Реклама / Ads
4| 9937 |14.02.2019 ИНТЕРВЮ

Ивайло Илиев: Като няма нарушения от съд и ЧСИ, защо има наказателна процедура на ЕК?

.
Инж. Ивайло Илиев
Представителят на Европейската комисия заяви, че ЕК е отхвърлила отговора на българското правителство като незадоволителен относно несъответствието за заповедното и изпълнителното производство с това на европейското законодателство.
 

Това каза за Фрог Ивайло Илиев - председател на гражданско движение
"Покана за доброволно изпълнение", който е и член и на управителния
съвет на Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система.


- Г-н Илиев, каква точно е главната цел на вашето сдружение?


- Ние сме Сдружение от потърпевши от частните съдебни изпълнители и съдебната система, защото нашата държава е окупирана и институциите са превзети и никой самостоятелно не може да се пребори с тях. Когато има различни съдебни решения ние ги систематизираме и отвсякъде получаваме все нова и нова информация, която използваме за жалбите ни до ЕК и до Европейския парламент.


- Противоречи ли нашето заповедно и изпълнително производство противоречи в много аспекти на европейското право?


- През 2018г., на 19 юли, експерти от България, от които петима адвокати, бяхме изслушани по петиции, отправени от нас още през 2017 г. към ЕП. Като към нашата петиция бяха присъединени още две петиции - на адвокати и на физическо лице от Варна, което имаше оплакване от конкретна банка и беше ангажирала адвокат от сдружението, който ние предложихме да я представлява. Всички бяхме изслушани в ЕП. В дена на изслушването имаше представител от ЕК, но нямаше представител от България. Представителят на ЕК заяви, че ЕК е отхвърлила отговора на българското правителство като незадоволителен относно несъответствието за заповедното и изпълнителното производство с това на европейското законодателство. Нашето заповедно и изпълнително производство противоречи в много аспектина европейското право. Още тогава през юни миналата година, представителят на ЕК, заяви, че Комисията ще предприеме следващи действия спрямо България. Тези действия се изразяват в стартирала на 24/01.2019г. наказателна процедура срещу България, което се случи и благодарение на отправени питания към Европейската комисия от българските евродепутати Ангел Джамбазки, Светослав Малинов, Андрей Новаков и Андрей Ковачев. ЕК даде двумесечен срок за отговор на българското правителство на въпроса, по какъв начин нашето законодателство съответства на европейското с „прословутото” заповедно производство и неговото прилагане, за осъдените длъжници без тяхно знание и за последващите незаконосъобразни действия на частните съдебни изпълнители. Производство, в което съдии и частни съдебни изпълнители действат като държавна организирана престъпна група и това наистина е така. Имаме всякакви доказателства в тази посока, включително разследване на прокурор Ивайло Занев от специализираното звено "Антиокорупция" относно 12 частни граждански дела в Софийски районен съд и образуваните въз основа на тях изпълнителни дела при частни съдебни изпълнители.


- Какво се прави по разследването на прокурор Ивайло Занев?


- Прокурор Занев е изготвил две писма с констатации след извършените проверки на делата. Едното писмо е изпратено до Камарата на частните съдебни изпълнители, с искане на проверка на тези изпълнителни дела. Второто писмо е адресирано до Главния съдебен инспектор с искане по чл.56 на закона за съдебната власт да бъде извършен анализ и проверка на всички приключили заповедни производства в страната. Прокурорът се хвана за главата, не може да вкара 200 души частни съдебни изпълнители в затвора. И още една купчина съдии, които са се произнасяли с порочни съдебни решения, които не са ги издавали, а директно издават изпълнителни листове. А Главният съдебен инспектор от 2016 г. досега не смее да предприеме нищо. И е хубаво да им се зададе въпрос: по преписка 268 от 2016 година на прокурор Занев от звено "Антикорупция" към Софийска градска прокуратура, дали са извършили проверка за на около 200 000 неприключили съдебни дела и то само в Софийски районен съд, по вина на частните съдебни изпълнители, които не са върнали никакви документи по частните граждански дела в районния съд, с които да уведомят, че са връчили книжата по заповедното производство.


- С какви още други проблеми се сблъсква вашето?


- Другият сериозен проблем е, че съдебните изпълнители са съдебни изпълнители, те не са съдии. И действат по възлагане от съда. Когато някой е осъден на закрито заседание въз основа на документи, които съдията е изгледал, то тези документи не са известни на длъжника. Когато му почука на вратата частният съдебен изпълнител, трябва да му ги връчи, да се запознае с тях и в двуседмичен срок да прецени дали да пусне възражение, дали да пусне частна жалба и съответно да прецени - по кое да жали и по кое не. Хубаво, ама частните съдебни изпълнители това нещо, не го правят. Те ти пишат една покана за доброволно изпълнение, което е съобщение по ГПК, без да им е възложил съдът те да бъдат връчители на документите. За удобство на банките и монополи и Топлофикация и други, всичко се кара през просото, на сляпо и по този начин са ощетили над три милиона и половина българи.


-Имате ли информация колко заповедни производства има годишно?


- Ето малко статистика, получена по закона за достъп до обществена информация. Годишно в София от 2014 г., 2015, 2016 и 2017 година са образувани 75 000 съдебни дела. Две трети от тях са по прословутите заповедни производства, тоест закрити съдебни заседания. Нашият съд се е обърнал в една фабрика за конфекция, която е порочна и престъпна манифактура. Всеки, който се обърне към съда, може да осъди всеки друг за всичко. Защото той е сезирал съда, че еди кой си, например, му дължи 1500 лв. или 10 млн. Съдът не изпълнява вмененото му по закон служебно задължение да проверява документите, въз основа на които се претендира даден дълг. Съдът първо издава заповед за изпълнение и изпълнителен лист, а чак после ако длъжникът възражи пред съда, ще се установява дали дължи или не. Ами като не са връчили на длъжника съобщение, бланка за възражение и документът, въз основа на който е осъден, то как той да възрази? Или ако не е намерен длъжникът, който е чужбина. Какво се случва? Следва закрито съдебно заседание, издава се изпълнителен лист и после действа ЧСИ. Следват възбрани и запори на всичко, което притежава длъжника. С една дума го слагаме на дръвника, обясни той. ВСС, Главен съдебен инспектор,ВКС, Главен прокурор, омбудсман, комисия за борба с корупцията в народното събрание, правната комисия, министерството на правосъдието, камарата на ЧСИ, прокуратура, всичко те действат като организирана престъпна група, те не откриват никакви нарушения.


- Съобрази ли се Инспекторатът на министерството на правосъдието с констатациите на прокурор Занев за липса на документи по делата?


- И друго - щом прокурор Занев е констатирал, че липсват определените законоизискуеми документи по делата, откъде накъде инспекторатът към министерството на правосъдието казва, че всичко е редовно и няма никакви нарушения, няма за какво да се намесват.

 

По тази причина Гражданско движение „Покана за доброволно изпълнение“ организира в понеделник 18.02.2019г. в сградата на БТА пресконференция съвместно със Сдружение „Солидарност“ и две други организации, едната от които е организацията на пенсионерите в България. На 19 февруари министърът на правосъдието се е съгласил да се срещне с представители на нашите организации. И въпреки тази официална среща с Министъра на правосъдието, на следващият ден, 20 февруари от 16 часа правим митинг пред Министерството на правосъдието (с адрес: ул. Гурко) с искане за конкретни законодателни промени и конкретни действия по остраняването на противоречиви съдебни практики.  И сега питаме защо след като българските институции заявяват, че няма никакви установени нарушения в дейността на съдии и частни съдебни изпълнители, защо има наказателна процедура срещу България по отношение на несъответствие на заповедния и изпълнителния процес с нормите на Европейското право?

 

Въпросите зададе: Красен Бучков



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 56262 |07.12.2018 Албена Белянова: Докато шефът на АДФИ ме насилваше, началниците му от финансовото министерство се смееха . 5| 12605 |28.11.2018 Стоян Чаталбашев: Системата „Бонус-Малус“ ни връща 22 века назад, третира ни като роби . 17| 10989 |21.11.2018 Ивайло Илиев: За 10 години милиони българи са осъдени в нарушение на европейското законодателство . 7| 8330 |09.07.2018 Пещерен водолаз пред Фрог: Държавата не прави нищо, за да имаме спасители като тези в Тайланд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads