Реклама / Ads
12| 6747 |02.03.2021 ИНТЕРВЮ

Доц. Георги Лозанов пред Фрог: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира

.
Георги Лозанов
Ако медиите не дадат думата на представителите на другите политически сили-по-малки и извънпарламентарни, това ще бъде силна деформация на вота. Това каза пред Фрог нюз доц. Георги Лозанов. Ето какво още сподели той:
 

Доц. Лозанов, в последно време в трите най-големи телевизии се канят само представители на ГЕРБ и най-вече министрите от кабинета на Бойко Борисов. Струва ли ви се нормално това и не ви ли липсват и други позиции, различни от тези на управляващите?

 

Появата им е свързана главно с пандемията, икономическите последствия, кампанията около ваксинацията и т. н. Така че е логично в някакъв смисъл да се търсят представителите на институциите. Паралелно с това ние вече сме в предизборна ситуация, независимо, че официално тя все още не е започнала.  Получава се една сложна и парадоксална публична ситуация и среда – медиите продължават да са фокусирани върху пандемията и справянето с нея. Успоредно с това върви и самата предизборна кампания, при която се получава асиметрия.

 

Бихте ли пояснили.

 

Тези, които могат да говорят институционално за пандемията, те са и политици. Тяхното говорене фактически, заради предизборната ситуация, формира вот. Но освен за пандемията, политиците говорят и по други теми, което им дава аванс пред останалите кандидати. Това винаги го е имало-тези които са на власт се възползват повече или по-малко да говорят за проблемите, които решават в момента. Но по време на пандемията това, за което говоря, го виждаме в огромен мащаб.

 

Но хората се нуждаят да чуят и други гледни точки, не мислите ли, та макар и темата да е пандемия?

 

Надявам се, че ситуацията, която наблюдаваме, ще се промени поне в предизборната кампания. А тя започва след няколко дни. Защото ако медиите не дадат думата на представителите на другите политически сили-по-малки и извънпарламентарни,  това ще бъде силна деформация на вота.

 

Допускате ли, че  управляващите може и да не позволят това да се случи?

 

Не мисля, че ситуацията сега е по-различна от другите години. Медиите - БТВ, НТВ, мисля си,  имат собствен потенциал да защитават своята гледна тока, а не на управляващите. БТВ в дълъг период дори стоеше доста опозиционно. Сега това се е загубило. Но има друг интересен момент. Явно е, че за управляващите основният инструмент при убеждаването на избирателите е пандемията. И ако те се справят с нея и ваксинациите, това при всички случаи ще им донесе увеличаване на подкрепата. В това не виждам нищо лошо, стига да доставят достатъчно ваксини за хората и да организират кампанията по ваксиниране на населението. Дори това да е направено с цел предизборна реклама, пак е добре.

 

Но ако се увеличават заразените, както това се случва сега и се отварят заведенията, което може да се разчете като печелене на подкрепа в предизборната ситуация, мисля, че това ще доведе до отлив на доверие към управляващите. Така, че заиграването с пандемията е нож с две остриета.   

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8592 |26.02.2021 Галя Бърдарска пред Фрог: Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два язовира до 20 февруари, но не се случи. Къде са парите? . 28| 12207 |22.02.2021 Мартин Димитров пред Фрог: Министерството на финансите крие колко пари са върнати за КТБ, замитат се следите . 9| 7471 |18.02.2021 ”Новия Завет” пред Фрог: Искаме в нашата музика да стои истината . 10| 6261 |16.02.2021 Божидар Петков пред Фрог: Искам да живея в България, която не е първа по корупция в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads