Реклама / Ads
6| 4611 |26.12.2022 НОВИНИ

Четири лапи за Фрог: Прегърнете се пред елхата с близките и домашните си любимци и не ползвайте пиротехника тази Нова година

.
Източник: личен архив
Нова година за хората е нов стрес за животните. Декември е месецът, в който улиците на България се превръщат в критични точки - зарята и пиратките, които се чуват от всеки ъгъл, представляват сериозна опасност за всички животни покрай безгрижно празнуващите, за малките деца, бебета, хората в затруднено положение и много възрастни и замърсяват околната среда.
 

В дните преди Коледа и Нова година ЧЕТИРИ ЛАПИ - международната организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, отново фокусира внимание върху темата за вредите от използването на пиротехника по празниците.

 

"Усмихнете се, прегърнете се пред елхата с близките и домашните си любимци и не ползвайте пиротехника тази година". Такъв призив отправи към  всички Деница Славова, ръководител на отдел „Комуникации“ на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

 

Стига ли призивът на ЧЕТИРИ ЛАПИ за Коледни и Новогодишни празници без пиротехника до хората, започнаха ли да се замислят върху тази тема?


Нямам подона статистика, но това което мога да кажа е, че подкрепата, която получаваме от редица артисти, инфлуенсъри, медии, различни институции е доказателство и води до едно по-отговорно честване на празниците от обществото. Още миналата година при първата част на кампанията, която правихме по-разгърнато, доста общини ни подкрепиха и се отказаха от фойерверките. Това беше първият знак!


Тази година изключително много популярни личности се включиха, много хора в социалните медии се ангажираха и изразиха своето лично послание към пиротехниката, така че краткият отговор на вашия въпрос е да!


Лично за мен дори един човек да се откаже да хвърля пиратки пред балкона си, да се забалява, ако му напомним, че това гърмене няколко минутки, или фойерверки, причиняват стрес на животните, на малките бебета, възрастните хора. 

 

Какво се случва с животните, когато чуват гърмежите на Нова година?


Животните чуват много по-добре от хората, улавят звуци, които ние изобщо не чуваме. В общи линии домашните ни любимци са едни от с най-добрия слух на Земята. Те на първо място се объркват, защото не знаят какво се случва, когато улиците из цяла България се превръщат в една малка Кербала.

 

Тези гърмежи им причиняват неимоверен стрес, провокират в тях паника, объркване. Много често те са и причина животното да се откъсне от стопанина и да избяга. От страх те се дезориентират, много често губят представа къде се намират и така може да попаднат в други опасности като дълбоки ями, огради, много често застават пред фаровете на автомобилите и това може да ги доведе до изключително фатални ситуации, освен това уврежда частично или напълно техния звук.

 

Когато животинките са си вкъщи винаги можем да ги гушнем и да ги успокоим, но за тези отвън няма кой да се погрижи. 

 

Увеличават ли се инцидентите с животни около Коледните и Новогодишните празници?


В клиниката ни в Банкя ежедневно получава такива сигнали, нямам статистика дали те се увеличават покрай празниците. Въпреки всичко смятам, че започваме да вървим в една посока, в която хората започват да стават все по емпатични към по-слабите, към животните, към тези, които не могат да се погрижат сами за себе си, не могат да говорят от свое има.

 

Затова ние се опитваме да провокираме в хората тази емоция и мисъл да си спестим няколко минути гърмене, за сметка на тревоги, които може да се провокират в животните.

 

В сайта на “Четири лапи” ние сме предложили няколко алтернативи варианта, които може да заместят пиратките и фойерверките и които също биха могли да внесат уют в дома ни, като бенгалски огън, шампанско, сапунени мехурчета, балони със светлини, летящи китайски фенери. Това са разнообразни варианти, които биха могли да заместят пиротехниката тази година. 

 

Какво бихте пожелали на хората за Нова година, ще отправите ли призив към тях?


Моят призив е за по-красива и уютна Коледа. Ако се припознавате в каузата на “Четири лапи”, може да отправите и своето послание към любителите на пиротехниката, това с случва в нашия Instagram. Усмихнете се, прегърнете се пред елхата с близките и домашните си любимци и не ползвайте пиротехника тази година.

 

Интервю на Констанца Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3264 |24.12.2022 Четирима ранени при срутване на ресторант край Босфора . 0| 2949 |20.12.2022 Комитетът ”Капитолия” поиска четири обвинения за Тръмп . 6| 3107 |19.12.2022 Спряха аварийно тока в Киев и още 10 града, Русия свалиха четири американски ракети HARM . 5| 5424 |09.12.2022 Емил Соколов пред Фрог: Най-логичното за Божанков е да иска раздяла с това постоянно обръщане на палачинката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads