Реклама / Ads
11| 9600 |13.06.2018 ИНТЕРВЮ

Георги Касчиев пред Фрог: Ядрен авантюризъм е решението на властта да строи АЕЦ ”Белене”

.
Професор д-р Георги Касчиев
Властимащите трябва да отговарят, защо сега вземат решение да се строи АЕЦ ”Белене”, след като само преди 6 години са казали, че има сеизмичен риск. Смятам, че и част от управляващите съзнават това и по скоро нагласите са просто да се „усвоят“ още няколкостотин милиона от новосъздадената между ГЕРБ и БСП коалиция КРАЖБА. Това казва Професор д-р Георги Касчиев
 

Г-н Касчиев,  подложена ли е АЕЦ "Белене" на сеизмични активности и крие ли риск това?

 

Сеизмичният риск на площадката на АЕЦ "Белене" може да се види от картата на сеизмичния риск в Европа, съставена от Европейската Сеизмологична Комисия. Тази карта е изработена през 2003 година по проект на Еврпейската комисия и там са участвали и български учени. За разлика от министър Петкова, коята казва на българите да са спокойни защото в Белене нямало никакъв сеизмичен риск, от картата ясно се вижда, че там рискът съвсем не е никакъв, той не е нисък, не е нисък, клонящ към среден, не е дори среден, а среден клонящ към висок

 

Известно е, че като се отчитат последиците от земетресението във Вранча на 4-ти март 1977 год., руската страна през 1983 год. официално предлага тази площадка да се изостави. Същото заключение за сеизмичен риск има и в изследването на БАН от 1991 год. И това се знае от властимащите. Мога да цитирам исказването на премиера Бойко Борисов от 28 април 2012 год. на заседание на МС, където се обсъжда прекратяването на строежа на АЕЦ Белене. Той казва следното: "Освен това на всички, които говорят , че няма опасност от земетресение, няма опасност от еди какво си, има доклади на БАН, има и други доклади и аз лично си го спомням земетресението от Вранча. Дори бих казал, че на-технологичната нация, японската не можа да предвиди какво може да се случи, дори и те. Вие видяхте, че в Япония стотици милиарди са загубите. Просто България няма да я има на картата." Това казва премиерът.

 

Тези доводи се подкрепят с решение на парламента на следващия ден. Депутатите казват, че споделят опасенията за сеизмичния риск на плащадката, особено след Фокушима.

 

Властимащите трябва да отговарят, защо сега вземат такова решение, след като само преди 6 години са казали, че има сеизмичен риск, който съществува и сега. Това е едно противодържавно поведение, едно национално предателство. Силни думи, но това действително е един ядрен авантюризъм, под предлог да не загубим милиарди, които са „усвоени“ досега. И да строим нещо , което не ни е необходимо и ще произвежда една много скъпа електроенергия. Ако бъде построена и не дай си Боже стане силно земетресение край Вранча, както казва Бойко Борисов, може цяла България да изчезне от картата. Няма ли най-сетне прокуратурата да разследва тези действия?

 

Европа ще разреши ли да се построи ядрена централа със сеизмичен риск?

 

В Европа и в света има общо разбиране да не се строят атомни централи на места където има сеизмични рискове. В Германия АЕЦ Muelheim-Kaerlich е спраня с решение на съда след като е работила малко повече от една година. Във Филипините АЕЦ Bataan е спряна преди още да е пусната. Миналата година Европейският Парламент се обяви против изграждането на АЕЦ Аккую в Турция, като каза, че площадката е със сравнително висок сеизмичен риск и създава сериозна заплаха за средиземноморските страни. И като гледаме площадката в Белене, то тя е със същия, че и по голям сеизмичен риск от АЕЦ Аккую. към Евентуално решение на Правителството за рестарт на АЕЦ Белене ще бъде посрещнато със съответните действия в страната, нищо, че само Демократична България се обяви категорични против! Мисля, че никой от европейските институции няма да остане равнодушен и ще има силно противодействие и извън страната! И рестартът на АЕЦ Белене няма да бъде осъществен! Смятам, че и част от управляващите съзнават това и по скоро нагласите са просто да се „усвоят“ още няколкостотин милиона от новосъздадената между ГЕРБ и БСП коалиция КРАЖБА.

 

Има ли вече отговор на писмото на 18-те експерти, че АЕЦ "Белене" не ни е необходима.


Преди три месеца 18 души изпратихме писмо до премиера, министърката на енергетиката, председателката на парламента, че АЕЦ "Белене" не е необходима на страната в хоризонт до 2040 год. Това писмо сме го подписали хора -професионалисти. Не казвам експерти и специалисти, а професионалисти, защото това сме хора с по 30-40 години работа в енергетиката, стигнали до високи позиции – министри, шефове на комитета по енергетика, шефове на НЕК, на ЕСО, на централи, професори и т.н. И в писмото ясно казваме, че съгласно всички авторитетни изследвания АЕЦ "Белене" не ни е необходима, че е много скъпа, че ще създаде една деформирана и трудно управляема електроенергийна система, че токът от нея ще е над 10 евроцента за киловатчас, че правителството има други задачи като работа по енергийната стратегия, сроковете за работа на въглищните централи, енергийната ефективност, битовата газификация и т.н. И разбира се нямаме никакъв отговор, защото сегашните управляващи се отнасят с презрение към мнението на професионалистите.

 

Кои са трите най-абсурдни неща в докалада на учените от БАН за АЕЦ "Белене"?


Първият абсурд е, че в икономическите разчети се посочва, че населението на България нараства, макар че по всички авторитетни прогнози към 2040 г. България ще бъде около 6 млн. души. В оптимистичния сценарий за електропотреблението обаче има други цифри. Там се приема, че населението ще нараства с 1,5 % на година или около 70000 души годишно. Представяте ли си как към 2040 год. ще бъдем близо 8,5 млн души? Друг абсурд - БАН твърди е, че АЕЦ "Аккую в Турция няма да влезе в експлоатация до 2035 година, а строителството й вече започна и първият блок би трябвало да заработи още през 2023 год. Незнайно защо е прието, че четирите блока на унгарската АЕЦ "Пакс" през 2030 год. няма да работят, а официалните срокове за затварянето им са 2032 – 2035 год. Това са съвсем погрешни предположения. Има и други парадокси и абсурди. И на базата на подобни фантасмагории – че ще затворим всички въглищни централи у нас до 2025 год. (вероятно се счита че сме последните абдали в Европа), че никави други мощности няма да се строят, че населението и електропотреблението силно ще нарастват, че няма да има битова газификация, енергийната неефективност ще остане на същото ниво, че съседните страни нищо няма да строят и ще разчитат на нас (и те последни абдали) - министър Петкова уверено заявява, клатейки нравоучително глава: Ето БАН ни показа, че АЕЦ Белене е жизнеспособна и предлага да се строи.

 

Но накрая в доклада на БАН, в част Препоръки, на стр. 268 е направен изводът, че при реалистичния сценарий за развитие, до 2040 год. производствените мощности задоволяват електропотреблението у нас с възможности за огромен износ и следователно България няма нужда от АЕЦ "Белене" до 2040 год.

 

Интервю на Красен Бучков

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12089 |31.05.2018 Емил Георгиев: КПКОНПИ търси зрелище, за да оправдае съществуването си . 2| 9878 |10.05.2018 Михаил Христов пред Фрог: От ГЕРБ не обичат да им казват истината в очите . 10| 14264 |08.05.2018 Георги Коритаров: Марешки е поставен в позиция на ”националистическа хулиганщина” . 6| 11748 |04.05.2018 Акад. Георги Марков: Политиците са позьори и говорят с клишета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads