Реклама / Ads
35| 18926 |01.08.2023 ГЛАСЪТ

Вместо извинение: Тото е велик, Тити се шегува, а вие сте изроди. Насилието не е политически въпрос, продажници!

.
Източник: ФрогНюз
Чувствам се мръсна. Наблюдавам публичния дебат през последната седмица и се чувствам мръсна. Кална. Гнусна. Омерзена. Стъпкана. Защото покрай цялата покъртителна история с обезобразеното с макетно ножче момиче от Стара Загора, на бял свят излиза цялата безформена нечовешка кашотина, която сочи с пръст, без да си дава сметка, че всъщност животът на едно 18-годишно момиче е съсипан и вероятно тя не е единствената.
 

Напълно оправдана и правилна е човешката реакция, която осъди зверството на Георги Николаев, кълцал кожата на приятелката си и дълбал с машинка главата й. Напълно оправдана е реакцията на политиците, които заговориха за липсата на законови механизми, с които жертвите на подобен ад да бъдат защитени. Напълно оправдана е и реакцията срещу Тити Папазов, който в ефира на Тото разказа потресаваща случка, напомняща болезнено на най-скорошния мрачен сюжет от битието ни народ с мачовска психика. Напълно оправдана е и реакцията срещу самия Тото от СкандаУ, който в качеството си на водещ избра (съзнателно или не) да се хилоти, докато слуша “смешния” анекдот на Тити за това как остригал главата на 16-годишната си бивша, защото му изневерила. Смешка някаква…

 

Но не всички са съгласни с това. 

 

Хиляди хора осъдиха агресията на Николаев и излязоха на протести в над 16 града в цялата страна вчера, поискаха справедливост и оставката на съдия Татяна Гьонева, която е докладчик по делото срещу Николаев и го пусна на свобода. Съдебно-медицинската експертиза посочва, че нараняванията на момичето са “лека телесна повреда”, докато прокуратурата внася обвинение за средна такава и в същото време иска Николаев да бъде пуснат от ареста. 

 

Налице е очевиден проблем в системата. Има проблем в законите, щом с гордост онези, които ги упражняват, са категорични, че са ги спазили до последната запетая, а масовото усещане за справедливост някак се изпари. Острието опира до гърлото на политическия елит, който кове законите и именно той е отговорен за тяхното прецизиране, но популистки депутати от разни близки до Русия партии обясняват, че мъката на хората не трябва да се политизира и онези, които го правят са продажници.

 

Хайде стига. 

 

Да, мъката на хората не бива да се използва за политически дивиденти, както подозирам, господин Костадинов, правите. Но въпросът е политически. Не е ли тъкмо ваша работа да регистрирате проблема и да го решите, господа? Не сте ли вие законотворците, които си чешат шкембетата на банките в парламента, разменят си остри реплики с насмешка от трибуните, симулират загриженост към избирателите си и си мерят химикалите в джоба? Не трябва ли тъкмо вие да промените законите, които в момента не защитават жертвите, прилагат се проформа и галят с перо насилниците? Питам само. 

 

Когато говорим за закони и институции, въпросът е политически, господин Костадинов. Знам, че добре го знаете и използвате това изключително умело. За съжаление вие не сте от правилната му страна, защото политическите дивиденти са вашата единствена цел. 

 

Георги Господинов добре го написа: Патриотизмът им - татуиран, ножчетата - макетни, свободата им - смърт.

 

А за Тото и Тити? 

 

Потресаващите сюжети у нас следват един след друг и се наслагват като плуваща в гнусна лой традиционна българска баница. Обществото вчера напомни, че неотдавна пред очите на стотици хора Тити Папазов разказа как обръснал главата на 16-годишната си бивша, защото му изневерила. Тото се смееше. Публиката се смееше. Появи се коментар на момиче, което твърди, че е познавала пострадалата. Според нейния разказ Тити вързал с белезници бившата си за парното и я оставил така часове наред, докато не я намерило семейството й. Момичето напуснало училище. В момента живее извън България, а тя не поддържа връзка с нея. Дали този разказ е автентичен - няма как да знаем. 

 

Знаем обаче, че никой - нито Тото, нито Тити се извиниха за случилото се. Съпругата на певеца от СкандаУ реши да защити Тото в коментари в социалните мрежи като обвини критиците му, нарече ги “изроди”, заяви, че не са направили нищо с живота си, че Тото е велик водещ и знае как да води разговор. Лъчо - другата половина от дуото, също реагира като показа как видеата от канала на Тото са свалени. Супер. Но защо Тото мълчи? 

 

Едно извинение щеше да е напълно достатъчно. Далеч съм от мисълта, че Тото се е смял напълно съзнателно на тази покъртителна история. Не го твърдя. Гледат те стотици хора, под адреналин си, понякога и не знаеш какво точно да кажеш в такива ситуации. Но после? За това, което стана после, Тото няма извинение. Нямат извинение и близките му, които вместо да кажат “да, той не беше прав, но ще се поправи”, решиха също да сочат с пръст. 

 

Наблюдавам публичния дебат през последната седмица и се чувствам мръсна. Кална. Гнусна. Омерзена. Стъпкана. Защото зад нечии маски на хора се крият чудовища, забравили всякаква хуманност, забравили обществения консенсус по истински важните въпроси. А зад завесите докато ние късаме с нокти плътта на останалите, някой точи макетното си ножче, за да разкъса нас. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 14818 |21.06.2023 Да бяха забили 111-метровия пилон на мястото на МОЧА – по-патриотично щеше да е! . 24| 8359 |21.11.2022 Час по военно обучение, вместо преговори за кабинет при президента. А лицеви опори? . 29| 18083 |12.11.2022 Пред чия къща трябва да викат „Уууу!“ синдикатите вместо да тормозят гражданите . 3| 107902 |15.09.2022 Вместо да реанимира Борисов, Вебер го закопа на 2 метра под земята

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads