Реклама / Ads
3| 12261 |30.05.2019 ИНТЕРВЮ

Доц. Чолаков: АЛДЕ не иска Пеевски в ЕП

.
Доц. Петър Чолаков
На Пеевски преференциите са много, но не се знае дали не са направени под натиск. Според мен, той е заявил желание да бъде евродепутат, но в АЛДЕ са преценили, че неговото присъствие ще навреди на либералите в Европа. Това заяви в интервю за Фрогнюз политологът Петър Чолаков.
 

Цветанов сам ли напусна важните постове в ГЕРБ или е бил принуден да го направи?

 

За европейските избори Цветанов беше изтеглен на втори план. Взе се решение, което беше доста закъсняло и половинчато. 10 години наблюдаваме скандалите на Цветанов и неговите апартаменти. Затова мисля, че му е подсказано да напусне всички постове, тъй като се е превърнал във воденичен камък на врата на Борисов и партията му. Скандалите с апартаментите са само върха на айсбергите. Помним златните му принтери, когато беше в МВР, скандалите с подслушването и т.н.

 

Ще има ли още чистки в партията?

 

Борисов прави пролетно почистване, което също е закъсняло. По-добре късно, отколкото никога. Иначе „Апартаментгейт” не уби ГЕРБ, дори и да се появят нови скандали, много трудно ще навредят. Обществото е свикнало с подобни компромати. ГЕРБ беше с единия крак в гроба като политическо битие, но след това завръщане в отвъдното, трудно нещо би ги изплашило.

 

Защо Делян Пеевски за втори път се отказва от ЕП?

 

Две са възможните обяснения. Едното е, че целта е била да се привлекат гласове. Само че нито Пеевски, нито Карадайъ са харизматични личности, които да привлекат гласове. На Пеевски преференциите са много, но не се знае дали не са направени под натиск.

Моята интерпретация, която Пеевски отхвърли в парламента, е, че е имало решение на АЛДЕ. Според мен, е заявил желание да бъде евродепутат, но в АЛДЕ са преценили, че неговото присъствие ще навреди на либералите в Европа.






Правилен ли е ходът на Корнелия Нинова да подаде оставка?

 

Нинова искаше Сергей Станишев да не бъде в листата. Хората бяха позабравили за него, тъй като като председател на европейските социалисти се беше отдалечил от тях. Оказа се, че той започва да мобилизира подкрепа от тези, които са недоволни от политиката на Нинова. Предвид резултата на изборите най-правилното решение е, тя да си подаде оставката. Ако не беше го направила, щеше да се задълбочи конфликтът в БСП. Така тя запазва своя шанс, тъй като ще се кандидатира отново. Предстои да видим правилата за прекия избор на председател. Възможно е така да направят правилата, че отново нея да изберат. Дали това ще стане, ми е трудно да кажа.

 

На негативната кампания ли се дължи незадоволителния резултат на БСП, както говори ГЕРБ?

 

Негативният елемент в кампанията на БСП беше, че заложиха на скандалите на ГЕРБ. Изглеждаше, че нападат ГЕРБ. От друга страна, слушахме брюкселското говорене на Мария Габриел и Ева Майдел, което  направи по-добро впечатление на избирателите. Мисля, че не негативната кампания бе проблемът на БСП.

 

Нинова рискува и донякъде рискът й беше оправдан. Въпросът беше тези избори да се превърнат в Рубикон и да доведат до предсрочни парламентарни избори. Това можеше да се случи, но БСП трябваше да постигне висок резултат или да има паритет с ГЕРБ. Традиционно тези избори не са силни за БСП, защото трудно мобилизират електората си. Факт е обаче, че взеха с един мандат повече. Изпълниха си определени цели – мобилизираха си електората.






Отсъствието на БСП от парламента дали изигра роля?

 

Това не бе много добре обмислено, защото депутатите са в парламента, за да вършат работа. Ако искат някакви въпроси да поставят, там е мястото. Трудно ми е да кажа дали отсъствието от НС е изиграло някаква роля. Все пак европейските избори са битка на твърдите ядра и затова няма значение дали социалистите са в парламента. От гледна точка на колебаещите се леви либерали, с тезите за Истанбулската конвенция няма как да бъдат привлечени.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9610 |15.03.2019 Петър Кърджилов: Прокуратурата явно иска да бави делото „Иванчева“ . 12| 17011 |14.01.2019 Константин Симеонов: „Дебеличкият бизнесмен" иска „Дунарит“, затова арестуваха финансовия му директор . 1| 7653 |14.01.2019 Проф. Палангурски: Законът за конфискацията е връщане към най-мракобесните времена . 3| 9811 |15.06.2018 Георги Мамалев: Безхаберието на държавата се харесва на онези, които искат да я грабят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads