Реклама / Ads
8| 16428 |15.12.2022 ГЛАСЪТ

За съдия Фалконе 5 тона тротил, а за Иван Гешев - три награди „Фалконе“. Гавра, но защо мълчи Рим?

.
Фалконе и Борселино
Горещ сицилиански съботен следобед, като много други. Когато обаче стрелките на часовника показаха 17:56, участъкът от магистралата, който свързва летище Пунта Раизи в Палермо с изхода за Капачи, се превърна в адска пещ... Пет тона тротил унищожиха сто метра асфалт и буквално унищожи бронирана кола, в която беше Джовани Фалконе, италиански магистрат, превърнал се в жив символ на борбата срещу мафията. Беше 23 май 1992 г.
 

19 юли, 57 дни по-късно. Магистратът Паоло Борселино, колега и приятел на Фалконе, който продължава делото на Джовани, отива да посети майка си, която живее на Via Mariano D'Amelio в Палермо. В 16:58 ч. нова мощна експлозия разтърсва въздуха, този път в самия център на града, при която загива още един борец срещу мафиотските групировки. Невъзможно е да се опише какво са видяли спасители и очевидци.

Двама магистрати, двама големи мъже, пожертвали живота си в служба на държавата и обществото, се превърнаха в символ на борбата срещу мафията и корупцията.

 

Как се намърдва между тях българският главен прокурор? Никак.

 

Но. Преди дни Иван Гешев бил удостоен за трети път с „голямата национална награда“ на конкурса на общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград "Страхливият умира всеки ден, смелият-само веднъж", в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе. Ле ле...






Фанфари, камери, микрофони, похвали – Гешев на върха на общественото признание. Гешев от милиционерската школа в Симеоново до завършилия военно-морска академия и право Фалконе? Единият – загинал в битка с мафията и корумпираните политици, а другият – „инструмент на Господ“ и съдружник в сриването на държавата от управлението на Борисов.

 

Съдия Фалконе казвал: „Този, който мълчи и навежда глава, умира всеки път, когато го направи. Този, който говори на глас и ходи с високо вдигната глава, умира само веднъж“.

 

Дори цитатът, който ползва благоевградската трупа, раздаваща награди, не е точен…

 

Иван Гешев в разговор с Бойко Борисов по телефона: Гешев: „Аз обичам да се правим на луд, ама вие, г-н премиер, се правите много успешно”. Борисов: Не, бе, викам, брат ми – прост съм и ми е лесно. То е кофти да си сложен“.

 

Абсурдите не свършват дотук.

 

Голямата национална награда била връчена на Гешев „за битката му срещу легализирането на индустриалния коноп и внесените предложения за промени в Наказателния кодекс, автомобилите на шофьори, употребили наркотици и алкохол над 1,2 промила, да бъдат отнемани в полза на държавата“.






Той воювал срещу индустриалния коноп! Не е ли тъпо?

 

Тогава да арестува веднага учените от БАН, които от доста време предлагат да се развие производството на индустриален коноп в България, както се прави в много други страни. Става дума за растението Cannabis sativa, в което психотропното вещество е по-ниско от 0,2%, така че няма нищо общо с така наречаната марихуана.

 

Колкото до предложението на Гешев за наказанията за шофьори, употребили наркотици и алкохол, от години същото предлагат граждански сдружения и организации, а той нямаше понятие.

 

След убийството на Фалконе и Борселино в Италия се променят много неща. През февруари 1992 г. прокурорът от Милано Антонио ди Пиетро започва операция „Чисти ръце“ с ареста на социалистическия функционер Марио Киеза. Стотиците разследвания и арести обезглавяват тогавашната политическа класа, като разкриват системната ѝ корумпираност и връзките с мафията. Всичко това е дело на италианските магистрати, подкрепени от институциите.

 

Къде тук е мястото на Иван Гешев, който се „прави на луд“ и прикрива мафиотизирани прокурори и политици? Например участвалите в сриването на КТБ и разграбването на активите на банката, в корупционната сага „Осемте джуджета“, наливането на 3 милиарда в Турски/Руски поток, кражбите от магистралите и чекмеджето с кюлчетата и пачките?

 

Издателят на Пик Недялко Недялков го е казал доста точно: „И предпочита (Гешев) да лови предимно селски обирджии от махалите и бостаните...“.

 

Награждаването на Гешев само е обидно и унижаващо за италианци и българи. Върховен цинизъм е.






Трудно за проумяване е съучастието на италианското посолство в България в раздаването на тези награди без ясни критерии. И неговото мълчаливо приемане на неподходящото – меко казано - използване имената и паметта на Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

 

Как ще се чувстват организаторите на конкурса след време (може би съвсем скоро), ако/когато официално научим какви ги е вършил Иван Гешев?

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 15849 |22.02.2016 Съдия и синдик описали зверствата в правосъдието ни, в ЕК онемели . 17| 11639 |12.03.2014 Кой и защо атакува съдия по "Килърите" пред ВСС? . 39| 20141 |08.01.2014 Съдия В. Тенева е чиста, щом и прокурор Б. Сарафов е чист

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads