Реклама / Ads
41| 20573 |28.09.2011 ГЛАСЪТ

ЦАР КИРО КАТО НЕЛСЪН МАНДЕЛА

.
В ГЕТОТО „БЪЛГАРИЯ” ФАМИЛИЯТА РАШКОВИ ЖИВЕЕ КАТО ГЕРОИТЕ НА „ЛИСТОПАД” И „СТЪКЛЕН ДОМ”.
 
Нелсън Мандела е най-обичаният човек в света. Цар Киро пък е най-мразеният - в България. Първото твърдение е на Института по репутацията Фимейл фърст. Второто го крещят по площади и улици разгневени тълпи. И в двата случая рейтингът на въпросните мъже е супер висок. Освен това дълго време белите в Южна Африка са считали Мандела за негърски вожд, за какъвто минава Кирил Рашков в определени кръгове у нас.

Освен това Цар Киро в България е много по-популярен от Мандела. Ако някоя медия успее да докопа самообявилия се за монарх Кирил Рашков в свое ток шоу, ще бие по гледаемост дори „Листопад” и „Стъклен дом”. Обяснението е просто: Рашков въплъщава всички страсти и житейски случки, показвани в споменатите сериали. В очите на своята фамилия Цар Киро е безспорен Али Ръза Текин, който поставя семейството над всичко останало. Включително над законите, данъчните, МВР, съда, прокуратурата и пр. Царица Костадинка може и да е хваната от френските власти да краде, но за семейството си е просто Хайрие Текин, майка и съпруга, запленена от неустоимия чар на своя... господар.

В същото време Киро и Кировица боравят сръчно с всички вълчи и лисичи похвати на героите от „Стъклен дом”, чрез които не само оцеляват, но и господстват над останалите в своята среда и предизвикват завист у не малка част от обществото.
Пари и слава ще спечели този продуцент, който пръв превърне септемврийските кървави събития в телевизионен сериал. В рейтинг ще се превърнат, без всяко съмнение, дори жертвите. Особено те, защото въздействат емоционално. Мъката ще остане за близките.

Общественият гняв постепенно ще се уталожи или ще бъде изместен от нови скандали. Историята от Катуница ще заживее в народното съзнание просто като сюжет. Ето това е най-страшното на българската действителност – краткостта на гнева. Въобще обществото ни трудно задържа вниманието си върху процеси и ситуации по-дълго от три-четири дни. И това е така заради проблемите, които българинът трябва да решава всекидневно и които го принуждават да мобилизира усилията си върху собственото оцеляване.

Разбира се, сравнението между Кирил Рашков и Нелсън Мандела е само екзотично. Дори Мартин Лутър Кинг в САЩ е считан навремето за боклук и престъпник Но тези хора са носители на идеи, на борба за човешки права. Нашите мургави барони и царе са просто консуматори и тарикати. С това трябва да сме наясно. Въпреки това този път нещата са по-различни. Най-малкото защото изби на повърхността лоша енергия, натрупвана повече от шест десетилетия. Да, да, случващото се не е плод само на „демократичния експеримент” от последните двайсетина години. По времето на социализма властта не признаваше съществуването на каквито и да било проблеми, за да не се компрометира комунистическият идеал. Когато все пак проблемът се превръщаше в цирей, се прилагаха лечебни практики от сорта на изселвания, „събеседване” в милицията, обвинения в антинародна и антидържавна дейност и накрая „възродителен процес”, сравним единствено с погрешно назначена химиотерапия.

През последните години средството за господство на политическия елит над електората е чисто и просто лумпенизация на цели общности. Образованието стана пожелателно не само за цигани, но и за българи и турци. Логиката е проста: необразованият човек лесно може да бъде манипулиран. Образованите, мислещите, интелигентните, находчивите, упоритите и талантливите се изнесоха в други страни. Няма кой да създава продукт и принадена стойност. Икономиката се крепи на данъци, търговия и банково дело, което е крайно недостатъчно. Сивият сектор пък е необезпокояваният дървояд. Бандитската приватизация лиши от равен старт българите и направи приказно богати 3-4 процента от тях и приказно бедни останалите. Аутсайдерските групи, в които циганите заемат челно място, започнаха да се препитават с престъпност. Това ражда омраза, гняв и желание за мъст. В Катуница циреят се спука Сега се чуват упреци към полицаите, че не спрели тези, че не защитили онези и пр. Сигурно са допуснали грешки. Но ако се бяха опитали, щяха да ги пометат и погромът да стане неуправляем. Май са нямали полезен ход. Протестът бе стихиен, неочакван, страстите и емоциите - девет бала. И пред Зимния дворец в Петроград е имало елитни казашки части, но матроси и тълпа озверели хора са ги отвяли като вятър стар вестник и са разкостили омразните покои на монархията. Резултатът е известен. Все пак Ленин и съратниците му са успели да овладеят процеса и кървавият метеж и грабежи са били вкарани в революционната матрица, както казва Исак Бабел.
Такъв шанс днес не съществува и всяка партия, която храни илюзии, че ще впрегне народното недоволство в политическа догма – се заблуждава.

По-скоро трябва да потърсим отговор на въпроса кой има полза от случващото се. Дали наистина са случайни събитията, довели до страшното убийство на 19-годишния Ангел, или са провокирани. Може да ви се струва пресилена и поредната конспиративна теория, но може и да не е. Има факти, които подхранват подобни съмнения. Ако трябва да се тръгне от по-далеч, нека се обяви кой е издал пропуск от „Охранителна полиция” на името на Кирил Рашков, за да се движи той на специален режим по пътищата на страната. Също и кой в служба КОС е подписал разрешителни за огнестрелно оръжие на членове на фамилията. С какъв мотив. Защо години наред данъчните са заобикаляли Рашков. Кои са приятелите и закрилниците на Рашков в средите на МВР. Кои са му приятелите в прокуратурата и съда. Ако институциите се затрудняват да отговорят, да се направи анкета по улиците на Пловдив, Асеновград и Катуница – хората ще отговорят.

Ще изброят и политическите му закрилници. Президентът Първанов също трябва да отговаря През последните дни и той се прави на възмутен, развълнуван и съпричастен. Да не би цели два мандата да се е заблуждавал, че всичко с циганите е наред? Като ядеше, пиеше и танцуваше на празничните трапези в Пловдив на своя приятел Георги Гергов не се ли сети да попита какво е става в Шекер махала и Столипиново? А в Катуница? На раздумките край камината по време на ловни излети не е ли станало въпрос поне веднъж за това население и за мизерията, която го погубва, погубва и България? Трябваше да е разгневен и съпричастен през десетте години на „Дондуков” 2, а не сега.

Но да се върнем към ползата от метежите в страната и войната българи - цигани На 31 юли 2011 г. лицето Алексей Илиев Петров, бивш милиционер и съветник в ДАНС, заявява на пресконференция: „Очаквайте дълбока оран наесен. Гарантирам!” Тези думи означават поне две неща: или Петров-Трактора е пророк, по-далновиден от Нострадамус и Ванга, взети заедно
или е подготвял отряди за „бързо реагиране”, които да дестабилизират страната. Мотивът е очевиден: Петров от месеци напада, а напоследък дори заплашва премиера Бойко Борисов. Сегашните събития обслужват кампанията му. Аргумент, подкрепящ тази версия, е участието на футболни ултраси в ариаргарда на протестите. Съмнително бързо те се присъединиха към мирно протестиращите, организирали се чрез социалната мрежа в Интернет. И агресивните действия дойдоха именно от тези ядра. Най-активни са те в София, Варна и Плевен (изключвам Пловдив, където протестите са наистина автентични) – все центрове на Петров, където той провежда най-често свои изяви.

Ултрасите от фенклуба на „Левски” София-запад също излязоха на сцената. Спомнете си как дискредитираха януарските студентски протести пред Народното събрание по време на тройната коалиция. Някой ги изпрати, за да не застрашат младите хора управлението на БСП, ДПС и НДСВ. Техни членове, братята Веселин и Павел Ермалаеви, пък бяха заподозрени и задържани за взривовете пред офисите на партиите ДСБ и РЗС в столицата. Странно е, че подобни хора питаят такава дива ненавист към циганите? Не живеят в села, където да им крадат реколтата, нито в ромски махали и квартали. Да не би смъртта и мъките на хората от Катуница да са просто повод за насилие и дестабилизация? Връзката на Трактора с подобни фен клубове може лесно да се открие.

В момента подобна теория може да изглежда пресилена и крайна, но мотивът е налице. А в едно престъпление той е най-важен, учи ни Конан Дойл. Катуница и сгазеното момче са прекрасен повод. Нали не се съмнявате, че има хора, които са готови на всичко, за да постигнат своето. Доцент Петров винаги е разполагал с отряди от силоваци за наказателни мисии. Това твърдят разследващите и хора, които го познават от години. На започващия скоро процес срещу него и „Октопода” вероятно и това ще се изясни. Какво би го спряло, като вижда, че подкрепата за него е под 1 процент, да търси други методи и средства за дискредитиране на опонентите? Само преди дни Трактора заяви пред журналисти: „Господин премиер, вие ще бъдете наритан в прекия и косвен смисъл на думата”. Всеки може да прецени какво означава подобна закана.

Което прави задължително разграничаването на разгневените млади хора, рокери и националисти от призоваващите към убийства и саморазправа ултраси. Не знам как ще завърши всичко това. Най-малкото Кирил Рашков не бива повече да припарва до Катуница. Редно би било също да го видим на подсъдимата скамейка, като се пресекат всякакви възможности за платено „правосъдие”. Важно е също така да се извадят на светло нечистоплътните политически сметки, вплетени в ситуацията. За да осъзнаем, че циганският проблем е наш и трябва да го решим сами, каквото и да ни коства. Никакви призиви за цивилизовано отношение и демократични протести няма да помогнат, защото са отправени към хора без никаква култура и образование. Едва ли ще заживеем някога като братя и сестри, но като граждани, спазващи закона и обществените правила – сме длъжни. Иначе гетото ще ни погълне.

Огнян Стефанов
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 23754 |24.09.2011 Катуница или Шенген? Цар Киро . 49| 20524 |24.02.2011 Третият мачка като валяк политическото кокиче на Цветанов . 39| 11095 |20.08.2010 Къде е King Киро на кирия... . 38| 10826 |24.01.2010 Докато светът плака и пя за Хаити, Софка се събра с Дачо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads