Реклама / Ads
5| 10025 |21.02.2019 ИНТЕРВЮ

Емануил Йорданов: Кой човек ще потърси адвокат, ако знае, че той ще го натопи пред службите?

.
Емануил Йорданов
Кой човек ще потърси адвокат, ако знае, че той ще го натопи пред службите? Това каза пред Фрог нюз адвокат Емануил Йорданов. Ето какво още сподели той:
 

Г-н Йорданов, в адвокатските среди буквално ври и кипи заради законовите промени, които задължават адвокатите да информират службите за клиентите си. Защо се стигна до тук?

Проблемът е, че в народното събрание са намерили  място хора, които хал- хабер си нямат от това, как се пишат българските закони. Тези разпоредби, които задължават адвокатите да дават информация за клиентите си, противоречат на Конституцията и на закона за адвокатурата.

 

Какво ще се случи, ако защитникът се съобрази с него?

Ако адвокатът се опита да спази новоприетия закон, това означава, че ще наруши стария  закон за адвокатурата. Ще наруши и правилата на адвокатската етика. При това положение не мога да си представя кой човек би отишъл при адвокат, когато знае, че защитникът  му е длъжен не при доказателства, а само при съмнение, да отиде и да го натопи пред службите.

 

Възможно ли е държавата да  търси нова форма за натиск върху защитниците?

Тя в момента няма нужда от кой знае какви  инструменти за натиск. Много често законите не се спазват от страна на държавата. Вършат се безобразия и много рядко се реагира на това. Да се надяваме, че един ден ще дойде такъв момент, в който законите в България ще се спазват.

 

 Имате ли обяснение защо службите за сигурност не са информирали президента за опита да отравяне на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 година?

Според българските закони службите са били длъжни да предоставят тази информация в еднакъв обем на министър-председателя, президента и председателя на народното събрание. Ако тя не е достигнала до някого от тях,  това определено представлява минус в работата на тези служби. То може да бъде обяснено по най-различни начини. Веднъж като неглижиране на случая, втори път като работа с лошо качество и третото обяснение би било най-неприятно- ако се окаже вярно умишлено прикриване на информация.

 

Как си обяснявате, че след три години същите тези служби решават да се задействат по случая три години по-късно?

Със сигурност когато един въпрос се постави отвън, от нашите партньори, нещата тръгват в един момент малко по-добре. У нас все още важи правилото „Всяко чудо за три дни“. Така, че не бих се учудил, ако след известно време работата приключи без никакъв резултат.

 

 Вие бяхте в политиката. Как ви изглеждат сега тя от позицията на времето?

Трагична.  Навсякъде се сблъсквам с некадърност, неграмотност и липса на воля.  

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 18929 |12.03.2018 Росен Йорданов: Началниците в МВР са „кавалкада на унижението“, организарт хайки като ловна дружинка . 13| 25737 |30.11.2017 Росен Йорданов: МВР интелектуално се срина, цари безобразие . 9| 32653 |09.10.2017 Асен Йорданов: В България е като на фронтовата линия в условията на апокалипсис . 6| 16146 |15.05.2017 Георги Костов: Един човек в МВР не може да спре разследване за трафик на дрога

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads