Реклама / Ads
25| 14656 |29.12.2022 ГЛАСЪТ

Руският шпионаж в България и дупедавците: Епопея на наглостта и предателствата

.
Томове ще се изпишат един ден за действията на руските и съветските тайни служби в България. Повечето българи дори не подозират колко пъти те променяли хода на развитие на държавата ни, а историците все още плахо поглеждат към тези драматични и нерядко трагични епизоди. Но ще дойде ден.
 

Последното творение на Кремъл е решението на руското МВР да обяви за федерално издирване българския журналист Христо Грозев, ръководител на разследващия проект Bellingcat.

Знаем още, че информацията беше съобщена от руския сайт "Медиазона", чиито журналисти са открили името на Грозев в списъка на издирвани лица от МВР. Там се посочвало, че причината за търсенето му е "състав от Наказателния кодекс". Нищо повече.

Грозев е част от екипа, който разследваше отравянето на Алексей Навални през 2020 г., като участва и в документален филм за руския опозиционер.

 

Всеки, който поне малко се е интересувал от „особеностите на съвременната руска диктатура“ и нейните тайни служби, знае, че с подобно действие се целят поне няколко неща.

 

Първото, несъмнено е, Грозев да се почувства заплашен и да ограничи своите разследвания, свързани с действия на руските власти, преминаващи линиите на закона. Всяване на страх.

 

Второто е „внимавайте в картинката“ - предупреждение към всички журналисти и медии в България, но и не само.

 

Третата цел е българската държава и българското общество да се убедят, че Кремъл е „големия брат“, който наблюдава всеки и навсякъде. Може да забавим, но не забравяме, - крещи съобщението в „Медиазона“. Възможно е то да не се е оказало случайно там…

 

Четвъртата, но не и по важност, е демонстрацията на сила. Удряме Политковская – снишават се всички.

 

Петата е послание към путинофилите: вие сте на страната на силния! И те потриват доволни ръце. Сега ще види Грозев кон боб яде ли… е най-мекият коментар от тролове, платени и неплатени идиоти.

 

Какви ги вършат руските служби в България днес.

 

Едно от важните им действия е „аномални“ атаки с използване на шпионски програми.

Ако говорим за проби от шпионски софтуер, използвани при „аномални“ атаки на ICS компютри през първата половина на 2021 г., тогава това са същите често срещани Agent Tesla (Origin Logger), HawkEye, Noon (Formbook), Masslogger, Snake Keylogger, Azorult, Lokibot и други като тях. По правило блокираните проби бяха многократно обфускирани, така че слоевете на обфускация да бъдат вложени един в друг - като подставени кукли. В този случай двоичният код е скрит в ресурсите на приложението. Една популярна реализация е съхраняването на злонамерен код в байтовете на изображение с помощта на цветовата схема RGBA (червено, зелено, синьо и алфа). Единствената съществена разлика, която успяхме да открием между обикновените проби от шпионски софтуер и пробите от „аномални“ атаки, е типът инфраструктура, използвана за събиране на откраднатите данни. Това обясни за Фрог нюз експерт по киберсигурност.

 

Хора от българските служби на свой ред коментираха, че броят на тайните руски операции в Европа, на Балканите и в частност в България нараства с такова темпо, че контраразузнаването просто няма време да ги проследи. Камо ли да им противодейства. Това затруднява партньори от САЩ и НАТО с мощни служби, какво остава за нас.

 

Самият брой изгонени руснаци през последните 1-2 години показва мащаба на проблема. България е рекордьор по изгонени дипломати и служители в руското посолство, но това все още не означава ефективност. Страната ни продължава да е сред най-уязвимите.

 

Европейски структури признават, че в Германия, Франция и Белгия има десетки шпиони, работещи за Русия. Австрия дори е наричана „руски самолетоносач“ на тайна дейност: Министерството на отбраната на страната е „всъщност подразделение на ГРУ“, а Федералната служба за защита на конституцията и борбата с тероризма (Австрийската държавна сигурност) се смята за толкова проблематична, че обменът на информация с нея е спиран в определени периоди.

 

Това важи и за наши служби, независимо дали го признаваме или не. Освен това български правителства не проявяват воля в борбата с руското влияние, проникващо през шпионска мрежа и действия. Освен това населението у нас не знае истината за тази руска заплаха и не реагира адекватно с подкрепа на контрадействия в името на националната сигурност. Това също е част от плана, изпълняван от служите на Кремъл.

През 2017 г. близък съветник на френския министър на отбраната, а след това дори външен министър Жан-Ив Льо Дриан се оказа руски шпионин.През юли 2020 г. датските власти разкриха опитите на Русия да открадне секретни енергийни технологии.

 

През август 2020 г. френски подполковник, работещ за Военноморското командване на НАТО в Неапол, беше арестуван за предаване на секретни материали на НАТО на руското ГРУ. През декември 2020 г. холандските власти експулсираха двама руски агенти под прикритие за опит за кражба на изкуствен интелект и нанотехнологии от местни компании. През март 2021 г. бяха арестувани шестима български граждани, сред които служители на Министерството на отбраната, както и бившият шеф на военното разузнаване Иван Илиев.

Те бяха обвинени в предаване на секретни данни на ГРУ. В България обаче действията на съответните органи и прокуратурата изглеждат повече театрални, защото няма информация как се развиват разкритията и докъде са стигнали.В същото време има примери, като този със заловения капитан от ВМС Уолтър Биот, който предавал секретни данни на ГРУ.

Процесът срещу него започна месец след разкритието му. През юни 2021 г. германските власти арестуваха руски учен за кражба на авиационна и ракетна технология от изследователски центрове в Аугсбург.

Той вече е осъден.В България такова нещо няма, няма и да има скоро.

А персоналът на трите основни разузнавателни служби в Русия наброява около 400 хиляди служители.

 

ГРУ работи активно върху разузнавателната мрежа в НАТО, опитвайки се да получи достъп до най-новите военни разработки в Европа, както и да участва в подривна дейност и саботаж. Не е тайна, че руското ГРУ има огромна мрежа от сътрудници в България. Възниква въпросът: защо ГРУ ще се заблуждава с шпиони на средно ниво, предаващи информация, която Русия най-вероятно вече има?

Отговорът е очевиден: не им трябва самата информация, целта е да се дискредитира страна от НАТО, а чрез нея самият съюз. Антинатовските партии и настроения сред населението са допълнителен бонус.

 

Самият Грозев в едно интервю казва: Ние не знаем за успехите им (на руските служби), знаем само за провалите им.

 

Поради това е трудно да се оцени нивото и интензивността на този шпионаж.Трябва да е ясно също, че Русия извършва по същество легитимен шпионаж. Той обслужва интересите на Кремъл. Английският писател и бивш полковник от разузнаването Джон льо Каре казва: Нито едно разузнаване не работи за интересите на обществото и държавата. То винаги обслужва интересите на управляващите.

 

През последните години управлението, олицетворявано от ГЕРБ и Бойко Борисов се хвалеше с топлите си връзки с Кремъл и Путин. Тези отношения се изразиха в проекти, обслужващи интересите на Москва, а не на България. Което означава, че ако не всички, то поне част от персонала в тайните ни служби си е затварял очите за руските шпиони. Възможно е дори да ги е подпомагал в определени техни операции на Балканите.

 

Русия вече не мисли за своето име по света. Тя опитва чрез заплахи да прокара идеологията за нов световен ред, доминиран от Москва. Тази задача е поставена и на фонда „Русский мир“, който под знамето популяризация на руската култура, език и традиции, извършва чисто шпионска дейност.

Путин не спира да повтаря, че Русия е неразбрана, че Западът иска да я унищожи и той трябва да защити нея и руснаците. Затова и тайните му служби трябва да са не просто активни, но и агресивни. Защото защитават руския свят.

В България живеят около 40 000 руснаци. Не е ясен точния брой на руските граждани, които притежават имоти у нас, но и те са няколко хиляди. Стотици са руските предприемачи, които имат бизнес в България.

 

Никой няма представа колко от тези хора са свързани с агентурната мрежа на руските СВР, ГРУ и ФСБ. Колко са агентите на влияние във властта и политиката? В армията и тайните ни служби?

 

Според запознати с темата, руски агенти контролират и имат влияние в някои от най-важните отрасли: енергетика, нефтопреработване, военно-промишлена индустрия, финанси, икономика… Разчитат на предатели, каквито винаги се намират.

Това е повод за противодействие. За да отстояваме статута си на независима държава. Но как да стане с толкова дупедавци, за които путинофилството е вид патриотизъм?

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8185 |16.12.2022 Лъжи, раздувки, ПР и фалшиви действия: Кой е спасителят на България и Европа? . 17| 11742 |06.12.2022 Умира ли се от лъжа? Експериментът в България продължава . 47| 60953 |17.10.2022 Стотици милиони налива Путин във фашизирането на България. Кои са получателите? . 12| 17245 |11.10.2022 Взривихме Кримския мост, защо да не гръмнем и Путин? Зловещите руски експерименти с България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads