Реклама / Ads
26| 15778 |14.02.2010 ИНТЕРВЮ

Ил. Божинов: Алексей ме заплаши със смърт, разкрих рекетите му

.
"Георги Първанов и Алексей Петров ме обявиха за антисемит, защото се опитах да спра един евреин да се разпорежда с такситата в София", обяви пред Frognews.bg лидерът на партия "Българска левица"
 

Илия Божинов е дългогодишен член на ръководството на БСП. В началото на миналата година той на пуска столетницата и основава лявата партия "Българската левица". Божинов се кандидатира от името на политическата организация за кмет на София на частичните местни избори миналата година. Божинов е сред малкото, които открито критикуват влизането на Алексей Петров във властта, заради което, по думите му, получава смъртни заплахи.  

Интервю на Васил Василев

- Г-н Божинов, от кога Алексей Петров се е занимавал с незаконните дейности, в които прокуратурата го обвинява?


- Спомням си конкретно за няколко случая, свързани с незаконната дейност на Алексей Петров още, когато премиер беше Жан Виденов. Преди 2-3 години, когато се разбра, че Алексей Петров е офицер на прикритие, бях дал интервю във вестниците, че човек, който е правил рекети не може да заема подобна длъжност. Двама мои приятели бяха рекетирани през 90-те години. Единият е Георги Боршуков. Той беше сред собствениците на кетеринга на летището. Тогава Алексей Петров го натисна да си продаде дяловете и въобще собствената си фирма. Другият беше актьор от театър „Движение”, бившият съпруг на Албена Чакърова, който държеше паркинга на мястото, където сега е „Хилтън”. Алексей Петров му направи елементарен номер – сложиха на този паркинг един мерцедес, самооткраднаха го, след това го набиха и директно му взе паркинга. Аз се опитах да помогна в ситуацията.

 По времето на Жан Виденов имах познати в МВР и им казах да помогнат в ситуацията. Те не само, че не помогнаха, а навредиха на моите хора. След това ме питаха: „Какво направи, ти каза за Алексей Петров на МВР, а хората му пак дойдоха да ни бият. Не знам дали точно тогава Алексей Петров е бил офицер в МВР, но имаше големи протекции.

- Кой е стоял зад Алексей Петров по онова време?

- Той самият си стоеше. Имал е стабилни връзки в МВР-структурите и най-вероятно е делял с тях „спечеленото”. Не смятам, че е имал началник, той си действаше оперативно сам. Говореше се, че са любовници с Надежда Михайлова, близък с Иван Костов, с администрацията в СДС. Петров беше замесен в общинската фирма за таксиметрови услуги „12-80”, приватизирана с помощта на Стефан Софиянски. Не е тайна, че повечето таксита в София са на Алексей Петров. Формално се водят, че са на един израелски гражданин, който не зная дали вече е жив, но човек като се вози на такси, трябва да знае, че в 60% от случаите плаща на Алексей Петров. През тези години аз имах конфронтация с тогавашния секретар на БСП Васил Калинов, който също се оказа човек на Алексей Петров, плащаше му телефона. Тогава той ме привика и ме предупреди да не преча на Алексей Петров, тъй като лично Първанов бил казал никой да не се занимава с тази работа (бел. на. ред. – по това време Георги Първанов е председател на БСП). В резултат на което Георги Първанов беше написал едно писмо до израелския посланик, че БСП се дистанцира от моите антисемитски изказвания. Алексей Петров ме беше изкарал антисемит, защото бях заявил, че не желая големите таксиметрови фирми да бъдат превзети от един човек, който в случая се оказа евреин. Би могъл да бъде и всякакъв друг. Бил съм слрещу начина, а не срещу националността на въпросното лице. Бяха извършени куп престъпления около този договор и затова аз и част от БСП се възпротивихме тогава. Трябва да отбележим факта, че самият Алексей Петров се оказа близък и с Костов, и с Надежда Михайлова, и с ръководството на БСП по това време.

 Петров беше в делегация с „червени бизнесмени”, които ходиха в Китай, за да правят икономически връзки. Първанов заведе група хора в Китай, един от които беше Алексей Петров. В последствие, когато Сергей Станишев стана председател на БСП, аз му разказах тези истории и го предупредих да стои по-далеч от Алексей Петров, както и да не му позволява да има имиджа на „червен бизнесмен”. След това, меко казано бях учуден, че Станишев е назначил Алексей Петров на толкова високо ниво в ДАНС. Да не забравяме, че Петров беше много близък до властта и по времето на НДСВ. Той беше в управителния съвет на НОИ…Нерде бившето ченге и барета Алексей Петров, нерде член на Национален осигурителен институт. Това означава, че този човек е управлявал парите на хората. В крайна сметка се оказа, че това е човекът-оркестър.

- Малко след това покойният Христо Калчев разкри част от същността на Алексей Петров. Защо това не беше взето под внимание?

- Христо Калчев беше написал, че Алексей Петров е престъпник, най-грубо казано, в книгите си и вървеше процес за клевета. С Калчев имаме общи приятели, които ни запознаха и той сподели, че се съдят. Тогава го попитах: „защо не призовеш имената, които Алексей Петров е рекетирал пред съда?”. Калчев се съгласи, но впоследствие се стигна до някаква договорка, тъй като Петров очевидно разбра, че нещата ще се раздухат прекалено много. Едвин Сугарев спечели две дела срещу него, отново за клевета. Аз лично очаквах, че и мен ще се опита да осъди заради 2 интервюта през 2007-2008 година. Беше ми интересно дали и мен ще започне да съди, защото бях готов да призова много надеждни свидетели, които да докажат казаното от мен тогава.

- Каква е ролята на Бойко Борисов и знаел ли е той за тъмната страна на Алексей Петров?


- Изненадан съм, че Бойко Борисов, за когото е известно, че е сред най-информираните хора, в момента твърди, че за пръв път чувал с какво се е занимавал Петров. Ако още като главен секретар на МВР не е разбрал какво е правил Алексей Петров, то сега ми звучи лицемерно. Другият, който се държи меко казано странно е Главният прокурор Борис Велчев. Той твърди, че с Петров били работили добре. За мен един много богат човек, какъвто е Алексей Петров, да отиде да работи като чиновник в ДАНС, е супер подозрително. Като е капиталист, нека да ходи и да си върти предприятията и фирмите. Има холдинг, има застрахователно дружество, има таксиметрови фирми…

- Защо не се е отдръпнал от властта, след като има фирми и капитал?

- Защото това е начинът Алексей Петров да си разшири терена и да си „изчисти” дейността, използвайки държавата.

- Вие получавали ли сте лични заплахи от Алексей Петров?

- Лично да. Когато преди десетина години се занимавах с проблема около таксиметровите превози, той ме заплашваше със смърт. Това го оповестих в интервютата около осветляването му в ДАНС. Тогава заявих, че ако братя Галеви са оперативно интересни и Румен Петков се е срещал с тях, то два пъти по-позорна е офицерската служба на Алексей Петров в ДАНС. Той е много по-интересен от оперативна гледна точка от братя Галеви и много повече обвързан с миналото. Защото за братя Галеви не съм чувал такива неща, които прокурорите обявиха преди дни за Петров. Този човек има много тъмни неща в миналото си, свързани с рекет на голям брой хора. Тези таксиметрови фирми, в които е участвал, са му давали пари насила. От Жан Виденов насам този човек има сериозни връзки с МВР.

- Имате ли данни Алексей Петров да е обвързан и със съдебната система?

- За съда не мога да ви кажа, защото до сега той не е бил подсъдим, доколкото ми е известно. Сега ще видим дали има връзки със съда. Аз лично обаче смятам, че той ще бъде пуснат от ареста. Аналогичен е случаят с Маргините.

- Ако това се случи, трябва ли Цветан Цветанов да подаде оставка и ще се стигне ли до апокалипсис на това правителство?


- Знаете, аз не симпатизирам на ГЕРБ. Но това, че се опитаха да вкарат знакови личности в затвора или поне да ги осветлят, аз напълно симпатизирам. Добре е, че се опитват да разбъркат най-сетне тези бакии. Може да не им стигнат доказателствата, може да не им стигнат свидетелите (виждате, че свидетелите ги плашат), но този процес трябва да продължи. Не е редно само за това, че не са успели нещо да докажат, да се отказват. Крайно време е някой да разчисти нещата. В това отношение симпатизирам на Цветанов. Учудвам се от липсата на ентусиазъм от страна на Главния прокурор. Той би трябвало да се зарадва, че са разобличили един рекетьор, а не да се учудва. Битката тепърва започва и този път МВР трябва да издържи и да се опита да достигне и до други хора. Защото Алексей Петров не е единственият престъпник в тази държава.

- Чухме изказвания, че трябва да се стигне и до хората, които стоят зад Алексей Петров. Беше намесено дори името на Сергей Станишев.

- Ако стигнат до Сергей Станишев, то трябва да стигнат и до самия Иван Костов, защото те в еднаква степен са си сътрудничели с Алексей Петров. Нищо чудно да стигнат до високите етажи и на НДСВ. Няма партия, която да не е била в близки отношения с този човек. Винаги съм казвал каквото си мисля. Но се оказа, че и близки мои приятели като Сергей Станишев са забъркани с този човек. Още 2000-2001-ва година аз съм го предупреждавал и съм му обяснявал кой е Алексей Петров.

- Какво направи Станишев тогава?

Тогава Станишев махна Васил Калинов. Той се занимаваше с горите в БСП и всичките идеи за заменки са негова идея. БСП видя, че става лошо покрай него и го изпрати посланик в Азербайджан. Но по начало Стефан Юруков, бившият шеф на агенцията по горите, е човек на Калинов. Нищо чудно да се окаже, че Алексей Петров се е забъркал и в заменките на гори, но за това нямам доказателства. Изхождам от причинно-следствената връзка. Този човек трябва да се провери по много посоки. Той беше сред доста сериозните защитници на израелски интереси в България и много израелски капитали се вкараха у нас чрез него. Има куп неща, по които МВР трябва да работи много прецизно, за да се открие истинската същност на Петров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 11218 |12.02.2010 Рашев: Полицаите притиснати от кредити и съпруги . 38| 20566 |12.02.2010 Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него . 28| 26133 |11.02.2010 Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора . 3| 6985 |10.02.2010 М. Димитров: Дано "Октопод" и "Наглите" не останат само на хартия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads