Реклама / Ads
23| 8915 |19.01.2021 ИНТЕРВЮ

Александра Асенова пред Фрог: Обществото ни се е превърнало в рядък социален експеримент на управляващите

.
Александра Асенова
Обществото ни се е превърнало в някакъв рядък социален експеримент на управляващите. Възприемат ни като батерии и проверяват докъде ще издържим. Не знам кое е по-силно при Борисов в личностен план - жаждата му за власт или безподобната му глупост.
 

Това заяви в интервю пред ФрогНюз Александра Асенова.

 

Александра е на 20 години. Живее в Аликанте и учи право. Случващото се у нас обаче не й е никак чуждо. Даже напротив - Александра е била цяло лято на площада и един ден би искала да се върне обратно в една по-добра България. 


Ето и цялото интервю: 


Какво те накара да се включиш в протестите? 


Знаех, че това е мой граждански дълг - да застана рамо до рамо с хората, които искат да защитят страната си от безчинствата на управляващата хунта. Това е най-силната форма на родолюбие. 


Най-силната ми мотивация са моралните ми ценности и усещането, че една шайка престъпници са посегнали на всичко, в което вярвам. На бъдещето ми. Лични са причините да изляза на площада. А поводите са много - Росенец, нахлуването на прокуратурата в Президентството, годините на безпардонно и нагло управление, подигравките с българското правосъдие. 


Това трябва да са мотиви, които да провокират всеки един съвестен гражданин да излезе от зоната на апатията си. Това безхаберие и нехайство са най-големите проблеми. 


Закъсня ли това събуждане? 


Имам един любим цитат от Кристиан Таков: България се събужда ужасно бавно, търка очи, обръща се отново на другата страна, вика: "Хайде да си подоспя малко", но вече е ясно, че слънцето е изгряло и е високо. И че ще се става. 


Събуждането не е закъсняло. Всеки един момент е правилният. Въпросът е да не бездействаме, защото това ни превръща в съучастници. Дори да нямаме пряка вина, ако не направим нещо, тогава ще сме също толкова отговорни. 


Няма как да се гнусим от политиката, "партия" да е негативна дума, да не упражняваме конституционното си право на глас и после да се оплакваме, че ни управляват мутри и ненормалници. 


Наситена със събития беше изминалата година. Може би именно тя провокира толкова остра реакция у хората. Беше преминат прага на търпимост, а българинът е изключително търпелив. Много сме склонни да позволяваме силни атаки спрямо себе си и свободата си, но рано или късно идва момент, в който чашата прелива. 


Студент по право си. Как би си обяснила като юрист този маньовър с проекта за нова Конституция? 


Това беше опит да се измести фокуса от истински важните неща. Те се опитаха да направят удобна за тях конституция по един изключително некомпетентен начин. Питам се - има ли компетентни юристи в парламента? 


Това беше един опит за замазване на очите на народа, но събуди много повече недоволство.


Как би си обяснила поведението на премиера Борисов от последните месеци и дори година? 


Той управлява държавата от джипката. Това е бягане от отговорност и липса на политическа култура. Това е много опасен феномен. Самият Борисов като личност е много опасен феномен.


Политиката и културата трябва да вървят ръка за ръка. Знаем много добре какво става, когато ни управляват некултурни политици. Последният пример, за който се сещам, са записите от началото на 2020 г. Но това не е само в контекста на поведението на Борисов. 


Ние виждаме и сред обществото една немалка част от хората, които не проявяват никакъв интерес към политическия живот. От една страна причината е, че през последните около 30 години и въпреки смяната на различни правителства, няма качествена промяна в начина, по който се управлява държавата. Има сега една джипка, доста "екзотична", както обичат да казват някои хора от ГЕРБ. Създава се впечатление, че който и да дойде на власт, все ще си кътаме по същия начин. 


На моето поколение му липсват познания. То е неориентирано. Заобиколени сме от информация от всякакво естество, но ни липсват механизмите, с които да я смиламе. Нямаме навика да се интересуваме от политика, защото смятаме, че тя не ни е толкова важна. Последиците от едно некомпетентно управление обаче са колосални и изключително тежки - обществото става изключително поляризирано. Миналата година говорихме за суша в Перник, сега има наводнения. Това е пълна шизофрения. 


Обществото ни се е превърнало в някакъв рядък социален експеримент на управляващите. Възприемат ни като батерии и проверяват докъде ще издържим. Ако позволим да се случи "Борисов 4", което е най-гадната хипотеза, този кабинет ще е още по-безпардонен от предишния. 


Спомена обиколките с джипа. Как ги тълкуваш - като израз на наглост или по-скоро опит за пиар? 


Предполагам, че тези действия са координирани с пиари. Но имам един друг въпрос по отношение на неговата личност - имало ли е време, в което държавническото мислене на този човек да е надделяло над манията му за величие. Не знам кое е по-силно при него в личностен план - жаждата му за власт или безподобната му глупост. 


Вероятно в различните му периоди през изминалите години тези две неща са се редували, но е факт, че тоталният крах на управлението на ГЕРБ се дължи на тяхната абсолютна некомпетентност.


Нашият личен провал като народ е, че сме го допуснали. 


Удобно е да поддържаш хората на ръба на оцеляването. Тогава те не мислят за бъдещето, нямат никакви амбиции, стимул да се развиват. Това е угодно за Борисов. Той знае, че едни 50 лева ще са достатъчни, за да направи тези хора привидно щастливи. 


Какво би попитала Борисов, ако знаеше, че ще те чуе? 


Не искам много да си говоря с него. Няма да го питам дали спи спокойно с пачките. Знам, че това е така. 


Какво очаква народът тогава от човек, който няма съвест? 


Нищо. Очакваме просто да изчезне и да понесе последиците от всичко, което е свършил. Но тук проблемът е друг. 


Предполагам визираш проблемите в съдебната ни система. Какви са те? 


Говорим за демокрация, разделение на властите, но както добре знаем, съдебната власт е изключително зависима и от законодателната, и от изпълнителната. Докато това продълава, няма как да очакваме функциониращо правосъдие. Няма как да имаме механизми, с които да се преборим с корупцията.


В съдебната система всички са толкова навързани, поставени в зависимости едни от дрг че докато не се разбие моделът "Борисов" и моделът "Пеевски", няма да стане. Нещата вече не опират до самите личности, а до това, което те представляват. 


Те са заменими. Борисов ще остави празнина, а природата не търпи вакуум. Това ще бъде запълнено с друга фигура. Трябва да изгорим цялата верига.


Как може да стане това? 


Без отстраняването на Борисов и ГЕРБ от власт, нещата няма да станат. Трябва обаче намеса в прокуратурата и ВСС, защото без тях няма да има механизми за подвеждане под отговорност. Тази мафията с времето ще се презареди. Борисов не е създател на този модел и той няма да свърши с него.


Важно е да се каже обаче, че за трайното решение на тази задача трябва всички наши ресурси като общество да бъдат мобилизирани - да отстраним ГЕРБ от власт, да внимаваме кой ще си изберем след това, за да се осъществят промените. Да се удари по всички бушони едновременно, така че те да не бъдат заменени. 


Правова държава със стабилни институции не се гради с реабилитирани политици. Да, обединението е много важно. Трябва да се правят компромиси, но те се правят с хора, които имат различни принципи. Не с хора, на които тотално им липсват такива. 


Има хора, които действат. И има хора, които предимно обещават. 

 

Много важно е гражданите да станат и застъпници, освен да гласуват, за да си гарантираме честността на вота.


Какво би казала на младите? 


Да продължават да бъдат идеалисти. Светът има нужда от Донкихотовци. От хора, които да се борят с вятърни мелници. Ако ние, младите, не сме достатъчно смели да преследваме това, в което вярваме, ако не сме готови да рискуваме всичко и да се заявим, значи борбата е загубена още преди да е започнала.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7748 |11.01.2021 Венелин Русанов : Искам да живея в държава, в която определяща е силата на правото, а не обратното . 27| 14900 |06.01.2021 Никол Георгиева пред Фрог: Бих попитала Борисов дали спи спокойно . 64| 25283 |05.01.2021 Методи Андреев пред Фрог: Борисов се готви за президент. Такова опростачено управление не е имало от Освобождението . 40| 11319 |30.12.2020 Николай Зехирев пред Фрог: Силните уредби на „Отровното трио“ заглушиха протеста. Статуквото си разигра картите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads