Реклама / Ads
7| 10234 |01.03.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Енергетиката е Швейцария на родната корупция

.
Европейската прокуратура насочи за пръв път прожекторите към по-сериозна тема. Няма какво да се заблуждаваме - обществена тайна е, че енергетиката е Швейцария на българската корупционна олигархия. За пореден път ще се окаже, че българските правоохранителни и регулаторни органи нещо са проспали и не са успели да направят. Ако информацията на европрокуратурата е държана в тайна от родното обвинение, това ще е сериозен сигнал за недоверие.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки". 


Коментарът му идва на фона на мащабната акция на ДАНС и ГДБОП след разследване на Европейската прокуратура. Службите влязоха в няколко ТЕЦ-а и топлоцентрали след разследване за измами с докладите за вредните емисии, ощетили националния и европейския бюджет с милиони. 


Ето и цялото интервю: 

Адв. Георгиев, тази сутрин зам.-министърката от МОСВ Ренета Колева заяви, че институцията е извършвала множество проверки през последните месеци, констатирани са нарушения, но МОСВ не може да се справи само. Неотдавна опасни нива на замърсяване бяха отчетени от тогавашния министър Борислав Сандов при проверка в ТЕЦ “Брикел” и бе издадена заповед за затварянето на централата. Тя обаче падна в съда. Въпросът е - ако се констатират нарушения, включително и от Европейската прокуратура, какво може да се случи? 


Скептичен съм, че тези централи могат да бъдат затворени с действията на Европейската прокуратура. В случая ще се търси наказателната отговорност на физически лица. Това в зависимост от разследването най-вероятно ще достигне до някакви ръководни кадри във въпросните ТЕЦ-ове. Ще видим кого ще привлекат като обвиняем, кой ще бъде в качеството си на свидетел, на какви материали ще се натъкнат разследващите и изобщо кой ще бъде готов да свидетелства, за да си подобри положението. Важно е какво ще кажат тези хора. 


Най-често подобни схеми се разкриват успешно, когато някой “се разпее” и започне да насочва вниманието на разследавщия орган към конкретното деяние. Оставам с впечатлението, че има комбинирани действия сред множество ТЕЦ-ове и всичко ще води към един и същи команден център. Връзката на Христо Ковачки с тези ТЕЦ-ове е много косвена. Той не фигурира никъде. Взаимоотношенията му са уредени с договори за консултиране и други подобни.


Това е много съществено в случая. Излиза, че за първи път Европейската прокурорска служба е насочила прожектора си към някакъв по-сериозна тема. До момента не са произвели съществени загласия, а и не са имали особена дейност. 


Няма какво да се заблуждаваме - обществена тайна е, че енергетиката е Швейцария на българската корупционна олигархия. Не мисля, че е особено добре пазена тайна. Енергетиката е силно политизирана, натоварена, няма случайни играчи. 

Всъщност тук за последния месец доста сигнали за корупция в сектор Енергетика дойдоха отвън - санкциите по “Магнитски”, оличили няколко души за корупционни схеми по линията на АЕЦ “Козлодуй”. Очевидно проблемът е сериозен и сигналите не са никак малко. Въпросът е ние какво правим.

 

На практика ще излезе, че отвън наистина за пореден път ни се насочва вниманието към проблемите. За пореден път ще се окаже, че българските правоохранителни и регулаторни органи нещо са проспали и не са успели да направят. 


Известно е, че по министерствата и контролните служби хората, които трябва да извършват проверки са малко, те са недофинансирани. Това играе ролята на фактор за увеличаване на корупцията. Може би ще са по-мотивирани от време на време да си затварят очите. Това са известни проблеми, които не се решават във времето. 


Въпросът е с българската прокуратура, която нито е недофинансирана, нито страда от малко сътрудници. Почти мога да отгатна каква може да е следващата редакция - ще кажат, че не се занимават с това, че е работа на МВР и другите служби, които да откриват и да подават информацията. Но пък прави впечатление, че Европейската прокуратура не се опитва да се спаси по тази линия и да бяга по този тъч. Очевидно там действат и работят. 


Ще бъде интересно да се разбере дали тази информация, по която е работила оперативно европрокуратурата, не е държана в тайна от държавната прокуратура. Това ще е много сериозен сигнал за недоверие към националното обвинение. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 13509 |14.02.2023 Методи Андреев пред Фрог: Борисов да не си прави илюзии. Логично е да е следващ в ”Магнитски” . 23| 12314 |08.02.2023 Левон Хампарцумян пред Фрог: Продавачи на страх говорят за еврото. Няма да стане нищо фатално . 4| 6116 |03.02.2023 Емил Соколов за Фрог: Разрастването на разделенията между партиите прави невъзможно формирането на кабинет . 1| 5066 |03.02.2023 Доц. Инджов пред Фрог: Кабинетът ”Донев 2” да не влиза в политическите престрелки, а да се стреми към възстановяване на диалога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads