Реклама / Ads
8| 5901 |14.11.2008 ИНТЕРВЮ

Дора Христова: Зад кандидатурата на Бакалов не се крият стари сенки

.
Лидерката на СДС в Кърджали смята, че няма етническо напрежение, а некомпетентно управление, основано на разграбване на властта на квотен принцип - политически, етнически и мафиотски.
 

 

Дора Христова е родена в Кърджали. Член е на НИС на СДС. Била е заместник кмет на общината и главен секретар на областта. Завършила е българска филология и има следдипломна квалификация "Право". Има син и дъщеря, казва за себе си, че обича Кърджали и България, както и, че от Кърджали България се обича повече.

- Вашата организация издигна кандидатурата на Йордан Бакалов за лидер на СДС, какви са мотивите за това?
- В състояние на криза обединението става около утвърдените лидери – председател и председател на ПГ. В СДС има много достойни хора, но са малко политиците, които могат да носят отговорност без да са проекция на икономически интереси и приятелски кръгове. Бакалов е утвърден политик, зад неговата кандидатура не се крият амбициите на стари сенки от миналото на СДС и нереализирани бизнесмени.
- Какво според вас трябва да се промени в политиката, водена от СДС?
- Променихме Устава на СДС – демократизирахме го. Изготвихме и представихме програма, обърната към гражданите . Това обаче , което трябва да променим е да скъсаме със сенките от миналото, със старите схеми на правене на политика, с дългите и ненужни декларации, със самоизяждащата ни представа , че имаме враг вътре в партията. Негативните кампании , започнати до сега са израз точно на това мислене от миналото. Бъдещо управление не се взима със стари скелети и плашила от политиката на прехода. Доказа го дори Б.Борисов като влезе в стария спор за етническо напрежение. България е различна и е обидно за всички да се разиграват познати политически спектакли.
Трябва да променим и изборните закони.Аз считам , че СДС има мисия да променя политическата проекция на България.Тя не е завършила с приемането ни в НАТО и ЕС , защото е крещяща нуждата от промени вътре - изборно второ ниво на самоуправление, мандатност на депутатите, преференциална листа , компетентно управление… все предложения, които СДС е лансирало през годините, независимо че  чувате да ги крещят други.

sds_7.jpg

- Някои социолози предричат, че на следващите парламентарни избори, СДС няма да успее да прескочи процентната бариера и да влезе в Нарадното събрание, доколко е реален този вариант според Вас?
- Това е лъжа. Онези, които се занимават с избори и числа знаят , че СДС е в следващия парламент.И  трябва да Ви кажа , че основният въпрос е не кой ще влезе в следващия парламент, а какво управление желаем. В България има карнавализация / символ е голяма кълбо, човекът е разположен в него , така щото в един момент всичко е обърнато с главата надолу /.
Не се питаме кой може да ни управлява по-добре, а избираме квотни представители да грабят 8-5-3. Не се питаме какво бъдеще искаме за децата си, а как да оцеляват родителите ни. Не търсим реалната политика , а се оставяме да бъдем манипулирани емоционално – този мрази, този обичай !
За добро или лошо истинските промени в Бъгария винаги са били на хората със синя идея, на СДС. Няма как да ни откраднат това. Затова сме в следващия парламент – друг е въпросът как?
- В кои други политически сили виждате реални партньори?
- Политическият отговор е в партиите - членки на ЕНП. Човешкият – с онези, които споделят нашите възгледи за честно, компетентно и отговорно управление.
- Има ли наистина етническо напрежение във Вашия регион и защо напоследък много от управляващите говорят за него?
- Скелетът на етническото напрежение бе развят от ДПС, БСП , Атака и ГЕРБ – все партии, които ще бъдат в следващия парламент.Защото те са политически импотентни , а им трябват теми да държат пулса на напрежение. Няма етническо напрежение. Има некомпетентно управление , защото е основано на разграбване на властта по принцип на квоти – политически, етнически, мафиотски.
Мит е и писъкът на ДПС , че те са гарант на етническия мир, защото те не са гарант дори за избирателите си за нормален живот. Гарантът за етническия мир сме обикновените българи, турци, помаци. Защото ядем един и същи хляб, имаме един и същи дом, дишаме един въздух. Даже считам , че ще е оздравително ДПС да излезе от централната власт. Не ги подценявайте, част от тях отдавна искат да са на сянка , за да изперат капиталите си.
Мюсюлманите в България са мъдри , не обичат конфронтацията… Започнал е  един необратим процес – и българи, и турци не искаме тези, които ни представляват - да крадат на наш гръб. Заедно ще трябва да се преборим с купуването на гласове и още по-страшното  - опитите на икономически босове да си купят партии.

интервю на Александър Иванов 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5935 |11.09.2008 Йордан Бакалов: Управляващите са уплашени, затова ни плюят . 8| 9999 |04.04.2008 Психологът Антоанета Христова: Борисов - между хайдутското и образа на Иванко . 2| 6839 |05.09.2007 Проф. Георги Бакалов: Парите за университетите у нас са тревожно малко . 0| 7349 |15.03.2007 Йордан Бакалов, народен представител от СДС:Подкрепата на българите за нашата партия е по-важна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads