Реклама / Ads
0| 6319 |11.07.2023 ИНТЕРВЮ

Елена Поптодорова: На Срещата на върха се очаква Украйна да получи мощен тласък за членство в НАТО

.
Елена Поптодорова: Създава се Съвет НАТО-Украйна Източник: БГНЕС
Темата за Украйна доминира Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Очаква се Украйна да получи ”къс път” на присъединяване към Алианса. Ще се създаде Съвет НАТО-Украйна. Но по-вероятно е пълноправното й членство да се отложи до спирането на войната. Защо Турция създава проблеми на Швеция?
 

Ето какво каза още за ФрогНюз Елена Поптодорова, вицепрезидент на Атлантическия клуб в България:

Г-жо Поптодорова, какви теми ще бъдат разисквани на Срещата на върха на НАТО, която започва днес?

Най-важното е, че НАТО се върна към своето начало, към основните мотиви за създаването на организацията. А именно – защита на сигурността и на благосъстоянието на държавите -членки, които формират демократичния, развит свят.

Това е констатация, която ще се потвърди с решенията, които ще бъдат взети.

 

Естествено, най-силната, най-сериозната тема е Украйна. Тя ще доминира дискусиите. Има два въпроса – осигуряване на трайна, последователна помощ на Украйна във всеки смисъл – в политически, която много кратно е заявена с единодушие на държавите-членки по въпроса. Също и икономическа помощ, която минава през съответните решения на ЕС и на НАТО. И, разбира се, военно-техническа  помощ, за да успее Украйна успешно да се защитава.

Много се дискутира въпросът за членството в НАТО на Украйна. Някои от държавите-членки настояват за бързо приемане в Алианса на Украйна, други смятат за разумно това да се осъществи по-бавно. Какви са перспективите пред членството на Украйна в организацията?

Въпросът, който вълнува всички, е дали ще се вземе решение за членство на Украйна в НАТО. Разбира се, предстои да видим как ще минат дискусиите, но още от сега се оформя едно съгласие между държавите, че непременно е да се даде мощен тласък на придвижването на членството на Украйна.

 

Същевременно има едно преимуществено разбиране за това, че докато се водят военни действия на територията на държавата, е много трудно да се даде такова пълноправно членство, най-вече от гледна точка на член 5. Защото при пълноправно членство на Украйна, територията й става територия на НАТО, ако мога така да кажа „наша“ територия.

 

И тогава автоматично е разбирането, че ние сме също атакувани през държава-съюзник. Това вече поставя отношенията по съвършено различен начин. Затова смятам, че ще се изпълнят другите публично дадени заявки.

 

Ще се осигури къс път на Украйна към членство, какъвто имаха и Финландия, и Швеция. Това е възможно да стане, ако се видоизмени и съкрати така наречения План за действие.

 

Ние минахме през такъв План за действие, целта му беше да постигнем максимална степен на хармонизиране на редица въпроси с условията за членство в Алианса. Това се случва в Украйна с ускорени темпове поради извънредната ситуация. Имам предвид подготовка на военните и въоръжените сили, и координация и взаимодействие с определени органи на НАТО.

 

Така че това е възможно решение, което има съвсем практически характер. Ще се засили политическото взаимодействие. Вече беше обявено, че ще се създаде Съвет Украйна-НАТО, който ще даде възможност за постоянна, непрекъсната връзка и координация между Киев и Брюксел .

 

Еднакво важно е да се отново да се препотвърди готовността за пълно подпомагане на самозащитата на Украйна чрез предоставяне на въоръжение, на боеприпаси за самоотбрана.

Как ще коментирате изявлението на Ердоган, че първо трябва да се отворят вратите за Турция в ЕС, и после – за Швеция в НАТО? А късно снощи дойде новината, че Турция ще гласува за влизането на Швеция в Алианса?

Следя изявленията на Ердоган, които звучат все по-изрично. Това обвързване на членството на Турция в ЕС и на Швеция в НАТО не е коректно не само като подход, но е нерелевантно, доколкото това са две съвсем отделни организации.

 

Едната е основно икономическа, другата си е военно-политическа организация и не би следвало да се прилагат еднакви стандарти и критерии за членство. Но това е начинът, по който Ердоган се надява да изтръгне повече предимства.

 

Швеция де факто е член, вие виждате, те са поканени да участват навсякъде и това ще продължи, даже може би още по-настоятелно. Разбира се, очаква се много по-решително действие на Швеция по отношение на ПКК. Там се сблъскват различни манталитети, различни представи за това, що е тероризъм.

 

Росица Николаева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6519 |01.06.2023 Елена Поптодорова: Работата със съюзниците ни не е външна намеса - споделяме общи интереси, цели и средства . 7| 7199 |04.04.2023 Социологът Елена Дариева пред Фрог: Скептична съм, че ще има стабилно редовно правителство . 15| 12767 |23.01.2023 Елена Поптодорова пред Фрог: Смисълът на казаното от г-жа Херо Мустафа за България е много тежък . 10| 7166 |17.01.2023 Вяра Стефчева за Фрог: Meta “брандираха” думата “метавселена”, без да е сигурно, че ще доминират Web3 света
Реклама / Ads