Реклама / Ads
51| 12527 |29.06.2011 ГЛАСЪТ

Сумиста до Левски. Диария

.
Желанието да бъдат защитени на всяка цена обвиняеми в брутални престъпления все по-често шокира здравия разум
 
Как Левски можеше да избегне бесилото, да стане цар, президент или поне депутат? Много просто: ако до него бяха адвокатите на „Килърите” или „Октопода”. Не, това не е реклама на най-известните и заможни адвокатски колективи по наказателни дела, а суровата истина. Дякона нямаше този късмет.

Нещата в днешно време са по-сложни или поне ние ги правим да изглеждат такива. В Библията е написано: „Който удари човек, тъй че да умре, да бъде предаден на смърт!” (Книга втора Мойсеева, Изход, 12). За да няма никакво съмнение, по-нататък присъдата е още по-конкретна: „Ако някой преднамерено и коварно убие ближния си (и избяга при жертвеника), то вземи го и от жертвеника ми, за да бъде умъртвен!”.

В днешно време е по-лесно да си купиш дрога край някое училище, отколкото да откриеш българин, който да е прочел Светото писание. Все пак в ерата на Google пропуските по изучаване на библейските истини могат да бъдат компенсирани с бърза справка за дефиницията що е престъпление, убийство и съответното наказание. Съвсем друг е проблемът с упражняващите правото, които сякаш умишлено се отдалечават от някои основни постулати като тези: „Справедливостта (правото) е в постоянната и твърда воля да се раздава всекиму своето“ (Digesta I, 1) и „Предписанията на правото са такива: да се живее честно, да не се вреди другиму, да се отдава всекиму своето (заслуженото)“. Изглежда толкова просто, че направо е непонятно, как така у нас прилагането на тези правни теореми е толкова рядко, че чак незабележимо. Което пък води до атрофия на ценностната система на цялата нация. Не агитирам за ренесанс на изобретението на д-р Гилотен, което осигурявало комфортно (клъц) наказание за тежките бандити и убийци, а само припомням, че справедливостта е висша човешка потребност.

Наложената от години безпросветност по отношение на престъпленията доведе до положение те да бъдат считани за изход от някаква ситуация. Който има ресурс – решава проблема в своя полза. Сиреч, издава присъди и ги изпълнява както му е угодно или плаща на някой да убива от негово име. Темида се превърна в декор за храма на справедливостта, както гипсовите римски статуи от Околовръстния път в натруфените дворци на новобогаташите. Докарахме се дотам някакви идеолози като ерихонски тръби да ни заглушават с крясъците, че някой краде и безчинства, защото нямало работа. И това трябва да оправдае невежеството и липсата на грам цивилизация в нечий нефункциониращ мозък. Айде бе. При задължително и безплатно образование да предпочетеш аутсайдерството и мрака на безпросветието би трябвало да е утежняващо вината обстоятелство, а не обратното, както се опитват да ни внушат защитници на човешките права, които в един доскорошен живот бяха обикновени калайджии.
Но и това може да се преглътне, ако Темида не беше превърната в брошка на ревера на цинизма. Когато преди дни делото срещу „Килърите” влезе в съда, сигурно мнозина са си казали: „Най-после”. Сбъркали са. Вместо нормален съдебен процес, някои от участниците се опитаха да ни пробутат поредния цирк Но преиграха още на старта. Главният обвиняем Пешо Сумиста и аверите му, заподозрени в организиране и извършване на жестоки убийства, бяха сравнени с Васил Левски! „За първи път в български съд подсъдими ще стоят с белезници в залата. Подобен случай е само този с Васил Левски, който е стоял окован, но не пред български съд”. Сравнението с Апостола направи адвокат Розалина Апостолова. Апостол – Апостолова – невероятно, нали? Съдбата понякога е по-изобретателна и от най-перверзното въображение. След невижданата провокация, сякаш нейде от миналото, се чу глухият тътен на гневните окови на Дякона...

Чудите се как е възможно? А защо не се чудите на общественото мълчание? Или сме затаили дъх пред умението на адвокатите да привлекат вниманието ни? На каква цена става това и кой плаща? Нация под упойка. Ето някои данни за драгоценните подсъдими за няколко убийства, побои, рекет и пр. За шестимата, които, видите ли, били много болни, е осигурена дежурна линейка до съдебната зала и медицински екип. Въпреки това техните защитници - над 20 на брой, не спират да ни заливат с вайкания колко трудно щели да издържат клиентите им процеса, че това било нечовешко, нехуманно и пр.

За сведение, в България има около 2 млн. хипертоници. Годишно се регистрират 86 хиляди нови случая на коронарна болест на сърцето и 14 хиляди с миокарден инфаркт. Данните са на Дружеството на кардиолозите у нас. Всички тези хора работят, носят отговорност за семействата си, за служебните си задължения и пр. До дома на нито един от тях не чака Бърза помощ.
Защо прокурорите и медиите не обявят тези данни в отговор на крокодилските сълзи на защитата и обвиняемите?
Мъча се да си представя адвокат Розалина Апостолова като защитник на Апостола, ако той можеше да си го позволи. Какви реплики би отправила към турските съдии, как би ги турила на място. Еба си, може би тя би спасила нашия Левски от бесилото?! И не само – би го измъкнала невредим или поне би го изкарала болен. Щеше да уреди едно продължително лечение във ВИП сектора на болница „Токуда”, след това домашен арест под родната стряха в Карлово и накрая щеше да направи за смях имперския османски съд, осъждайки го в Страсбург. Защото на Левски, както и на сънародниците му по онова време, наистина са били нарушавани човешките права. Нямаше обаче да има датата 19 февруари, нито щяхме да поднасяме цветя на паметника на Апостола. Нямаше да ги има и стиховете на Ботев и Вазов за него – какво облекчение за зрелостниците. Политиците ни щяха да бъдат прецакани с един повод по-малко за речи и възвания. Е, и свободата сигурно нямаше да е дошла, ама сега като е тук, да не би да я ползваме? Някои я ползват – Кеца и Сумиста например. Но за други тя така си и остава просто възможност всеки да говори каквото му скимне, понякога феноменални глупости. Наши читатели ни изпратиха на електронната поща свои виждания по въпроса с кого да бъде сравняван Сумиста. Те се отличават доста от това на адвокат Апостолова. Също така питат, щом сравниха Кеца и Сумиста с Левски, какво ли ще измисли защитата на Алексей Петров-Трактора? Трудно е да се предположи, но като се има кантората, която го защитава, със сигурност ще ни изненадат. Я в Леонардо да Винчи, Аристотел, Гарибалди или Наполеон ще се прицели, не по-ниско. Въображението, зависимостите и нахалството понякога вървят ръка за ръка. При така създадената екстремна съдебно-циркова ситуация не е лошо защитите на скъпите ни обвиняеми да не забравят, че прилагането на хипотонични орални разтвори, съдържащи цинк и пребиотици, ускорява възстановяването при остра диария. Хубаво е да го знаят, защото се забелязват все по-чести изпускания по време на процесите. Докато стигнат до „Токуда", току виж...

П.П. В редакцията постъпи предложение от наш редовен читател. Всички адвокати по наказателни дела да се съберат и учредят фондация, която да събира средства за паметник приживе на вътрешния министър Цветан Цветанов. Благодарение на МВР десетки бандити се оказаха в ареста и с обвинителни актове. Факт, който превърна защитниците от обикновени милионери в мултимилионери. По този повод във Варна вече казвали: „За адвокати и гробари – криза няма”.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12842 |26.06.2011 Четвърти километър . 50| 8347 |24.06.2011 SHARE THE WEALTH... . 56| 11767 |22.06.2011 Греди Асса по Джон льо Каре . 23| 12741 |18.06.2011 Четвърти километър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads