Реклама / Ads
10| 15964 |01.06.2017 ИНТЕРВЮ

Адв. Ботев за Фрог: Какво прави Цацаров на срещите за КТБ?!

.
адв. Христо Ботев
Банките нямат интерес да се разсекретяват стенограмите за КТБ. От тях ще стане ясно в какво състояние са те и ще последват икономически загуби. Ако се проследи кои най-много се обясняват за КТБ, при тях са причините за фалирането й. Това коментира пред Фрог нюз адв. Христо Ботев, един от защитниците на банкера Цветан Василев.
 

- Адв. Ботев, каква е причината да се отлага разсекретяването на стенограмата, за която има съдебно разпореждане?

 

- Очевидно някой се страхува от нещо. Разбирам настоящия президент, защото е в ситуация на небрано лозе. Предшественикът му се обяви против стенограмата, а той трябва да се разграничи от него. Разсекретяването се бави във времето, но не мога да разбера защо. Заключенията на съда нямат пожелателен характер, а задължителен.

 

- След като е така, защо трябва да се питат участниците на срещата при Плевнелиев за разсекретяването?

 

- Не знам. Много странни неща има. Първо не знаем колко са стенограмите. Второ не знаем къде и как са съхранявани и не знаем в какъв вид са в момента. Трето не знаем какво прави главният прокурор на тези съвещания след като е започнала атаката срещу банката. Тук е разковничето на протакането на разсекретяването.

 

- Да разбираме ли, че президентът Радев няма да изпълни решението на съда?

 

- Ще го изпълни в някой подходящ момент, когато е сигурен, че няма да наруши Закона и Конституцията по някакъв начин и когато получи неформално съгласие от някои места. Иначе президентът не носи наказателна отговорност и може да не се съобрази с решението на съда. Банките нямат интерес да се разсекретяват стенограмите. Това е другият крайъгълен камък, който бави нещата. Ако се проследи кои най-много се обясняват за КТБ, при тях са причините за фалирането й.

 

- Освен за КТБ явно трябва да се разсекретят „стенограмите” за присвояването на завода за стъкла на Цветан Василев в Сърбия.

 

- И в Сърбия той стана необходим грешник. Цветан Василев неговите врагове го ползват да си оправят вътрешни, политически и икономически проблеми. Всеки, който не харесват, веднага му приписват близост с Цветан Василев.

 

- Продължават делата срещу любимеца на прокуратурата Бисер Лазов. Докъде стигнаха те?

 

- Предоставил съм на адвокатите му документи от Търговския регистър, които показват как негова фирма, купува втора, след това трета.. Никой не проверява дали има продажба и движение на пари. От това КТБ губи актив, който ако синдиците си гледат  работата, трябва да го продадат и да осребрят имуществото. Синдиците обаче нищо не правят, а останалите, замесени в разграбването на банката, мишкуват.

 

- Съпругата на Цветан Василев също е с обвинение. Намериха ли я?

 

- Тя продължава да се издирва, при положение че всички знаят къде е. Търси се чрез Интерпол. Така като напусне Сърбия, ще видят къде е отишла. Интерпол се използва за репресия. 

 

- Като адвокат можете ли да коментирате предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов- Йожи и Любомир Димитров – Гребеца от бандата на „Наглите”.

 

- Наказателният кодекс трябваше много отдавна да се промени. Цялата правораздавателна система трябва да се промени, тъй като е стара и закостеняла. Промяната обаче не бива да става по начин, по който Специализираната прокуртура иска. А именно – набързо да осъждат хората и да не им се защитават правата. 

 

 Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14367 |16.05.2017 Проф. Христова за Фрог: Реформи не се правят с разчистване на сметки . 2| 18552 |28.04.2017 Съдия Недялко Паталов: Трудно се правораздава, когато знаеш какво се случва в съседната стая . 8| 19228 |27.04.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Цацаров и Борисов действат в тандем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads