Реклама / Ads
43| 22358 |08.06.2021 ИНТЕРВЮ

Бетина Жотева върти и суче по въпросите за лайфовете на Борисов по БНТ

.
Бетина Жотева
Бетина Жотева отказа да отговори конкретно на някои важни за обществото въпроси относно медийния пейзаж и свободното слово у нас. Проблемите с Българската национална телевизия при излъчването на Борисовите лайфове във Facebook неведнъж са излизали на дневен ред, а сега за обяснения настоява и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.
 

Медийни експерти посочиха, че топката е именно в полето на Съвета за електронни медии, чийто председател е самата Жотева.  Той е този, който трябва да осъществява контрол. За Борисовите лайфове и тяхното излъчване в ефира на националните телевизии СЕМ обаче мълчи. 

 

Затова от ФрогНюз потърсихме Бетина Жотева, за да зададем конкретни въпроси. 

 

Ето как протече разговорът едно към едно: 

 

Видях позицията на СЕМ и следя казусите с проф. Минеков и Българската национална телевизия. Какво вижда СЕМ в това, което се случва. Вижда ли някаква тенденция в медийното отразяване от страна на обществената телевизия, защото тя все пак е малко по-специална? 

 

Не ви разбирам въпроса. За какви тенденции ми говорите и за кое отразяване става въпрос?

 

Виждате ли притеснителните констатации, които са правени неведнъж. Имаше все пак протести пред обществената медия. Виждате ли липса на плурализъм в гледните точки, тенденциозност към някоя партия? 

 

СЕМ има достатъчно мониторингови доклади от тази и миналата година за плурализъм за БНТ и БНР. Можете да ги отворите и да прочетете заключенията на нашите експерти. Това са огромни доклади, направени по подробна методика. Там ще видите минута по минута и предаване по предаване каква е тенденцията в националните радио и телевизия. 

 

А кога се очаква СЕМ да излезе с някаква позиция за предаването на живите излъчвания от джипа на бившия премиер Борисов във Facebook в ефира на националните медии. 

 

СЕМ с позиция относно кое? Защо националните медии показват джипката ли? 

Все пак това се случи в разгара на политическа предизборна кампания. Бе очевидно, че става дума за такава.

 

Когато става въпрос за предизборна кампания СЕМ може само да констатира нарушения и да ги изпрати към Централната избирателна комисия. 

 

Констатирани ли са нарушения? 

 

Трябва да се обърнете към ЦИК. Там са изпратени всички наши сигнали. 

 

Питам авторът на тези сигнали - има ли сигнали и какво касят? 

 

Какви сигнали дали има? Защо медиите излъчват…

 

Констатирали ли сте някакви нередности по време на предизборната кампания и в частност излъчването на лайфовете на Борисов от Facebook, които са предавани в национален ефир?

 

В национален ефир са предавани лайфове само по преценка на редакторите на националните телевизии. Няма закон, който да забранява какво да излъчват националните телевизии. 

 

А когато говорим за обществената медия? Когато говорим за bTV и NOVA, говорим за търговски медии. 

Сериозно?? А, така ли… добре… Да. Добре. 

 

Говорим за обществената БНТ, защото там е доста по-специален въпросът.

 

Кое е по-специалното на БНТ? Че те нямат право да излъчват каквото преценят редакторите ли? 

 

Не съм казала това. 

 

А какво ме питате тогава? 

 

Дали СЕМ е констатирала нарушения спрямо излъчването на лайфовете на бившия премиер Борисов при предаването им в БНТ. 

 

Подобен санкционен режим за излъчване на лайфове на когото и да било в Закона за радио и телевизия няма. Тоест СЕМ е констатирал нарушения, които противоречат на Закона за радио и телевизия. 

 

Добре, благодаря Ви. 

 

Моля. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9877 |08.06.2021 Адв. Величков пред Фрог: Хидрата е във ВСС. Там трябва да е протестът . 26| 29514 |07.06.2021 Методи Андреев за Фрог: Има много интересни бизнес връзки между фирмите на Пеевски и Борисовата ”Ипон” . 12| 9870 |07.06.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов . 5| 11908 |04.06.2021 Адв. Албена Белянова пред Фрог: АДФИ се управлява от „Библиотекарите“. Проверката за АЕЦ „Белене“ е Пунта Мара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads