии очевидно не са особено притенциозни. Но защо и публиката...

 

Камелия Едрева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 14148 |26.02.2014 Леят куршум против шубе на Ал. Петров и Темида . 25| 55042 |24.02.2014 Строители на капитализма: Валентин Златев - вторият №1 от Правец . 31| 12555 |22.02.2014 Ценоразпис на смъртта и мира в Украйна . 21| 11587 |19.02.2014 Не убивайте професионалистите - ще ни трябват!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads