Реклама / Ads
0| 10281 |18.05.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: Целта е ВСС да отхвърли искането за освобождаването на Гешев в последния момент

.
Потвърдиха се очакванията ми, че ВСС ще тупа топката. Прогнозата ми е, че отхвърлянето на исканията ще се случи около средата или края на юни. За мен е сигурно, че този състав на ВСС ще отхвърли искането на правосъдния министър, за да не даде възможност на следващия състав да го разглежда по същество.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата “Правосъдие за всеки”. 

 

Повод за коментара му е поредното отлагане на разглеждането на исканията за предсрочното освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор. 

 

Ето и цялото интервю:

Адв. Величков, очакван ли беше днешният развой на заседанието на Висшия съдебен съвет и поредното отлагане на разглеждането по същество на исканията за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев?

 

Прогнозата ми още при първоначално внесеното искане на министър Надежда Йорданова бе, че въпросът няма да бъде решен преди лятото, когато и ВСС излиза във ваканция. Това се потвърди - тупане на топката и безкрайни процедури. Приеха правила, които по същество допълват Закона за съдебната власт и ясния конституционен текст, което според мен дори е незаконосъобразно. Но няма орган, пред който тези вътрешни правила на ВСС да бъдат атакувани.

 

Днес главният прокурор се подигра буквално и с целия Висш съдебен съвет и най-вече с вносителя на искането в лицето на правосъдния министър и мотивите в него. Гешев заяви, че има нелицеприятни факти от периода на детската му градина и се надява те също да не бъдат извадени наяве, за да не станат основание за ново искане за предсрочното му освобождаване. Приравни с детска градина и самия Висш съдебен съвет. Главен прокурор, който твърди, че действията му като зам.-главен прокурор и шеф на Специализираната прокуратура нямат никакво значение, дори да се установи евентуално, че в тях се съдържа тежко дисциплинарно нарушение или състав на престъпление, означава, че той не осъзнава тежестта и отговорността на поста, който заема. Ако не е имал нравствени и професионални качества един кандидат за главен прокурор преди да заеме длъжността, те не се появяват като магия след това… Няма ги и сега. 

Боян Магдалинчев, по чиято инициатива всъщност за пореден път бе отложено разглеждането на исканията, обясни, че ново заседание ще има след като влезе в сила решение на Върховния административен съд по делото на проф. Янаки Стоилов може би след около две седмици.

 

Те казват “може би след около две седмици”, но аз казвам - може би след около месец. При подаване на жалбата, тя се изпраща за отговор на другата страна, администрира се и минават две седмици само от това администриране. След това ВАС трябва да се събере, макар и на закрито заседание, за да се произнесе. Залагам на месец. От тук нататък до произнасянето на ВАС става средата на юни, когато да се насрочи заседание.

Основанията са много и няма да могат да бъдат изчерпани в едно заседание, което ще доведе до още едно заседание. 

 

Прогнозата ми е, че отхвърлянето на исканията ще се случи около средата или края на юни. За мен е сигурно, че този състав на ВСС ще отхвърли искането на правосъдния министър, за да не даде възможност на следващия състав да го разглежда по същество. 

 

Не може ли да бъде внесено отново при нов състав?

 

Не. Ако Висшия съдебен съвет се произнесе и отхвърли тези основания, по тях не може да се произнася следващ състав. Това е като при присъдите, които са влезли в сила. Следващ състав на ВСС може да се произнася само по нови факти и обстоятелства, които не се съдържат в исканията на проф. Янаки Стоилов и министър Надежда Йорданова. Тоест - трябва да има нововъзникнали към момента на сегашното произнасяне. Големият въпрос е ще има ли нов състав на Висшия съдебен съвет, който трябва да встъпи на 3 октомври. 160 гласа парламентарно мнозинство са нужни, за попълване на парламентарната квота. очевидно към момента не могат да бъдат избрани. От опозицията, най-вече в лицето на ГЕРБ, открито се заканват, че няма да са част от това мнозинство и ще бойкотират избора.

В крайна сметка и аз, която не съм експерт, можех да прогнозирам, че сегашният състав на Висшия съдебен съвет, избрал за главен прокурор Иван Гешев, няма да приеме като основателни исканията за предсрочното му освобождаване и щеше да направи врътки, за да не се произнесе и за да отхвърли исканията на проф. Стоилов и министър Йорданова. След като произнасянето на ВСС е окончателно и същият сигнал не може да бъде внесен повторно при нов състав, защо не изчакаха?

 

Ако изчакат следващ състав, той може да разгледа искането и може евентуално по някое от основанията, посочени в тези две искания, да предложи на президента да освободи главния прокурор.

 

Именно.

 

Да, но точно този риск настоящото статукво в съдебната система, най-ярко изразено във Висшия съдебен съвет, няма да поеме. Те затова тупат топката до последния възможен момент - хората да забравят буквално какво точно се обсъжда, да свикнат с мисълта, че Гешев остава главен прокурор и да го отхвърлят точно преди да излязат в отпуска, за да може следващ състав да не го обсъжда и да не се произнася по него.

 

Точно това беше въпросът ми - защо изобщо проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова си правят труда да внасят подобни искания до този състав на ВСС, а не изчакаха. 

Защото Янаки Стоилов внесе това искане юни месец миналата година. След един месец става една година, откакто то е във ВСС и още не е започнало разглеждането по същество. Това е скандално. Това е отказ ВСС да изпълнява законовата си функция и 11 месеца не започва разглеждането на искането на правосъден министър. Надежда Йорданова допълни де факто с нови основания искането на Янаки Стоилов, подсили го. 

Да, но можеше да изчака.

 

Вътре има данни за извършени дисциплинарни нарушения и има давност за дисциплинарното производство. След като настъпи една година от момента, в който фактите са станали известни, то изтича по давност. Затова не може да се рискува тези неща, които касаят евентуални негови дисциплинарни нарушения, да се отлагат за след две години. 

Но в крайна сметка обаче говорим за завладяна съдебна система на всички нива…

 

Каква е гаранцията, че въобще ще бъде избран нов състав на ВСС при липсата на 160 гласа в НС за парламентарната квота и въобще, че ще бъде избран такъв състав, в който да има минимум 17 независими, достойни и професионални юристи, които биха разгледали сериозно и по същество това искане. 

Да, но изглежда като имитиране на дейност, защото така или иначе всички знаем, че те няма да се произнесат.

 

Не е така. Не може да бездействаш година-година и половина при това внесено вече искане от бившия правосъден министър, за да изчакаш състав, който евентуално би го гледал сериозно. Принцнип в правото е, че при открииване на нарушенията следва да се сезира органа, който може да го санкционира.

Не се ли елиминира обаче по този начин вариантът Гешев да бъде освободен предсрочно?

 

17 гласа са нужни за предсрочното освобождаване на Гешев. Ако някой си направи чистата математика, ще види, че каквато и да е парламентарна квота бъде избрана за следващия ВСС, само прокурорската колегия и част от тримата големи са достатъчни, за да блокират решението. 

 

Законодателят трябва да прецени дали да се намали мнозинството, с което се взема това решение във ВСС. Това е в закона, не в Конституцията. Може да се мисли и за двойно мнозинство, което да се постига с парламентарна квота и съдийската колегия, или за обикновено мнозинство от 13 или 14 гласа. Но това е въпрос на законова промяна, която трябва да се случи. 

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 26681 |18.05.2022 Мика Зайкова пред Фрог: Нищо не разбрах от мрънкането на премиера. Мерките са пълен хаос . 0| 9987 |17.05.2022 Доц. Божилова пред Фрог: Бетина Жотева ”направи много” за свободата на медиите и пренася опита си в прокуратурата . 0| 11945 |16.05.2022 ”Zастреляй се!”. Авторът на скултурата на Путин с пистолет в уста пред Фрог . 0| 5436 |16.05.2022 Административният шеф на Луганск Сергей Гайдай: Сега Киев контролира 10% от Луганск, а преди 70%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads