Реклама / Ads
6| 30411 |04.10.2016 ГЛАСЪТ

Политическа ферма – кой на кого прилича

.
В политиката преуспяват вълците. Те не пропускат случай да се явят пред народа в овчи кожи. Тази мисъл е на немския публицист Вилхелм Швебел. И понеже сме в предизборен период ето още нещо, казано от него: Големите обещания водят винаги до големи разочарования. И ние го знаем, но човекът го е формулирал кратко и ясно.
 

В ежедневието сме чували различни изрази. Този е мишка – значи страхливец избягва публичност, крие се, гузен е. Тази се прави на умряла лисица – някой хитрее и мисли другите за балами. Еди кой си е като слон в стъкларски магазин или друг е тръгнал с рогата напред и т.н. Опитахме се да сравним някои от най-популярните (досадните) и влиятелни политици в държавата на кои животни приличат – като характер, поведение, говорене, навици, жестове. Приблизително. Консултирахме се и с психолога Емил Начев, който има частна практика. Ползвали сме и някои „указания” от аналитичната психология – най-вече на Карл Юнг - при създаване на психологически портрети. Приемете резултата с чувство за хумор. Ако не можете – проблемът не е в нашия телевизор...

 

Списък на 22-мата

 

Цецка Цачева, председател на Народното събрание, кандидат за президент – МЕЧКА: тромава, непохватна, лесно се поддава на дресировка. Привързва се към този, който я храни. Като почне друг да й дава храна, привързва се към него. Няколко месеца е в състояние на летаргия, изразяваща се с ниска чувствителност, сънливост, откъсване от външния свят. Грижовна майка, подходяща за... печелене на пари от европрограми.

 

Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕБР, на Комисията по вътрешен ред и сигурност в НС и зам.-председател на ГЕРБ – ХИЕНА: отмъква плячката на лъвове, леопарди. Напада винаги в гръб, подла, изяжда малките на другите хиени, понякога и своите малки. Възприемат човека интуитивно като господар. Поддава се на дресировка, но човек трябва винаги да е нащрек. Силни са, когато са много.

 

Румяна Бъчварова, министър на вътрешните работи – КОТКА: Калифорнийска котка Рагдол. Умира за господаря, глези се, необичайно ласкава. Но не умее да се защитава – предпочита да се скрие. Глези се и мяука, за да привлече внимание към себе си. Котетата от тази порода са толкова спокойни, отпуснати и пасивни - поради което породата била наречена така (от англ. гаgdoll-парцалена кукла). Все пак е котка и разчита на ноктите си.

 

Бойко Борисов, министър-председател, председател на партия ГЕРБ: КАРАКАЧАНСКА ОВЧАРКА. Силно и голямо куче. Ползват го да пази стадата. През последните години обаче го развъждат предимно заради киноложки изложби и бизнес - не останаха стада. Предполага се, че по време на Османското владичество турците кръстосвали каракачанките с турски пастирски кучета, което ги направило със странен характер. Могат да нападнат дори мечка, но могат да се скрият и от шум в гората.

 

Корнелия Нинова, председател на БСП: КУЧЕ – Ротвайлер: Предано, добро по характер, трудно се ориентира, самоуверено, вярно, смело. Трудно се приспособява в среда с други кучета. Може да ти съсипе мебелите и обувките, но ще спре и крадеца в къщата. Тръгне ли в атака – спиране няма. Емоцинално и понякога безразсъдно.

 

Волен Сидеров – КУЧЕ САМОЕД: руска порода кучета от Сибир. Притежават шумен и жив темперамент. Силно се привързват към един от членовете на семейството и са склонни да се налагат. Не обичат самотата, а ако се почувстват изолирани, лаят и вият. Много шумни, но не са смели и на тях не може да се разчита.

 

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ – МАГАРЕ – работливо, издръжливо животно. Със силен глас. Силен нрав и голям инат. В цирка ги използват за атракция, а някъде и за домашни любимци. В много страни ги ползват и за храна. Дългите уши му служат за охлаждане. Сравнително малка продължителност на живот. Швейцарци вече откриха приют за стари магарета у нас...

 

Георги Първанов, председател на АБВ – СТОНОЖКА – Склопендра. Всички представители на класа са хищници. Те хващат своята плячка с помощта на първата двойка израстъци. Впръсква отрова в жертвата. Тя е бърза, невероятно злобна и агресивна. Опасни са и за хората. Някои достигат 17 см., а склопендрите дори и 30 см. Влизат в къщите и хапят нощем. Особено опасни за децата. Пазете се – появява се внезапно от скришни места.

 

Йорданка Фандъкова, кмет на София – ОВЦА – тези домашни животни проявяват изключителна склонност да следват някого. Затова са първият одомашнен вид селскостопанско животно. У нас най-популярна е цигайската овца. Става за всичко, включително за курбан. В политиката овцата заема особено място. И в изкуството. Поне в турското. В 161 епизод на сериала „Листопад” има култова сцена със супер героя Оуз, возещ се в ремаркето на пикап, в компанията на няколко овце. Тези кадри са предизвикали небивал интерес и коментари както по турските, така и по българските форуми. Което е доказателство, че за умствените постижения на зрителите... Обратно на някои твърдения, овцата не е глупава.

 

Генерал Румен Радев, кандидат-президент: БУРЕВЕСТНИКГЛАРУС. Често ги бъркат. Максим Горки: „Песня о буревестнике”. „Над седой равниной моря ветер тучи собирает. Между тучами и морем гордо реет Буревестник, черной молнии подобный. То крылом волны касаясь, то стрелой взмывая к тучам, он кричит, и — тучи слышат радость в смелом крике птицы.”. Това е едната гледна точка. Иначе гларусът по нашите земи има друга слава: падащ си по женската част и вдигащ шум повече от необходимото. Известният преди време ген. Лебед бе казал: Генерал – политик, е все едно евреин – еленовъд. В кабинета на Лебед е имало само един портрет – на Висоцки.

 

Татяна Дончева, лидер на „Движение 21”, кандидат-президент: ЛИСИЦА – всеядна – в менюто й влизат над 300 вида животни и още толкова растения. Животно с труден характер. Тя е хищник и диво животно, но бързо свиква с нашийник и господар. Хитруват, могат да се преструват и внезапно да нападнат. Не достигне ли желаното грозде – обявява го за кисело... Гарванът обаче й се върза на похвалите и сиренцето - хоп - за кума Лиса...

 

Ахмед Доган, лидер на ДПС – ПЛЪХ – името му означава сокол, но политическата му биографи насочва към познатия градски обитател. Бърз, съобразителен, ловък, агресивен, опасен. Мястото, където живее често е епидемиологично огнище – в преносен смисъл, когато е сравнение за човек. Именно той е начело на класацията на животните, които нанасят най-много щети на хората. Крие се в канализациите, но е потайният господар на града.

 

Лютви Местан, лидер на ДОСТ – ГЛУХАР – Ценен обитател на горите. За повечето ловци е ценен обект. В размножителния период си избира полянка, където токува. Призори започва самото токуване и го извършва или от клон на дърво или кацнал върху накой пън. На моменти е толкова съсредоточен в ритуала, че престава да обръща внимание на звуците и движенията около него и става лесна жертва на хищници и ловци. Лесно се опитомява и живее задружно с пуйки и кокошки...

 

Красимир Каракачанов, председател на ВМРО, кандидат-президент – ВОЛ – домошар, тежковоз, послушен, децата играят с него, но рече ли да се запъне на инат – ни с гега, ни с викове можеш да го накараш да тръгне. Дий, воле, дий... Браздата обаче избира господаря.

 

Петър Москов – КОЗЕЛ – вироглав, вятърничав, неуправляем, поглъща огромно количество храна, но не наддава на тегло, своенравен. Понякога смел до налудност, друг път страхлив до посмешище. Похотлив и свадлив.  И вдига много шум, но без никаква полза. Притежава специфична миризма - справка: Николай Хайтов.

 

Радан Кънев, лидер на ДСБ – ТАРАЛЕЖ – активен по 16 часа от денонощието. Главно през нощта. Обича бира – абсолютно доказано. Пази двора от вредители, дори от змии и стоножки. Ако се движи в къща се чува специфично трополене. Не са особено социални. Изключително здрави животни, почти не боледуват. Защитава се с около 15 000 игли. Най-голям враг – кърлежите. И други гадинки се въдят по тулото му. Лошо зрение, но силно обоняние и слух. Не ги ловят арсен, цианкалий, циановодород и др.

 

Меглена Кунева, лидер на ДБГ, министър на образованието – БОА - Боата удушвач се приспособява към всякакви условия/правителства/политики – живее в пустини, тревисти райони и гори. Слави се с дълголетие. Хитра и коварна, хипнотизира дребни животни като зайчета с поглед.

 

Делян Пеевски, депутат от ДПС – КАЛИДОНСКИ ГЛИГАН - Царят на Калидон Ойней  участвал в празник на плодородието. Принесъл благодарствена жертва на всички богове, но забравил Артемида. Тя се обидила и изпратила в Калидон чудовищен глиган, който погубвал реколтата, изкоренявал дървета и убивал животни и хора. Мелеагър, синът на Ойней, повикал на помощ всички прославени ловджии: Кастор, Полидевк, Адмет, Тезей, Язон, Пелей, Теламон и др. Дълго преследвали героите звяра и той им нанесъл много рани,  със своите бивни, а Анкей бил смъртно ранен. Накрая на Аталанта се удало да го уцели със своите стрели, а после Мелеагър го доубил с копието си. Мелеагър дал наградата (кожата на глигана) на Аталанта, защото тя първа го уцелила. Чичовците му обаче били недоволни, но Мелеагър ги убил. Освен тях убил и Еврипид и Ификъл заради обиди срещу Аталанта. В лова загива и Евритион. Колко жертви заради един глиган-канибал...

 

Георги Костов, главен секретар на МВР – ПУЯК – най-едрата, краслива и не особено интелигентна домашна птица. Наричат я още мисирка, фитка, биба, пипа и пр. Пуйката е скорозряла топлолюбива птица. Отглежда се предимно за месо. Угоява се бързо. Често проявява агресия спрямо останалите пернати. Има много истории за пуяци, които се нахвърлят алчно на изхвърлените джибри, напиват се и залитат.

 

Ивайло Калфин, кандидат-президент – ЯЗОВЕЦ – Без язовец няма мед. Така казват пчеларите. Язовецът, наричан още борсук, е голям враг на мишките. Те пък са най-големият враг на пчелите. Заселили се язовец до пчелин, унищожава всички мишки и пчеларите събират богата реколта. Язовеца изглежда кротък, но не е. Опитомява се и живее с хората, ако не го дразнят.

 

Мая Манолова, национален омбудсман – МАЙМУНА – те са нашите братя и сестри. Преди 65 млн години май сме били едно. Дали трудът е превърнал маймуната в човек или непосилният труд е в състояние да превърне човека в маймуна – темата все още е дискусионна. Повечето маймуни са общителни, живеят в големи семейства, грижат се една за друга, обичат малките си. За банан, бонбон или портокал обаче са готови на всичко. Дори да предадат своите. 2016 е година на Огнената маймуна: горещи страсти, любов, секс и харчове. Който може да си ги позволи...


Жорж Ганчев, кандидат-президент – ПЕТЕЛ – шумни и силни. С открит характер, готови за битка и любов в кокошето царство. Не угодничат, често ги смятат за груби, дори агресивни. Сутрин ни будят. Голямо самочувствие, но ползата не е голяма. Мечтата на главния готвач за неделна супа...


Сотир Цацаров, главен прокурор – ХИПОПОТАМ
– едри и на вид дружелюбни животни. Измама – силен и агресивен е. Особено на сушата, където е трудно подвижен, но пък напада всеки, дори свои събратя. Напада също носорози и слонове. Напада дори хора, годишно жертвите са многобройни. Побеждава го само лъва, най-вече гладни или застрашени лъвици. Някои африкански народи го наричат „речна свиня”, други – „речен кон”. Всъщност е много страхлив и често атакува от страх. Понякога от неочакван шум се паникьосва и бяга под водата. Можете да го уплашите дори с обикновена детска свирка.

 

Пламен Орешарски, кандидат-президент – ЕХИДНА – един от най-примитивните млекопитаещи. Целият им интелект е настроен единствено към хранене. Ехидната е много по-просто устроена дори от птицечовката. Някои я наричат „таралеж с човка”. Ехидна има и в гръцката митология. Става дума за дъщерята на Форкис и Кето или на Тартар и Гея – не е съвсем изяснено, но със сигурост са все чудовища. Ехидна е полузмия, полужена. От брака й с Тифон (стоглав дракон) са се родили други чудовища – Химера, лернейската хидра, немейския лъв, кучетата Цербер и Орфо, орелът, който кълве черния дроб на Прометей, свинкса на Тива...

 

Frognews

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4249 |03.10.2016 Строителна фирма скъса кабел на ЧЕЗ и остави столичани без ток . 2| 4279 |02.10.2016 Ген. Радев: Няма да позволя историята ни да бъде променяна съобразно политическа конюнктура . 0| 5600 |29.08.2016 Управителят на общинска фирма в Плевен е заловен в опит за измама

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads