Реклама / Ads
9| 8257 |01.06.2010 ИНТЕРВЮ

Димитър Фицов: Изкараха ни криминални престъпници

.
Димитър Фицов и Игор Марковски
Димитър Фицов и Игор Марковски бяха задържани миналата седмица, при полицейска акция, осуетила организирания от двамата съдружници търг за картини. На търга са били изложени картини от български автори, рисувани през 19-и и 20-и век.
 
Това е 92-ия търг на аукционна къща “Аполон и Меркурий”, която е създадена през 1986г. и се занимава с атрибутация на произведения на изкуството, организиране на търгове и изложби, реставрация и консервация на творбите, както и с оценки и консултации. Тръжната къща на Димитър Фицов и Игор Марковски притежава “библиите” на аукционите по света, с личен автограф от автора – най-авторитетния каталог за продажби на произведения на изобразителното изкуство – MAYER.

Димитър Фицов е завършил Художествената Академия (специалност “Скулптура”) през 1978г. Преподавал е в СУ “Климент Охридски” и Университета в Благоевград. Бил е мениджър на СБХ, организирал е най-големите изложби на площ от 800кв.м. на ул. “Шипка” № 6. Създател на първата класация на изобразително изкуство на съвременни български художници (“Художник на месеца”, в-к “Хайлайф”, 1991г.); Автор на редица публикации по социология на изкуството, еротика в изкуството, криминология на изкуството и др. Като търговец и колекционер работи от 1978г. когато участва в изложбата “Художникът на работа в Америка”. Един от познавачите и създателите на пазара на изкуство в България след 80-те години на 20-ти век.

Интервю на Преслава Преславова

- Как ще коментирате, че полицията постави под съмнение 92-ия търг за картини, организиран с колегата ви Игор Марковски. Все пак, вие имате доказан опит в тази дейност?

- От една страна е така, а от друга не е съвсем така – Законът е от април миналата година, а правилникът за неговото ползване е от декември 2009 г. Това е една нова материя за нас, както и практиката, по която се прилага този правилник. За мен кашата в някои институции е пълна – не във всички случаи те ни съдействат. Бяха направени и някакви устни уговорки, които донякъде подведоха и нас като част от гилдията на търговците на изкуство.

- Доколкото стана ясно от становището на МВР и МК, търгът е бил спрян, защото вие сте подали искане за разрешително за провеждане на този търг, но не сте изчакали издаването на това разрешително? Така ли е наистина?

- Фактически те може би говорят за така нареченото разрешение за дейност, което от началото на годината до сега е било поискано само от две фирми. А всъщност това разрешение не е както медиите го представиха като лиценз или право на съществуване на фирма, която развива такъв вид дейност. Този документ е нещо ново, но беше представен от зам.-министър на културата Тодор Чобанов като лиценз или регистрация, която ни била отказана. А по закон това разрешение не може да бъде отказано не само на нас, а на никого. Ако имаш подготвени и внесени документи, един ден със сигурност подлучваш въпросното разрешение. А ако има пропуски в документите, от МК ти ги връщат за поправка и след корекциите се подадат отново. Но по закон това разрешение не може да бъде отказано. И ние с Игор разсъждавахме по следния начин – когато си сменяш документи или паспорт и докато чакаш да стане готов, получаваш едно листче, с което дори можеш да влезеш в банка и да теглиш пари. И ние решихме, че документа, който са ни дали от МК с входящ номер и който удостоверява, че сме подали това заявление гарантира, че всичко е наред. За нас самото издаване бе просто една формалност. Изведнъж се оказва, че ние няма да получим някакъв лиценз, някаква регистрация, което става ясно в медиите след акцията. Докато на практика става въпрос за най-елементарно разрешение, което всеки който приложи тези документи, трябва да получи. И без което от началото на годината вече са проведени няколко търга.

- В досегашните ви търгове имало ли е изискване да имате такова разрешително?

- Не, това е съвсем ново изискване, което трябва да бъде спазено според новия закон.

- А описано ли е в закона, докато не го получите дали можете да провеждате търг? Някой служител от МК каза ли ви нещо по въпроса?

- Никой не ни е казвал нищо. А доколко е описано, аз не мога да кажа, защото въпросният закон за културните ценности е огромен, тромав и муден, труден е за възприемане, езикът е много сложен, недодялан и неясен и дори се оказа, че затруднява опитни юристи.

- А другите документи за търга бяха ли наред?

- Другите необходими документи бяха: да бъде представен нашия каталог в интернет сайт известно време преди това ( не мога да кажа точно колко е това време), но ни го публикувахме месеци преди провеждане на търга. Освен това, всеки път ние обясняваме как се прави търг, какви са правилата за участие в търга и т.н. Изискват се и още две неща по новия закон – едното е да има напечатан каталог, който трябва да бъде приложен 45 дни преди датата на търга. Ние подадохме този каталог на 15 май и явно не сме спазили този срок. Но да се иска печатен каталог в такъв срок е абсолютно недоразумение, защото има пред печат, дизайн, писане и редакция на текст и този процес отнема към два месеца. Според мен в много отношения цари пълен хаос и Министерство на културата с нищо не желае да ни помогне, въпреки техните твърдения, че те са готови да ни съдействат по всяко време. Ние по-скоро оставаме с впечатление, че всичко това се прави, за да ни се пречи. Но, четвъртото много сериозно изискване, което те считат, че ние сме нарушили е т. нар. идентификация на картините. Според този правилник всяка една картина, представена на търга, трябва да бъде дадена за идентификация и да я получи ( като за това няма срокове, но това трябва да стане преди търга). И излиза, че практически ние все едно предлагаме незаконни картини. И върху това наблегнаха всички – че търгуваме с незаконни, нерегламентирани неща, с културни ценности, които не са регистрирани. Само ще дам пример с един наш колега, който за предстоящия си търг не е идентифицирал картините в НХГ, тъй като няма как да смогнат, а е отишъл в провинцията при една от 34 комисии – законът изглежда дава такава възможност да се направи тази регистрация другаде.

- А защо се налага да се ходи в провинцията за тази идентификация?

- Защото се оказва, както установи проверка на нашия адвокат от 13 май, тази година, че наредбата за правилата за извършване на аукциони, както и наредбата за регистрация по чл.115 все още не са организирани в МК и не е ясно кога ще стане това. Друга важна подробност към 13 май е, че въпросните лица, които трябва да са експертите комисията по идентификация все още се набират, тоест тече конкурс за четирима души. Дори на нашия адвокат му е било предложено ние да осигурим лица, отговарящи на тези критерии, които да разбират от различни видове техники. А това означава само, че към дата 13 май тази комисия по чл. 96 не е била конструирана. Друг е въпросът, че когато комисията се събере не е длъжна да направи тази идентификация в срок, което значи, че това може да стане и след 100 години. А нашият търг е обявен на уебсйата ни преди още преди две години; там има и информация за всичките ни предстоящи търгове до 2015 г. с точните места и часове на провеждане. И ние не бихме могли да отменим този търг просто ей така. Нашата идея беше, ако ние не получим тази идентификация за всичките картини, тези картини, които биват обявени на търга да не бъдат продадени веднага, а да им се направи идентификация и тогава да бъдат продадени. Все пак има хора, които ни вярват, на които им е достатъчна само ни устната уговорка, с които ние работим от години.

- А преди да започне търга имахте ли усещането, че вършите нещо нередно или незаконно?

- Страхотно се спекулира с това, че едва ли не сме организирали таен търг, което за мен е пълен абсурд. Не е нормално да се провежда таен търг в центъра на София, в известен хотел, в отворена зала при положение, че сме обявили това в медиите, изпратили сме към 1200 каталози, разлепили сме куп плакати, изпратили сме и неколкостотин покани, а в залата има оператор с камера на Канал 3 и фоторепортер. На мониторите е обявена информация, че търгът е със свободен вход.

- Вие какво си помислихте, когато нахълта полицията на търга?

- Аз в първия момента не можах да разбера какво става. Чак, когато един полицай каза да останем на място и да си дадем личните карти, си помислих, че нещо се случва. Бях учуден, че не се легитимираха в началото. Имаше към 7-8 полицаи с униформи, както и 7-8 цивилни, които после се оказаха от министерство на културата и благодарение на техните подигравки и подмятания ние разбрахме за какво става дума. Полицаите въобще не промълвиха и дума.

- И какво беше обвинението към вас?

- Дълго време никой не ни каза нищо. Аз разлика от Игор не прекарах нощта с белезници на нар в първо районно, а бях на системи в МВР болница. Никой не разбра какво точно се върши там. Стана ми лошо и не бях допуснат да изляза на терасата, защото съм щял да избягам. Първоначално си помислихме, че има някои крадени картини, с неустановена собственост. Аз междувременно изпаднах в тежко състояние, опитах се да отида в тоалетната, за да си напръскам лицето, но нито униформеният полицаи, нито цивилните ме пуснаха. Тогава аз не издържах, казах им че съм диабетик, а дъщеря ми се разрева и те разбраха, че прекаляват. След това пристигна бърза помощ и установиха, че трябва да отида в МВР болница, защото кръвното ми беше 200 на 120, имах аритмия и ацетонът ми беше доста висок. Но около час аз не бях транспортиран, защото са обмисляли как да ме изведат от хотела, без журналистите да ме видят. И накрая измислиха линейката да тръгне, а мен ме изведоха с полицейска кола. И малко преди да стигнем МВР болницата ме прехвърлиха от колата в линейката.

- Според вас каква е причината да се случи всичко това?

- Нищо не може да бъде случайно. Аз знам, че други наши колеги от гилдията ги предупреждават Много по-културно можеха да решат нещата, ние нищо не сме направили. Можеха още преди този търга да ни уведомят, че тъй като нямаме необходимите документи сме в нарушение на закона и не трябва да го провеждаме, докато не получим документите. А сега, доколкото разбирам, не сме в някакво нарушение на закона, а сме третирани като извършили криминално деяние. Заплашват ме от 1 до 6 години затвор. Ето, задържаните от акция “Лихварите” ги пуснаха срещу подписка, а ние сме навън срещу гаранция от 5000 лева, което значи че сме много сериозни престъпници. Освен това на другия ден бях воден с белезници из София.

- Вие подозирате ли някого? Кои стои зад цялата тази акция според вас?

- Нищо не мога да кажа. Аз съм на 60 години и до сега не ми се е случвало такова нещо. Аз мисля, че това, което става не е в полза на тези, които трябва да обслужват закона. Според мен сега действащият закон, и правилника към него, и наредбата обслужват само чиновниците от Министерство на културата и ги поставят в по-добрата позиция, в позицията на силните, на шефовете, на началниците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5870 |03.03.2010 Кушлев: Парите на престъпниците - за жертвите им . 46| 33120 |06.11.2009 Димитър Иванов: Живков падна след психологически преврат с принуда . 32| 27737 |22.06.2009 Проф. Димитър Иванов: Шепа псевдополитици и олигарси станаха акционери на България . 33| 10230 |20.05.2009 Димитър Абаджиев: Вкарваме 200 политици и олигарси в затвора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads