Реклама / Ads
39| 9740 |25.12.2010 ИНТЕРВЮ

Емил Кало: Може би ще дойде ден за партийната структура на АБВ

.
Емил Кало
Всичко, което се приказва за АБВ, е всичко онова, което не се случва реално, казва икономистът и експредседател на еврейската организация Шалом.
 

интервю на Васил Петев

- Г-н Кало, преди няколко броя във вестник „Торнадо” социологът Светозар Томов заяви, че проектът АБВ нямал кадри, дори и за управлението на Мало Бучино. Как бихте коментирали подобни приказки?


- Първо, макар и риторично, въобще не знам кой е този Светозар Томов, за да се налага да коментирам приказките му. Тъй като обаче е направил изказването от страниците на ва¬шия вестник, бих му отговорил така: Г-н Томов защо не отиде и не опита да стане кмет на Мало Бучино. Нека види дали е тол¬кова просто! Освен това нещо лошо ли са му направили хората от Мало Бучино на Томов, че ги обижда?!  Защото, ако сравним София и Ню Йорк, то и ние ще изглеждаме като Мало Бучино до американците. Но това би ли дало право на американците да обиждат Фандъкова например, че е кмет на София?!
А и най-важното! Откъде Томов знае кои хора са в АБВ? Да не би да знае нещо повече от мен? Ние не сме публикували списък.

- Предполагам, че Томов съди от хората, участвали в учредяването.

- О, ако е така, браво на Томов! Между хората, които се появиха в НДК, имаше и около 50 кметове. Нима той иска да каже, че тези 50 български кметове не стават да нищо?! Или са под нивото за кмет на Мало Бучино?!
Така че този тип сравнение е като онова, което нашите опоненти най-много обичат да използват за нас – за онова заведение , което не се правело със стар персонал.

- Добре, в такъв случай защо съществуват такива коментари? Светозар Томов не е единственият с подобно отношение. Учредяването на АБВ предизвика много атаки.

- Повече от видно е, че учредяването на проекта предизвика голям страх у някого. Ако той беше толкова без значение и толкова погрешно заченат, никой нямаше да му обърне такова внимание. Фактът, че отвсякъде ни обсипват с небивалици, е достатъчно показателен. Какви „стари девойки” има по-точно в АБВ?! Аз например досега никога не съм участвал в политиката! От 10 души инициатори само 3-ма са имали политическа дейност досега. Това е свръхлесно за проверка.

- Кои са тези, които се страхуват от АБВ? Бихте ли мог¬ли да ги вкарате в някакви рамки? Да ги очертаете по някакъв начин. И то не само политически, но ако можете дори ги очертайте и икономически.

- Сигурно, рано или късно, когато по-ясно започне да се чете идеологията на движението, тогава ще се различат ясно и икономическите врагове на АБВ. Засега не са ми известни такива. В политически аспект без съмнение това са настоящите управляващи. Тези, които държат властта и се страхуват и от сянката си. Като искам да кажа, че нямам предвид само конкретно ГЕРБ, но и всеки, който в момента държи някаква власт. Сега, когато се появи реална управленска алтернатива в лицето на АБВ, мнозина ги е страх! Още повече че поантата на настоящата власт е неграмотността.

- А БСП опонент ли е на АБВ?

- Досега освен някои отделни подхвърлени реплики, няма сигнали в тази посока. Но е логично да се очаква. А и на някои много им се иска това да е така. Защото при едни избори в бъдеще АБВ и БСП са потенциално най-близките партньори.

- Значи АБВ е политически проект все пак? Говорите за бъдещи избори!

- Не,не съм казал това. Нека е ясно, че в избори може да се участва директно и чрез подкрепа. Т.е. може да се участва с регистриране на своя партия и издигане на свои кандидати, но може и да се участва чрез оказване на обществена подкрепа. Може да се застане зад определени партии и движения. Особено в местни избори.

- В АБВ мислили ли сте по темата избори и вашето участие в тях?


- Засега сме мислили именно по този начин - чрез оказване на обществена подкрепа за дадена партия и трябва без съмнение да се знае, че засега напълно сме отхвърлили вся¬каква възможност за пререгистриране на движението в партия. То ние още не сме регистрирали движението, пък камо ли партия! Всичко, което се приказва за АБВ, е всичко онова, което не се случва реално в АБВ. В медиите се коментират само и единствено предположения.

- Мислите ли?


- Абсолютно. Аз съм изумен през последните няколко години от необяснимата роля на медиите.

- В смисъл?


- Изумен съм колко ангажирани са медиите към дадени предварително посочени позиции. Изумен съм колко несвободни са те. Тази преса, която не спира да твърди, че е безкрайно свободна, всъщност е страшно зависима. И това е видимо за всички.

- Добре, ако се върнем малко назад, бихте ли ми обяснили или пък по-простичко формулирали идеологията зад проекта АБВ?

- Сега най-лесното е да лепна някакъв етикет от рода на център-ляво. Но аз бих искал да го обясня по-прагматично. Несъмнено става дума за лява политика. Но в момента нещата са толкова порочно объркани, че тези понятия не носят истинската си същност. В момента всички ние сме свидетели на една политика, която отвсякъде блика от неграмот¬ност и именно това обърква и същността, и използването на тези понятия.

- Добре, но властовото „осребряване” на всяка една политика идва чрез избори, иначе е безсмислено, защото без тях не могат да бъдат реализирани посланията и ценностите на тази политика. Как АБВ точно възнамерява да „осребри” смисъла си?


- Така е, но това е процес. В случая думите и приказките изпреварват прекалено много естествения ход на нещата. На някой много му се иска да види Първанов начело на партия, която се регистрира за избори, изгражда своя структура и т.н. Което, кой знае, рано или късно може би наистина ще се случи, но не сега. Сигурно АБВ ще изгради свои структури, но не сега. За директно участие на избори в момента е много рано да се говори. Въпреки че е много възможно това да се случи, ако например при една много тежка икономическа ситуация, да не дава Господ, се наложат преждевременни избори.

- Добре, защо от АБВ толко¬ва много се притеснявате да съобщите, че проектът е политически? Какво лошо има в това? Нима има проблем, ако той е именно такъв?

- А кой и кога е казал, че проектът АБВ не е политически. Нима не е политика да се каже, че в момента страната се управлява неграмотно и некомпетентно, нима не е политика да се каже, че бюджетът е слабо счетоводно упражнение, нима не е политика да се каже, че изборният кодекс е, меко казано, нечестен и недемократичен, не е ли политика да се каже, че се „мачка” съзнателно духовността на нацията. И не го ли прави всичко това АБВ. Не знам, за някой това е много страшно, защото се прави не толкова от политици, а от експерти.. Освен това в момента същите тези, които се страхуват, опитват да направят движението уязвимо, защото лидерът на това движение в лицето на Георги Първанов в момента е действащ президент. В това си качество той нямал право на реална политическа дейност. Но аз мисля, че обществото ни е толкова тежко натоварено с много проблеми и не това е най-важният от тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 15499 |01.12.2010 Аспарух Никодимов: Като си прост, не можеш да станеш голям футболист . 32| 13312 |14.10.2010 Е. Николова: Трудовият колектив на Петров не може да дава присъди . 26| 9864 |10.10.2010 М. Виткова: Може да върнем стария здравен модел . 20| 8001 |09.08.2010 Ген. Атанасов: Съдът може да работи и на инат, а това не е правосъдие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads