Реклама / Ads
31| 49748 |20.10.2012 ГЛАСЪТ

Теория за почервенялото дупе

.
Теория на почервеняването...
„На маймуни ни направиха”, „Маймуни с трици не се ловят” и „Почервеня му дупето като на маймуна” са само част от многозначните фрази, които българинът ползва от десетилетия, че и повече.
 

Не сравнявам Емил Кошлуков с маймуните – опазил ме Господ. Той е интелигентен, с добри рефлекси и обноски, натрупал е знания и опит. Направи политическа кариера, после се прехвърли на телевизионното поприще. Едни приемат този ход като хитър, други – за доходоносен.

Кошлуков винаги е минавал за десен. Биографията му е такава. Преди 10 ноември 1989 г. е бил в затвора по политически причини. От военното контраразузнаване твърдят друго, но демократичните промени им отнеха думата. Така че важи неговата версия.

 

Тези кратки биографични щрихи са само за въвеждане в теорията „на почервеняването”. Доскоро Кошлуков водеше своето предаване „Факторът Кошлуков”, спазвайки неписанто правило, ако има дискусионна тема или скандал, да се дава думата на всички ангажирани страни. Хем справедливо, хем рейтингът гарантиран. Зрителите го харесват. Доскоро десните, а от известно време и левите. Защо и левите? Ще обясня.

 

Напоследък се забелязват промени в поведението на Кошлуков. Станал е много внимателен, боязлив и дори услужлив с част от поканените гости. Най-вече към тези с абривиатурата БСП във визитката. Ето последният пример. Води се спор за това дали социологическите агенции манипулират данните, които представят и дали слугуват на определени политически кръгове. Е, то е ясно и се вижда от самолет, но нали трябва да има и дискусии по ТВ-тата. Гости на Кошлуков по темата бяха „червеният” Кольо Колев от „Медиана”, цинобърния социолог Юрий Асланов, член на експертната група към Националния предизборен център на БСП и социоложката Мира Радева, шеф на MBMD, упреквана от някои кръгове и колеги, че владее до съвършенство техниките на хамелеона.

 

Сега, повод за превъзбудените духове е кармазъ Кольо. Той направо шашна избиратели и колеги с твърдението си „ГЕРБ догони БСП”. Докато "Алфа рисърч" дава 21,4 на сто рейтинг на ГЕРБ и 16,1 на сто на БСП, а НЦИОМ - 26,8 на сто на ГЕРБ и 17,5 на сто на БСП, Колев скъси дистанцията до 1 стотна. Една мъъъъничка десетичка. При евентуални избори, твърди Кольо, ГЕРБ би взел 20,7 на сто от гласовете, а БСП - 20,6. На това се казва бомба, наричана от някои кой знае защо лъжа и наглост. Очевидно става дума за хора, които силно завиждат на Кольо. Така започна медийният поход на Кольо Червения, както е известен още Колев.

 

Нормално бе да се появи и при Кошлуков. Че как иначе. Умният Кольо моментално заби още един социологически пирон в измисления от него и някои кукловоди сюжет. Той обяви, че Станишев бие по рейтинг Борисов! Много ефектно и сигурно би дало тон за песен на една евентуална предзимна сбирка на Бузлуджа, но за съжаление на Кольо невярно.

 

Станишев от доста време не е минавал по-високо от 10-то място. Има едно първо място, но то е като шеф на парламентарна група – при това само в едно изследване. Като политик е далеч назад не само от Борисов, но и от Плевнелиев, Фандъкова. Дори Георги Първанов, когото той срази в битката за шефското кресло в БСП, е с по-висок рейтинг от него като политик.

 

Кошлуков обаче слушаше Кольо Колев, както първолак слуша класната...

Юри Асланов и той удари едно рамо на социалистическата партия, заявявайки, че десните сили се разпадат и размиват в политическата мъгла, а ГЕРБ се свличали надолу. Само БСП лети нагоре, право към звездите.

 

Мира Радева се опитваше да балансира между тримата, но без особен успех. Каквато вероятно бе и целта.

 

Кошлуков, Колев и Асланов – „три танкиста, три веселых друга, екипаж машины боевой...”, както се пееше в една весела съветска песен. Не, няма нищо лошо, даже сигурно е полезно, поне за изброените танкисти. И за техните колеги трактористи... Но да не се отплесвам.

 

„Почервеняването” на кошлуковото дупе продължи с фундаментален разговор с депутата от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков. Както се и очакваше Петков си беше научил урока за ръководната рола на партията и АЕЦ „Белене”. Логично: човекът защитава партийните, а защо не и своите си интереси. Кошлуков го гледаше с грейнали очи и не понечи поне веднъж да го прекъсне. Какво уважение само! Или преклонение? А имаше за какво да се хване. Например, Петков заяви, че в България всеки месец се подслушват 1,5 млн българи. Колосална цифра, но много далеч от истината. Подслушват се примерно 1000 души, за които има оперативна информация, че са свързани с незаконна дейност. Тяхното подслушване става единствено и само с писмено разрешение от съдия, при представяне на съответни аргументи и доказателства, че се налага подобно нещо. Тези 1000 души в продължение на 30 дни провеждат разговори с десетки, че и стотици други хора.

 

За МВР и прокуратурата обаче са важни именно техните позиции и намерения. От останалите 1,5 млн са интересни за службите само една много малка част, която е свързана с престъпления или намерения за извършване на такива. Петков обаче спекулативно натъртва и повтаря и потретя цифрата 1,5 млн, за да бъде тя внушена на зрителя. В армията това е известно като „ефектът на нападателната граната”. Вдига се голям шум, но пораженията са нищожни, защото има опасност и ти да пострадаш. Кошлуков направи плах опит да го попита какво е положението в Германия и Франция, но Петков не го удостои с отговор. И бунтарят-водещ млъкна засрамен, че се е опитал да прекъсне чутовният мисловен руменов поток. К’во от туй, че Румен Петков си тръгна от кабинета „Станишев” след тежки подозрения за корупция по високите етажи на МВР и връзки с организираната престъпност. За онази среща на басейна „Спартак” да не говорим: двама от участниците избягаха да не лежат в затвора, един е в ареста и само Румен из телевизионните студия... Животът е голям шегаджия. 

 

Разбира се всеки има право да симпатизира на която си иска политическа сила. Някога Кошлуков минаваше за десен и „син”. Това бе по време на студентските стачки. Като политик мина в задругата на царя, от когото по-късно се разграничи. След това се захвана с журналистика и създаде „Факторът Кошлуков”. Предаването е на продуцентска къща "No Frame Media", в която Кошлуков е съсобственик с Вили Сечкова, жената до Александър Сталийски. Из медиите обикаля клюката, че Сечкова е много близка със семейната половинка на Сергей Станишев – Моника Янова, която я зареждала с пиар съвети. Е, какво пък, бизнесът си е бизнес. Не е кошлуков сам на тази опашка.

 

Шифърът на Леонардо...

В древен храм археолози открили закодирано писмо. Минали години докато Индиана Джоунс успял да го преведе на съвременен език, използвайки „шифърът на Леонардо”, открит от Дан Браун. Това обаче е една друга мистерия, за която можем да поговорим друг път.

Ето какво гласяло писмото.

 

„Някога хората използвали хитра система за улавяне на маймуни в джунглата. Целта е била да се хване маймуната жива и без наранявания, за да бъде обучена като пазач или клоун. По един доста странен начин, ловците на маймуни използвали тежки съдове с дълги и тесни отвори, в които поставяли апетитни плодове. Капаните поставяли насред джунглата и на следващия ден във всеки един откривали по една маймуна.

Какъв бил номерът? Маймуните, привлечени от плодовете, опитвали да докопат плячката. След като се уверявали, че нищо не ги застрашава, те пъхали ръцете си вътре и сграпчвали плода. Но точно в това се криела хитростта на ловците. Маймуните не можели да извадят ръцете си, докато държат с тях плода, понеже гърлото на съда било много тясно. На животинките обаче не им хрумвало да пуснат плода и да избягат. Съдовете били тежки и те не можели да ги носят и така оставали в капана.”

 

Българите, както често се случва, далеч преди това писмо, са знаели, че „маймуни не се ловят с трици”. Така че Индиана Джоунс и Дан Браун са доста закъснели с откритието си...

 

Поуките са прости: една е, че мнозина хващат нещо и не го пускат, вярвайки, че са докопали големия джак пот. Оказва се капан. И втората: дупе става червено от лютеница, бой и от... Познахте.

 

Севт ІІІ, тракийски цар

 

П.П. Маймунджилъците са измислени от траките. През годините нашите внуци усъвършенстваха този национален спорт и традиционен занаят. По мое време мизиецът от Коиловци Р. Петк. след издънките му като бален (тракийска титла, б.а.) по сигурността щеше да има далеч по-различна и не безболезнена съдба, отколкото днешното българско великодушие и овчедушие му отреждат. Предлага ГЕРБ да хванели самолета за Виена, за да видели някакви атомни комитети. Спомних си по този повод как нашите жреци разгадаваха човешките тайни пред олтара на светилището Белинташ в пазвата на Родопите. И си мислех, дали пък мизийският изтърсак няма опит в пътуването до Виена без пари, с правителствен самолет, да речем и затова дава такъв пример... Голям хитрец, ей.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11543 |14.11.2009 Съвременна теория за гъзарите и шмекерите . 17| 36126 |01.09.2009 Розовки беемвета за министерски дупета, чака-рака, бум... . 12| 23319 |01.11.2007 Най – красивото дупе на света е българско

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads