Реклама / Ads
18| 6736 |19.07.2024 ГЛАСЪТ

Рим и България горят в един и същ ден: Там Нерон съзерцава, тук нероновци позират - и все няма виновни

.
Нерон съзерцава пожара в Рим...
Морят ни пожари и е страшно. Преди това бяха наводненията – трагедии в села и градове. И градушките не ни подминаха, стотици стопани изплакаха. След всяка драма следват гръмки обещания на политици и управници, че държавата ще помогне на пострадалите. И помага: няколко кубика дърва, хиляда лева за покрив и двор, които струват  поне 20 бона, сега за изгоряла къща щели по 5 хилядарки да дават. Но първо ще трябва да се мине през процедури, понякога равни по емоции на природните бедствия. 
 

Въпросът е: Защо никога, ама никога няма виновни от средите на тези, които отговарят да се взимат превантивни мерки, да се закупи нужната модерна техника, да се създаде адекватна организация при която структурите да излитат за действие в мига на подадения сигнал „Тревога“.

 

Във всяка военна част обучението започва с тренировки на действие при тревога. Всеки командир и боец знае какво да направи, за да „влезе“ в нормативите. Същите правила важат по време на стрелби, на действия при пожар, форсиране на водни прегради, по време на настъпление или отбрана. Това са класическите изисквания, а за съвременни бойни действия със сигурност са прибавени много нови, ефикасни неща.

 

Всеки военен – от редника до генерала знае, че пропуските в обучението означават често смърт в реални бойни условия. Това е родило изразът: Повече пот в ученията, по-малко кръв в боя. Звучи клиширано, но е суровата истина. Освен това ако по време на учения и маневри се допуснат грешки и издънки, се знае, че виновен е командирът на взвода, на ротата и нагоре. Всички си имат имена и длъжности и получават съответните наказания, предвидени в уставите.

 

Абсолютното същите неща важат за всяка друга дейност в държавата. Когато пропуските в МВР, ДАНС, прокуратурата и други структури, отговарящи за сигурността в страната и спазването на законите не се санкционират, а се прикриват, кални потоци заливат селища, горят къщи, загиват хора по пътищата, корупцията процъфтява, а населението губи доверие в институциите. Това е проблем, по-голям дори от природните стихии.

 

От години чуваме оправданието, че корупцията, нарушенията на различни служители от държавната администрация и пр. не са българско изобретение – има ги и в другите страни. Така е, но в другите страни има силно противодействия на уродливите явления, а тук те се развиват и множат под политически, прокурорски и управленски „чадър“.

 

Има пресен пример в това отношение. Един от най-влиятелните сенатори в САЩ, който през 2021 г. громеше подкупността в България, бе признат за виновен по 16 обвинения във федерален процес за корупция от 12-членно съдебно жури в Ню Йорк. Боб Менендес е участвал в подкуп, изнудване, измама и се опитал да възпрепятства правосъдието. Заплашват го 222 години затвор.

Повечето реакции у нас бяха, че същият Менендес ни е поучавал как да се борим с корупцията, докато самият той е действал по джебчийската схема „лява ръка – десен джоб“. Да, така е. С лицемери е пълно навсякъде, но друго е по-важно: Менендес го очакват над 200 години затвор, а тук няма нито един от неговия ранг, който да е поне разследван за превишаване на права, злоупотреба с власт, за причинени щети на страната и обществото, за престъпно бездействие или действия в полза на определени кръгове. За съдебни процеси да не говорим. Ето я разликата.

 

Тръмп е бивш президент на САЩ, но всяка седмица се явява в съда по най-различни обвинения. На сегашният президент Байдън синът също е в съдебната зала за извършени закононарушения.

Примери от други страни – колкото искате. Но нито един няма от България.

 

Силен е този, който може да признае грешките и слабостите си, да ги анализира и да се опита да ги преодолее.

 

Да се заемат героични пози пред опожарени къщи и гори, да се лети на учебен самолет над София може да е тактически оправдан ПР, но с нищо не помага на жертвите на стихиите. Гражданите от своя страна за пореден път отбелязват очевидните пробойни в организацията, мърморят, след което се затварят и мислят за собственото си оцеляване.

 

По някакъв начин това ни припомня Големият пожар в Рим, който започва на 18 срещу 19 юли, 64 г. след Христа и опустошава 11 от 14-те района на древния град. Император е Нерон, за когото се носят слухове, че наблюдавал пламъците, свирейки на арфа и рецитирайки поема за падането на Троя. Други слухове обаче разказват, че императорът е участвал лично в организацията по потушаване на пожарите.

 

Но да се върнем към нашите нероновци…

 

Един от тях само преди дни финализира сделка по закупуване на 8 лимузини Audi A8 и 8 джипа от висок клас Audi Q7 SUV за около 4 млн.лв. за  нуждите на МВР. Разбира се, той е загрижен да се купи и противопожарна техника, но това явно ще се случи по-нататък. Приоритети, нали разбирате.

 

Близо 14 години ни управлява премиер пожарникар, но по-голямата част от противопожарната техника е допотопна и се разчита служителите да проявяват чудеса от храброст в тежките ситуации.

Имаме втори мандат президент пилот, но нямаме самолети за гасене на пожари, вертолетите са кът, а модерни дронове, които могат да гасят в трудно достъпните участъци, са само блян. 

 

Народ, който позволява всичко това, си заслужава съдбата. И нероновците.

 

Огнян Борисов

 

П.П. Да ви доразкажа за онзи пожар в Рим. И по времето на Нерон имало корупция в империята, и тогава не били открити виновни за пожара. Четири години след пожара срещу Нерон е извършен преврат. От страх да не го убият той се ... самоубива. Нещо такова ще се случи и с нашите нероновци, дето все са невинни и всичко все за народа правят. И понеже нямат дори смелост да си посегнат, ще търкат наровете в затвора. Не се съмнявайте.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 3963 |18.07.2024 След шампанското дойде шокът: Антикорупционен закон се прилага като инквизиция . 32| 6644 |15.07.2024 Ес и НАТО или „руски мир“, евро или рубли, Крим или Халкидики искате, другари? „Копейките“ ви будалкат . 11| 9268 |10.07.2024 От МВР искат да им вярваме. Добре, но как се кърпи скъсано доверие?   . 63| 15800 |09.07.2024 Към патриарх Даниил, Радев и Нешка Робева: Каква е разликата между избиването на деца в Киев и ятагана на Ахмед ага в Батак?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads