Реклама / Ads
24| 13355 |21.04.2015 ИНТЕРВЮ

Атанас Русев: В Царево "колят и бесят" както намерят за добре

.
Атанас Русев
В Царево си колят и си бесят както намерят за добре. Това каза пред Фрог нюз Атанас Русев от гражданско движение „Да запазим Корал“. По думите му зад незаконните строежи по Черноморието стоят хора на държавна работа, на които трябва да им се потърси отговорност. Проблемът може да бъде решен за един ден, стига да има воля за това. Свидетел съм как през последните 4-5 години има невероятен отлив на туристи . Нищо от Черноморието няма да остане. Дори няма да има кой да стъпи на това място, допълни с разочарование той. Ето какво още каза Атанас Русев:
 

 -   Г-н Русев, има ли някаква  промяна, след като алармирахте институциите за незаконното строителство на къмпинг „Корал“?

 

-  Раздвижване има. Въпросът е, че това, което се прави от институциите е на парче. Казват: „Сега това проверяваме. Сега ще го спрем. Това е незаконно“. Но само толкова. И когато си замълчим, всичко ще си продължи така, както е било досега.

 

-   Да не би да  искат проблемите да се протакат във времето, докато всичко се забрави?

 

-   Точно така. Вече цяла седмица тече скандала с незаконното застрояване и не само на „Корал“, но по цялото Черноморие . Ако отговарях  за някоя от институциите, щях да изляза с остро становище и да съобщя  на цялото общество какви мерки са взети. И всичко, което се върши, щеше да се преустанови точно за един ден. Няколко министерства могат да го направят, защото имат механизмите за това. Премиерът Бойко Борисов може да излезе и да каже, че ще направи проверка, че ще промени законите, така че да се прекрати незаконното строителство на морето. Не може да показваме  на света какво съкровище имаме, оставено ни като наследство от  древни цивилизации , а в същото време тук да се случват варварски неща.

 

Защо институциите първо казаха, че строителството на „Корал“  е законно, а след това промениха становището си на 180 градуса?

 

-   Това, което се случи сега, стана още  преди една година и то на същото място. Тогава сигнализирах за едно незаконно строителство, което беше умело покрито. В следствие на това кметът на Царево си отмъсти, като още на следващия ден остави плажа без ток и вода. Проблемът беше представен и по БТВ , но нищо не последва. Всичко се потули. Сега пак щеше да стане същото, но на много хора вече им писна. Как може едно министерство да сбърка, че това не са дюни?! Инвеститорите не са виновни. Те отиват при държавния орган, в случая общината, и казват: Аз искам да инвестирам.  От тук насетне, който е издал незаконни строителни разрешения или невалидни документи, той е виновен. Трябва да се потърси отговорност именно на тези хора. Само за плажа на „Корал“ има издадени 35 незаконни строителни разрешения. А си представете колко са за територията на цялата община Царево?! Същият въпрос  поставих и през миналата година, но не получих никакъв отговор.

 

Но в крайна сметка институциите  казаха, че строежите са незаконни.

 

-  Те и в момента обръщат палачинката. Тези министерства трябва да подходат  с желязна ръка. Не приемам оправданието на Бойко Борисов, който каза, че съдът е виновен. Това не е вярно, защото институциите са издали тези строителни разрешения. Те са издадени от конкретен човек. Много лесно е да се провери кой точно го е  направил. Същите тези хора продължават и в момента  да издават незаконни документи. В  Царево са си направили една малка собствена държава, която се покровителства от по-голямата държава и си „колят  и си бесят“,  както те си намерят за добре. Защо МВР, ДАНС  и прокуратурата не разследват какво правят тези хора?! Наглост е една община да съди РИОСВ  или ДНСК . Къде по света го има този абсурд?! Ако тези две институции  не следят за правомерността на действията в една общината, кой  да го прави тогава?

 

-   Колко години вече водите битката срещу незаконното строителство на „Корал“?

 

-    От 2007 г., но не само аз, а и много други хора. И борбата не е само за „Корал“, а за цялото Черноморие . Много хора си мислят, че сме против инвестициите и против това да се развива даден район. Това не е вярно. Ние сме против беззаконието, защото  повечето инвеститори са подлъгани и са вкарани в схеми, с които им се гарантира, че всички документи ще бъдат оправени и че нещата ще станат. Сега испанските инвеститори, които са пратили 35 млн . евро , са били тотално подведени. За всеки нормален човек е ясно, че там, където строят, не може да стане нищо. Когато започнаха да пробиват пясъка отзад, за да сондират, морската вода започна да излиза на 3 метра дълбочина.

 

Инвеститорите усетиха ли, че са подлъгани?

 

-   На тях им е било гарантирано, че всичко ще се случи. Зад тази сделка стоят много „високи“ хора, които и в момента са си там. Поради тази причина всичко се потулва. В момента на първа линия на морето се строи кански, издигат се страхотни комплекси, но които  болшинството от документите и разрешителните  са незаконни. На инвеститорът му казват примерно: Ами ти нямаш ВИК. И той  пита как ще се реши проблема, след което му се отговаря: Ами нямаш проблем, правиш едно дарение на общината и на следващият ден заповядай да си вземеш документите. А когато става дума за нещо по-голямо, вече си има посредник извън общината, който върти всички неща. В Царево това нещо продължава повече от 15 години. Това го знаят всички местни хора. Самите те са потърпевши. Могат с точност да ви кажат какво дарение трябва да се направи в общината, за да може един обект да се включи  към вода  или ток. Знае се кои са посредниците, на които трябва да се обадиш  и каква е схемата. Всички  знаят, но си мълчат.

 

Сигнализирахте ли за това службите за сигурност?

 

-   Многократно. Но нищо не се случва. Документите, които са издадени от общината са факт. Те са дали право на инвеститора да застрои цялото Черноморие .  На всичко  отгоре излезе един властимащ  по телевизията и с цялата си наглост  каза, че това строителство ще продължи и то в много по-големи размери. За да се чувства този човек толкова уверен, означава, че  се ползва с протекция на много високо ниво. Това е страшното. Сега проблемът се замазва.  Казват си, че ще си „полаем“ още малко и толкова.

 

Потърси ли ви някоя от институциите?

 

-  Никой не се обади, за да поиска среща с нас. Никой не се поинтересува да разбере какъв е нашият опит.  Абсурдно е обществото да подава сигнали за нарушения и след това пак то да търси доказателства, с които да убеди институциите , че не си вършат  работата. Отгоре на всичко много хора започнаха да се притесняват,  да не пострадат.

 

Сигналът  за къмпинг „Юг“ не идва от мен. Две момчета ми изпратиха снимките и казаха, че очакват да им запалят караваната. Активните хора вършат работата на държавата, а след това ги плашат и притискат. На всеки, който става неудобен, му правят страшни мизерии. Говорим за отмъстителни хора, на които мястото им е в затвора.

 

Защо водите тази битка, след като нещата изглеждат почти безнадеждни?

 

-   Нямам абсолютно никакви комерсиални интереси. Единственото, за което водим тази битка е да има на нашето море поне едно място, което да е запазено и да изглежда такова, каквото е било преди 200, 300, 500 години. Ако съм на мястото на инвеститорите , които са вкарани в капана от държавата,  ще изляза с всички невалидни документи, които ми е издала и ще поискам да я осъдя. А държавата след това трябва да отиде, да хване този, който е разписал тези документи и да поиска от него да си плати за незаконните действия. Това нещо трябва да се разследва от ДАНС . Един кмет се разпорежда с 60 км . от стратегическата линия на страната ни. Не може на неизвестно кои  да продаваш на безценица земята на самата брегова линия или да даваш разрешения за строеж. Утре, примерно,  ще намерят газ на това място и един квартал от Царево ще се окаже само от руснаци. Те ще си изберат един кмет, който  след 5 г.  ще каже: Ей такива  наредби да се издадат. И след още 5 г. ще се окаже, че там е Крим. А този, който е направил всичко това ще си е прибрал парите.

 

-   Преди няколко години  участвахте в спасителната операция на хора, които се намираха в капана на пещера „Духлата “. Тогава Борисов дойде и лично даде телефонния си номер, за да му се обаждате, ако има проблем. Търсил ли сте го?

 

-   За всички тези години ми идва всеки ден поне по веднъж да му се обаждам. Чух да казва, че всякакви луди му звънят. За тези 5 г., които минаха оттогава ми идва да му се обаждам за фрапантни неща, като минем през делфините, боклуците в морето, канализацията, която липсва, до корупционните  практики в общините. Позволих си един път само да го потърся миналата година. Изпратих му есемес , той беше ангажиран и ме препрати към един друг човек от ГЕРБ. С него се видях точно за незаконните строежи и за това, че там ни притискат  и не ни дават да дишаме. Искаш нещо да направиш , а те те изнудват по най-грозния начин. Идват и ти казват: Няма да имаш ток и вода, докато не „скачаш на един крак 100 пъти“.  Та този човек от ГЕРБ даде гаранции, че всичко ще се оправи.

 

-   И какво стана?

 

-   Абсолютно нищо.  А не можете да си представите за какво мачкане става въпрос на местна почва. 

 

-   Какво ще кажеш на тези, които смятат, че с времето  този шум около незаконното застрояване ще отшуми?

 

-   Ще им кажа, че проблемът ще се задълбочи още повече.  Рисковете са, че първо -  няма да има нормален плаж в тази страна.  Второ-туристите ще „отидат на кино“. Свидетел съм как през последните 4-5 години има невероятен отлив от нашето Черноморие . Нищо от него няма да остане. Дори няма да има кой да стъпи на това място.

 

интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12893 |26.09.2013 Поетът Георги Атанасов: Освиркването на протестите все още не е гласът на решенията . 77| 14673 |05.12.2011 Атанасов: ГЕРБ поръча на Софиянски да съсипе Синята коалиция . 38| 18087 |09.01.2011 Ген. Атанасов: Комунистите винаги решават конфликтите с репресии . 51| 14669 |02.11.2010 Ген. Атанасов: Борисов и Първанов се договарят?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads