Реклама / Ads
7| 11114 |10.07.2024 ИНТЕРВЮ

Георги Готев за ФрогНюз: Макрон постъпи като агент на Путин - отслаби най-важната страна на Европейския съюз

.
Георги Готев Източник: Facebook
Възможно е плановете на Макрон да са се объркали. Аз винаги се опитвам да мисля какво се върти в главата на тези хора като Макрон, които имат толкова много власт и винаги си давам отговора, че те имат прекалено много власт. Същото нещо се получи и в Русия. Путин има прекалено много власт, той сам реши да нападне Украйна преди повече от две години. Дори в бившия Съветски съюз такива решения не се взимаха директно от генералния секретар на компартията, имаше политически орган, имаше политбюро, решенията се взимаха по друг начин и бяха по-добре обмислени.
 

Новата руска Конституция дава огромни правомощия на президента. Сегашната френска Конституция също дава на президента изключително големи права и в момента ние плащаме цената - от това, че Франция е слаба, ще страда целият Европейски съюз, индиректно ще страдаме и ние. Нямаме нужда от слаба Франция. 


Макрон не е руски шпионин, но постъпи като такъв. Постъпи като агент на Путин, той отслаби най-важната част, най-важната страна на Европейския съюз в един много решителен момент за Европа. 

 

Това каза за ФрогНюз Георги Готев, главен редактор на авторитетното европейско издание „Euractiv“.

 

Ето го и цялото интервю: 

Г-н Готев, как ще коментирате резултатите от изборите във Франция? Изненадахте ли се от появата на челните места на лявата коалиция „Нов народен фронт“, която реално спечели най-много места във френския парламент? Защо крайнодесният „Национален сбор“ на Марин льо Пен, който се смяташе за сигурен победител на изборите, реално се оказа на трето място със 143 места?


Твърди се, че в 20 часа, когато са обявили официалните резултати, изненадата е била огромна. Малцина са знаели реалните резултати според екзит половете. Всички очакваха на първо място да бъде „Национален сбор“ на Марин льо Пен и че министър-председател ще стане Жордан Бардела.


Имаме доверие към тези, които правят сондажи на общественото мнение, но в случая не можем да не си зададем въпроса защо така сбъркаха? Вярно е, че във Франция има система, при която на втория тур тези, които не харесват крайните партии, правят жертва и понякога отстъпват, за да може кандидат на партия от мейнстрийма да измести кандидата на партията на Льо Пен. Въпреки това остава едно чувство, че не цялата история беше разказана.







И за България си задавам въпроса как сериозни агенции за проучване на общественото мнение не успяха да забележат партии като „Величие”, например. Аз, като журналист я забелязах, защото се занимавам с фалшиви новини и отдавна попаднах на техните сайтове от типа на „Красиво Ветрино”. Знаех, че там се готви нещо. 


Агенциите, които се занимават с проучване на общественото мнение, не забелязаха едно явление в българския политически живот. Същото се получи и във Франция.

Изборите нанесоха сериозен удар на президента Макрон три години преди края на втория му президентски мандат, какво ще се случи там?


Няма да му е лесно на Макрон, но той си го причини. Абсолютно никой не го караше да разпуска парламента и да свиква избори две седмици след Европейските избори. 


Такъв сценарий абсолютно никой не беше предвидил, самият Макрон беше казал, че няма да го направи, но го направи. 

Защо все пак предприе този ход, какво е очаквал или му е било обещано, че ще се случи?


Имаше доста сериозни теории, че го е направил, за да дойде крайната десница на власт и хората да видят, че и те са се опитали да управляват, но са се провалили. Така на следващите президентски избори шансовете на Мари льо Пен да бъдат по-малки. В крайна сметка не се получи така. 







Възможно е плановете на Макрон да са се объркали. Аз винаги се опитвам да мисля какво се върти в главата на тези хора като Макрон, които имат толкова много власт и винаги си давам отговора, че те имат прекалено много власт. Същото нещо се получи и в Русия. Путин има прекалено много власт, той сам реши да нападне Украйна преди повече от две години. Дори в бившия Съветски съюз такива решения не се взимаха директно от генералния секретар на компартията, имаше политически орган, имаше политбюро, решенията се взимаха по друг начин и бяха по-добре обмислени.


Новата руска Конституция дава огромни правомощия на президента. Сегашната френска Конституция също дава на френския президент изключително големи права и в момента ние плащаме цената - от това, че Франция е слаба ще страда целият Европейски съюз, индиректно ще страдаме и ние. Нямаме нужда от слаба Франция. 


Аз си мислех, че предвид това, че Германия е отслабена, заради това, че всички знаят, че Олаф Шолц е нерешителен премиер, икономиката на Германия не върви добре, това даваше предимство на Франция да излезе с едни гърди напред. 


Франция, за разлика от Германия, е постоянен член на Съвета за сигурност, има ядрен статут, има островни територии във всички части на света. Франция е глобална сила. Ние не знаем какво ще стане и в САЩ.


Ако Макрон беше руски шпионин, той нямаше да се справи толкова блестящо. Макрон не е руски шпионин, но постъпи като такъв. Постъпи като агент на Путин, той отслаби най-важната част най-важната страна на Европейския съюз в един много решителен момент за Европа. 

Ще отслаби ли като цяло ролята си Франция в Европейския съюз?


Да, то се вижда. В момента се решава кой ще бъде председател на Европейската комисия. На мен ми е известно, че Франция имаше кандидат за този пост. Тиери Бретон беше предложението за еврокомисар. Това е човек, който се ползва с пълното доверие на Макрон. Той го предложи, но веднага Мари льо Пен го сряза. С какво право Макрон предлага когото и да е било? След като той няма възможност да предложи еврокомисар, какво остава да има думата кой да бъде председател на Европейската комисия. Той трябва да се скрие в някаква дупка, до там я докарахме. 

 




Предвид фрагментирания парламент, който се очертава, има ли риск законодателният орган да не може да работи ефективно?


Има, защото във Франция винаги парламентарните избори са били свиквани след президентските. Президентът във Франция се избира по пропорционалната система с мнозинство, като мнозинството на президента управлява. Това функционираше прекрасно досега. Сега този механизъм е буквално счупен и какво ще става от тук нататък - да му мислят французите. На мен не ми е тъжно толкова за французите, колкото за Европа. Франция е много важна страна за Европа и не ми се иска да слаба.

Какво послание отправиха гласоподавателите на партиите на тези избори във Франция?


Че не харесват Макрон. Той през цялото време се държа арогантно, прокарваше реформи, използвайки един механизъм, прескачайки парламента и този път французите казаха “стига”. Фактически тези избори бяха референдум против Макрон.

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7143 |09.07.2024 Велизар Шаламанов за ФрогНюз: Снишаването на президента е пряка заплаха. Очаквам седем ключови решения на НАТО . 1| 3074 |08.07.2024 Тони Николов: Ситуация, в която всички обичат всички поражда конфликт. Ключово е какво ще се случи в ДПС . 2| 6374 |28.06.2024 Нина Колчакова за ФрогНюз: Наблюдаваме повишен интерес към имущественото застраховане заради природните бедствия . 11| 9200 |26.06.2024 Емануил Йорданов за ФрогНюз: Брендо е бил близък до Иван Тодоров - Доктора, най-сериозният контрабандист в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads