Реклама / Ads
6| 5196 |20.12.2022 ИНТЕРВЮ

Доц. Наталия Киселова пред Фрог: Радев може да води дипломация и да договаря сключване на споразумения

.
Ако трябва да сме коректни, държавният глава Румен Радев води делегация. Предполагам, че Росен Христов е имал предвид, че всичко се е случило с посредничество - президентите договарят, че министрите ще сключат споразумение. Президентът представлява държавата в международните отношения.
 

Това заяви пред ФрогНюз конституционният експерт доц. Наталия Киселова.

 



Коментарът й идва по повод изказването на служебния енергиен министър Росен Христов, който тази сутрин заяви, че президентът Румен Радев е договорил с Турция дългосрочна доставка на газ.



 

Ето и цялото интервю:

Доц. Киселова, служебният министър на енергетиката заяви тази сутрин, че държавният глава Румен Радев е договорил с Турция дългосрочни доставки на газ. Чисто законово - възможно ли е президентът да прави такива договорки? 

 

Ако трябва да сме коректни, държавният глава води делегация. Предполагам, че Росен Христов е имал предвид, че всичко се е случило с посредничество - президентите договарят, че министрите ще сключат споразумение. Той бе член на делегацията. 

Тоест не може да се развива тезата, че държавният глава управлява еднолично и сам прави договорки, а служебното правителство е проформа? 

 

Ако обърнем, и премиерът е ръководител на делегацията, каква ще е разликата, ако споразуменията се сключват между министрите? Коментираме неформалната дипломация и от друга страна субектите, които могат да сключат споразумение - в случая министрите. 

Няма нарушение на Конституцията, това ли казвате? 

 

Става дума за съчетаване на доверие и положение. Президентът представлява държавата в международните отношения. Другото положение е, че Министерския съвет ръководи външната политика. В този смисъл - когато обикновено пътува държавен глава или министър-председател, винаги има министри в делегациите, за да могат те да проведат съответните разговори. Обичайно имат мандат да сключват споразумение. 

Въпросът е защо се афишира по този начин. 

 

Това вече е друг въпрос, но той не е правен. Мога да гадая. Според мен причината е да се покаже, че служебното правителство, като всяко друго, работи. Смятам, че това е по-дълбокия замисъл. Проведени са политически разговори, работено е по споразумението и после е пътувала делегация, която да конкретно да го направи. 

Доц. Киселова, кога смятате, че държавният глава ще връчи мандата за съставяне на правителство на “Продължаваме Промяната”?

 

Според мен ще се случи в седмицата между 2 и 6 януари - вторник-петък. Защото, ако го забави още, ще започнат по-сериозни критики. 

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4705 |15.12.2022 Емил Соколов пред Фрог: Единственият партньор на ПП са ДБ. Шансът вторият мандат да бъде реализиран е минимален . 13| 17865 |15.12.2022 Адв. Екимджиев пред Фрог: Гешев просто е един гангстер. Наградата му е брутална гавра с паметта на съдия Фалконе . 3| 8054 |15.12.2022 Румен Драганов пред Фрог: Около 70 000 българи ще посрещнат Нова година в чужбина. 6000 ще бъдат на екзотични дестинации . 11| 50527 |14.12.2022 Адв. Боян Кайров пред Фрог: ДПС е държавата. А Иван Гешев и Боби Михайлов са двете лица на една и съща монета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads