Реклама / Ads
14| 11439 |26.09.2023 ГЛАСЪТ

Шоуто на Борисов: Хекимян между Цицерон, Мусолини и Пурко

.
Пурко и прасенцето ”малък слън”...
На никого не е позволено да греши! Когато на 15 март 44 г. пр.н.е. Гай Юлий Цезар е убит на стъпалата на Римския сенат, великият политик, философ и оратор Марк Тулий Цицерон не крие своите радостни емоции. Цицерон бил убеден демократ и ненавиждал диктатурата. На следващия ден обаче философът вече знаел, - сам признава това, - че съдбата не прощава повърхностни реакции.
 

Признава също, че Цезар е направил за Рим, колкото никой друг. По-късно, по заповед на Марк Антоний Цицерон е обезглавен, отрязана е и лявата му ръка до китката, заради критики по адрес на Антоний. Седмици преди фаталния край Цицерон вече е наясно какво ще се случи и изрича знаменитата фраза: На никого не е позволено да греши!  

 

Номинацията на телевизионера Антон Хекимян за кандидат-кмет на София от Бойко Борисов предизвика вълна от реакции, повечето емоционални. Съвсем логично, като се има предвид момента и начина на обявяване.

 

Утрото е по-мъдро от вечерта обаче, както ни учат приказките.  

 

Борисов знае, че ще избухнат обвинения за това, че е имал години наред свой човек на важен пост в една от най-големите медии бТВ. Но е бил наясно, че тези обвинения ще дойдат предимно от журналистическата гилдия, и по-точно от част от тази гилдия. Но колко българи вярват на журналистите? Колкото вярват и на политиците, на правителствата, на прокуратурата, на МВР, на данъчните, на интелигенцията... Критики към медиите се сипят всеки ден по всякакъв повод. Но в същото време мнозина бяха дали всичко, за да попаднат в същите тези медии и да станат популярни с нещо. В мрежата и на маса нашенецът ще оглозга до кокал теми, свързани с реалити шоута, секси ли са водещи и синоптички, чалга певици и фитнес мъжаги, но няма да се замисли за това, че 9 от 10 сирена в магазина са менте, че му пробутват турски домати и чушки, защото умишлено се затрива родното производство, че 40 000 българи напускат страната всяка година, а войната е все по-близо.

 

Ще одумват и Хекимян, но вътрешно ще му завиждат. За тях не е толкова важно дали разбира от градоустройство, а че участва в леденото хоро.

Освен това Хекимян е от Стара Загора, а столицата е населена на 70% с хора от провинцията.  

 

Хекимян е обигран в поведението пред публика. Притежава професионални рефлекси и реакции за всякакви ситуации.

 

На предизборната кампания немалко хора гледат като на шоу. Само определени среди се интересват от детайлите в управленските програми. Не е трудно да се повторят за пореден път критиките по отношение на ремонтите, на ремонтите на ремонтите, на лошо наредените жълти плочки, проверката на съмнителни обществени поръчки и потъналите някъде милиони от бюджета на града. Дежурни и омръзнали опорки. Единствен, който наистина разбира от тези неща, е Борис Бонев, но той не е пряко в битката за кмет.

 

Борисов е наясно също с мрънканията и недоволството вътре в ГЕРБ, че се спуска външна кандидатура за сметка на предани и професионално подготвени кадри. Но това е проблем на котенца, които никога няма да станат тигри…

 

Реалити шоу – това предлага Борисов. Но залогът е много голям. Вятър и мъгла са теориите, че босът на ГЕРБ е готов да сдаде София заради някакви договорки. Борисов от всичко най-много обича печалбата и я преследва като каракачанска овчарка. Освен това обича всичко да му е позволено, както на Рачков в авторското му шоу.

 

Само че предупреждението на Цицерон важи и за хитър играч като Борисов. Щом премъдрият и гъвкав любимец на Рим е бъркал, а един път фатално, какво остава за самоуверените родни политици?

 

Антон Хекимян е амбициозен млад мъж, решен да покори нови политически върхове. Но такъв е бил и италианският журналист Бенито Мусолини, ако позволите това нестандартно сравнение. Самият лидер на ГЕРБ заявява: Хекимян е нестандартен кандидат. Тогава да свиква и с нестандартните сравнения и провокации. Със сигурност част от журналистическата гилдия ще го накара да се изпоти много пъти по пътя към кметското кресло в София. Което може да се окаже кисело грозде.

 

Sic transit gloria mundi, са казали римляните - Така преминава световната слава.

 

Пурко (в ролята големият Тодор Колев) от „Господин за един ден“ тръгва към пазара с голяма кошница, но се връща с хилаво прасенце, което опропастява всичките му мечти. Остава само спомена за единия ден, в който Пурко преживява блаженство и наслади, в които изгорят последните му парички.

 

Борисов сънувал, че Хекимян печели изборите на първи тур и става кмет на София. Борисов е уверен, че сънят му е пророчески.

 

Чувам какво сънуват немалко хора за Борисов, но нека не намесваме бай Ставри в този тъй важен момент. Ще му дойде редът.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 14505 |25.09.2023 Успя ли Борисов чрез медиите да ни превърне в стадо свине? Сега е моментът ГЕРБ да изтрезнее . 46| 12040 |22.09.2023 Манол Глишев: Денят на Независимостта . 22| 26250 |20.09.2023 Поуки от рекета, наречен протести: Забелязахте ли, че ”зърнари” са и някои медии? . 52| 15883 |19.09.2023 Симеон Караколев дръпна на Андрей Райчев в надпреварата за медал от Путин. Подходът е: Бий по Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads