Реклама / Ads
20| 13353 |18.09.2019 ГЛАСЪТ

Старо куче нови номера не учи

.
Цветлин Йовчев Източник: БГНЕС
Инструкция на КГБ от 1947 г. разпорежда да не се разкриват зависимостите от съветската репресивна машина и при липса на аргументи срещу тезата да бъде атакуван източникът на информацията.
 

Бившият шеф на ДАНС, някогашен възпитаник на Военноморското училище и преподавател в Библиотекарския университет Цветлин Йовчев в "спонтанно" интервю споделя : ”Не разбирам нито русофилството, нито русофобството. Както не разбирам американофилството или пък американофобството. Трябва да мислим и работим за България”.

 

Чудесно! Г-н Йовчев смята, че информацията по скандала за шпионаж срещу България не била достатъчна и службите трябвало да имат сериозни доказателства за шпионска дейност на Николай Малинов.

 

Русия била защитник на православните ценности и реализирала своята геополитика и на тази основа. Тя, Руската Федерация, притежавала и "мека сила", което ще рече, че въз основа на вековни симпатии към нея у нас са вербувани множество привърженици на политиката й. А русофилството не било престъпление, иначе трябвало да проверим всички, които работят за чуждестранни фирми, твърди о. з ченгето и настоящ преподавател.






Аргументите му се издигат не по-високо от равнището на квартален агитатор на БКП в началото на 60-те години. Г-н Йовчев не може да не знае, че мнозина русофили действат не толкова като шпиони, колкото като активни агенти за влияние, какъвто е бил Драган Цанков още в края на 19-и век. Срещу солидно заплащане в златни франкове Цанков и съмишлениците му оказват натиск върху български политически и държавни дейци, фабрикуват слухове, пускат пораженски "новини" по време на Сръбско-българската война. Сумарно дейността им способства за отслабване на българската отбрана и подпомага руския империализъм.

 

"Доводите" на Йовчев са още по-прозрачни: русофили и америкатофили са един дол дренки, хайде да не им обръщаме внимание и "да работим за България".

 

Но как "да работим за България", когато руската явна и скрита агентура саботира политически, икономически и военни решения на правителството и парламента? Когато редовно облъчва общетвото с изцяло неверни или полулъжливи данни за вечната вина на българите спрямо "матушка" Русия, за "освободителния" поход на Червената армия, завършил с десетки хиляди жертви. Когато... И още, и още.

 

Всички русофили не били престъпници, но заканите за излизане от НАТО и ЕС, изгорените знамена, побоите, нанесени на български граждани при посрещането на путинските „Нощни вълци“? А паравоенните формирования, които веят руски имперски флагове и зоват за нов „народен“ съд?






Съпоставката „американофили-русофили“ не издържа критичен анализ. За 140 години руските шпиони, агенти за влияние и обикновени полезни идиоти с руско самосъзнание са донесли далеч повече жертви, щети и бедствия от хипотетичните „американски шпиони“, за които намеква бившият шеф на ДАНС.


Видяхме с очите си и почувстахме с кожата си как бе активирана до степен на истерия руската агентура около сключването на сделката за бойните самолети F-16. Нима тази шпионско-политическа операция беше безобидна „защита на идеи“?

 

"Руската шпионска мрежа даде всичко от себе си, за да провали сделката. Включително и депутатите, които искаха оставката на министър Красимир Каракачанов, са на служба към руското разузнаване", заяви бившият министър на външните работи Соломон Паси.

 

С твърденията, че няма доказателства за шпионаж и че такива факти трудно се откриват и доказват Цветлин Йовчев се опитва да окаже индиректен натиск върху бившите си подчинени от ДАНС да не се стараят особено, когато става дума за руската агентура, защото тя открай време си е в България и ще пребъде. Виж, ако се пръкне някой американски шпионин, следва да сме безкомпромисни. Както преди 1989 г.

Наистина, старото (чекистко) куче нови номера не учи.

 

Васил Данов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 81| 13654 |17.02.2019 Към нашенските Новичок, Казачок и Дурачок: В Европа ли сте или в 16-та република на СССР? . 35| 20861 |12.02.2019 Как Новичок стана салата, а половината българи - маймуни . 42| 19533 |11.02.2019 Прикривани ли са руските агенти на ГРУ в България, докато отравяли с Новичок? . 21| 79945 |21.01.2019 За месец „големите“ медии у нас скриха или манипулираха едни от най-важните новини

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads