Реклама / Ads
0| 5062 |23.08.2022 ИНТЕРВЮ

Доц. Иванов пред Фрог: Трябва да очакваме отговор от Москва за атентата срещу Дугина. Вероятно ще засили ударите си в Украйна

.
Доц. Искрен Иванов Източник: Личен архив
Трябва да очакваме отговор от страна на Русия за атентата срещу Даря Дугина. Истинската цел е бил баща й - проф. Александър Дугин. По всяка вероятност Москва ще засили ударите си в Украйна и може би така символично ще покаже, че този акт на насилие срещу дъщерята на Дугин няма да остане безнаказан. Това каза в интервю за Фрог Нюз доц. д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор.
 

„Докато нямаме някаква информация от американското разузнаване, трудно можем да говорим за евентуални сценарии, защото и руснаците, и украинците не са обективни в преценката си“, смята той. 

 

Що се отнася до мир в Украйна, анализаторът коментира: „Ключовият период, в който ще разберем дали има „светлина в тунела“, са месеците октомври и ноември. На този етап Запада взима превес в Украйна, но аз все още съм песимист затова дали можем да говорим за „светлина в тунела“. Ако украинците запазят напредъка си, тогава наистина вече можем да говорим, че сме близо до мира.

 

Какво още каза доц. Иванов, четете в цялото интервю:

 

Циркулират няколко сценария за атентата срещу Даря Дугина – вътрешно разчистване на сметки, украинска следа. Според Вас кой е най-логичен?

 

На този етап е много трудно да кажем кой от вариантите е най-рационален, защото нямаме достатъчно информация за това какво всъщност се е случило. Надявам се до два-три дни да имаме информация от страна на американското разузнаване, което при всички положения вече има някакви изводи кой може да стои зад атентата. Но на този етап от Вашингтон мълчат. Това означава, че все още сме далеч от разнищването на този случай. При всички положения, теориите, които се оформят на този етап, звучат като самообвинения от двете страни. От една страна Москва обвинява Украйна, че става въпрос за терористична организация или украинка, която, действайки като терорист, е организирала убийството на дъщерята на Александър Дугин. От друга страна виждаме, че и Украйна тълкува това убийство като фракционен шум вътре в Русия. Една от паравоенните групировки, които действат в РФ, т. нар. „Национална републиканска армия“, пое отговорност за убийството на дъщерята на Дугин. Тези два сценария се сблъскват. В перспектива това може да доведе до някакъв по-задълбочен конфликт на индивидуално ниво. При всички положения трябва да очакваме отговор от страна на Русия. Какъв ще бъде той, не се наемам да прогнозирам. По всяка вероятност Москва ще засили ударите си в Украйна и може би така символично ще покаже, че този акт на насилие срещу дъщерята на Дугин, който е основният идеолог на евразийството, няма да остане безнаказан. Уверен съм, защото все пак става въпрос за Александър Дугин – идейният вдъхновител на руския президент Владимир Путин.

 

Но докато нямаме някаква информация от американското разузнаване, трудно можем да говорим за евентуални сценарии, защото и руснаците, и украинците не са обективни в преценката си.

 

Срещу кого беше насочен в действителност този удар – срещу Дугина или срещу баща й?

 

Аз нямам никакво съмнение, че истинската цел на този атентат е бил проф. Александър Дугин.

 

Защо?

 

Знаете ли как се издигна той? Защити дисертация и по този начин влезе в академичните среди в Русия. Неговият дисертационен труд беше посветен именно на възраждането на Русия след разпада на Съветския съюз. Това беше един революционен труд, защото той беше възприет от голяма част от руския политически елит и от руснаците като трети път, по който Русия може да се еманципира от това „озападяване“, което се случи 90-те години в рамките на „Еднополюсния свят“ от възхода на Китай, и да поеме по някакъв свой собствен път. И тази доктрина, за която Дугин развива своята докторска дисертация, по-късно получи наименованието „Доктрината на неоевразийството“. Всъщност крайната цел на този геополитически проект, за който говореше Дугин и в своите книги по-късно, и в своите есета, беше създаването на една евразийска държава – новорусия, която всъщност да „съживи“ загубената слава на Съветския съюз този път под знака на друга идеология, а не под знака на комунистическата идеология. Държа да подчертая това дебело, защото всъщност новите, неоевразийските доктрини на Александър Дугин по никакъв начин не бяха свързани със съветския комунизъм. Те бяха ревизия на съветския комунизъм под знака на православието.  

 

Може ли атентатът срещу Даря Дугина да се разглежда като някакъв вид предупреждение към Владимир Путин?

 

Не мисля, че може да се разглежда като директно предупреждение към руския президент, защото това означава вече да влезем малко в сферата на конспирацията. Ако, обаче, станем свидетели на още политически убийства на руски политици и ако за тях продължат да поемат отговорност подобен тип паравоенни организации като тази „Национална армия“, за която аз междудругото не бях чул до момента, според мен тогава вече можем да говорим за групировки, които действат на територията на Руската федерация, които имат за цел руския президент. Съвсем отделен е въпросът, че много отдавна в Москва има фракционен шум. Ние няма как да знаем кои са отделните фракции, просто защото в момента в Русия медийното затъмнение е пълно.

 

Вече споменахте, че очаквате Русия да засили атаките срещу Украйна. Според вас колко близо е мирът в Украйна?

 

Това е много сложен въпрос. За мен ключовият период, в който ще разберем дали има „светлина в тунела“ са месеците октомври и ноември, когато настъпи зимният сезон. На този етап се наблюдава контраофанзива от страна на украинските сили, което се дължи на два фактора. Първият факт са доставките на американски оръжия, по-конкретно на ракетните установки HIMARS, които се оказаха много ефективни. Благодарение на тях виждаме, че Украйна успешно обстрелва територии, които последователно, месеци наред, бяха под контрола на Руската федерация. Да не говорим за Крим, който пък е под руски контрол от години. Втората причина за тази контраофанзива са и уменията на самите старши офицери в украинската армия, които все пак са възпитаници на съветската школа и добре познават начина, по който воюват руснаците. На този етап Западът взима превес в Украйна, но аз все още съм песимист затова дали можем да говорим за „светлина в тунела“. По-скоро, нека да изчакаме октомври-ноември, да видим дали и тогава ще се запази този напредък на украинците. Ако това се случи, тогава наистина вече можем да говорим, че сме близо до мира. Но докато не видим наистина как ще се развият военните действия през зимата, мисля, че е рано да говорим за мир.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18507 |16.08.2022 Доц. Петър Чолаков пред Фрог: Янев може и да не хване влака. При БСП и ИТН драмата ще е голяма . 0| 19575 |10.08.2022 Евгений Кънев пред Фрог: Служебното правителство договаря нещо с ”Газпром” и изчаква за танкерите. Радев със знаци за връзки с Москва . 0| 16563 |05.08.2022 Експертът Иван Хиновски за Фрог: ”Газпром” има силни лобистки интереси в България - експерти, имиджмейкъри, депутати . 0| 22860 |02.08.2022 Експертът Васил Начев за Фрог: Ще се съдим с ”Газпром”! На 19-и трябва да потвърдим офертата за танкерите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads