Реклама / Ads
88| 15012 |23.09.2020 ГЛАСЪТ

Русофилска партия с дъх на ДАНС, Барселона и изпъден Решетников

.
Путин награждава Малинов... Източник: БГНЕС
Партия на русофилите създава Николай Малинов. Лидерът на движение „Русофили“ смята с нея да участва на следващите парламентарни избори. Партията щяла да изповядва „културно русофилство“, каквото й да означава това. Малинов не бил против Европа, но смята, че Русия е най-добрият приятел на България.
 

Нямал притеснение за финансирането, защото имал бизнес и познанства, които щели да му бъдат полезни. Заявява също, че е приятел с пенсионера от руските тайни служби ген. Решетников и олигарха  Константин Малофеев. Малофеев нямало да дава пари, но можел да го свързва с ценни хора.

 

Малинов обаче спестява информацията, че Решетников и Малофеев са се разделили след скандал за бъдещето на движение „Двуглав орел“.






На 23 юли 2020 г. Решетников признава публично за раздялата. Без подробности. А те са доста интересни. Според наблюдатели има остър конфликт между генерала-пенсионер и олигарха. Събитията ескалирали след доклад на личната пиарка на Малофеев - Елена Шаройкина, която констатирала, че движението действа като просветителска структура от едно време и няма никаква ефективност. Малофеев предприел тотална промяна, в която генералът се оказал излишен. Главната причина обаче била желанието на олигарха Малофеев да преобразува „Двуглав орел“ в партия и да се заеме активно с политика.

 

Според запознати идеята е координирана с тайните служби на Москва, които отдавна се дразнели от своя бивш колега Решетников, който прекалявал с тълкованията, че Русия се превръща в империя, а Путин е новият самодържец.

 

Излиза, че новата партия на Малинов ще е в топли връзки с новата партия на Малофеев. Което предизвиква въпроси: Защо точно сега? Случаен ли е синхронът с партизирането на „Двуглав орел“? Не е ли договорена русофилската партия с ГЕРБ, за да се обслужи тезата за намеса на руските служби в политическите процеси в България? Защо Светлана Шаренкова, председател на форума „България-Русия“ нарича идеята провокация? И т.н., и т.н.

 

Николай Малинов твърди, че е проевропейски настроен, но смята, че Европа трябва да проумее, че без Русия мирен диалог е невъзможен. Не е ли по-логично Москва да проумее, че Европа е голям шанс за руските граждани и икономика?

 

Днес България е на пътя между руските имперски амбиции и амбициите на Запада да не допусне да се върнем в прегръдката на руската мечка. За целта Брюксел и Вашингтон разчитат на членството ни в НАТО и Европейския съюз, а Русия – на славянофилството и приказки за светло бъдеще на Изток.






Една от формите, които използва Русия като начин за въздействие и идеологическо проникване в други страни са проектите „Руский мир“ и в известна степен на „Двуглав орел“. Това е сложна, многопластова система за влияние, финансирана от Кремъл.

В началото на XXI век Кремъл започва създаването на прокси групи, които да прокарват руските интереси в бившите социалистически страни, особено в онези, свързани със славянската ос – Словакия, Чехия, Полша, България, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и др. В бившите републики на Съветския съюз също. Гъвкаво проникване на руските интереси, консолидация на проруските кръгове, критика на цивилизационните ценности като им се противопоставят консервативно православни. Проповядват се алтернативни модели и възгледи за бъдещето, изтъквайки предимствата на модела с императора-бащица – разбирай управлението на Владимир Путин.

 

Проектът „Руский мир“ е дело на тайни служби и това не е тайна. Експерти на военното разузнаване първи правят анализ на ситуацията в отделните страни – обекти на влияние – и предлагат как да се пипа с „кадифени ръкавици“.

 

За целта се създава мрежа от агенти за влияние, международни и местни асоциации и граждански организации. Задействани са и руски граждани, живеещи в съответните страни.

 

Създадена е Държавна агенция за работа с рускоезичните граждани по света, както и Агенция за сътрудничество с различни страни, известна като „Россотрудничество“.

Руският посланик в България Анатолий Макаров, например, от 2012 до 2016 г. е бил директор на Департамента за работа със съотечественици зад граница на МВнР на Руската Федерация.






Точно този Департамент е „чадърът“, под който действат мрежите в различни страни. Става дума за 60 културни и научни центрове и 25 представителства към посолствата.

През 2014 г. Владимир Путин подписва нова Концепция за съдействие на международната дейност на въпросните структури. Бюджетът им е увеличен двойно и достига 96 милиона долара държавно финансиране.

 

Доста повече средства се наливат по линия на предприемачи от олигархичния кръг на руския президент. Плащанията минават през частни благотворителни фондове. Подобно е движението „Двуглав орел“ – вече без ген. Решетников.

 

Москва засилва своята дейност по проекта „Руский мир“ през 2005 г. чрез т.нар. Евразийско младежко движение. Особено активен в това отношение е Александър Дугин. Дугин е руски политолог, философ, анализатор, върл защитник на Путин. Пред

германското издание Der Spiegel през 2015 г. той заявява:  "Евразия е заредена с глобален характер, тя е синоним на многополярност. Имам последователи дори в Бразилия и Китай – навсякъде, където живеят противници на еднополярния американски модел и неговата доминираща роля. В този смисъл тези хора са евразийци. В по-тесен смисъл Евразия е Русия и нейните партньори Турция, Иран, Китай, Индия, постсъветското пространство, в което влиза и Монголия. Също и част от Източна Европа – България и Сърбия. Как точно ще се случи евразийската интеграция, ще видим.






Освен България, Дугин не споменава нито една друга страна, член на ЕС или НАТО. Което е повод да се замислим.

 

Запознати със задкулисните трикове у нас смятат, че шпионскя скандал с Малинов преди месеци е активно мероприятие на ДАНС. Целта: Да се покаже на американците, че правителството е срещу Москва. Още по-важната цел: Да се отклони вниманието от истинските проводници на интересите на руски кръгове в България - Доган и Пеевски. Елементарно.

 

Освен това, някои хора намекват за топли връзки на Малинов със съпруга на Мис "Бикини" Борислава в Барселона - бизнесменът Йордан Христов. Който пък е свързван с премиера Борисов.

 

Както обикновено - нищо случайно.

 

Д-р Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11082 |03.07.2015 Пак "Галерия" в ДАНС, пак срещу неудобни журналисти! . 25| 13557 |03.07.2014 Милицията - биещото сърце на Партията . 150| 319167 |10.12.2012 Партията на Кунева – свърталище на политически номади . 64| 45457 |18.05.2012 БСП е велика партия! Показа лицето на мутро прехода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads