Реклама / Ads
6| 17957 |27.07.2013 ИНТЕРВЮ

Хирургът от 1 МБАЛ д-р Димитър Банчев: Апаратурата за безкръвно лечение е скъпа, но възвращаемостта е голяма

.
С началника на хирургичното отделение в 1 МБАЛ в София д-р Димитър Банчев разговаряме за безкръвните методи на лечение в Първа градска болница в София, за обещаната нова апаратура от общината, за подготовката и мечтите на младите лекари, безплатните прегледи и играта на скалпела.
 


- Д-р Банчев, какъв е периметърът на действие на специалистите от ръководеното от вас хирургично отделение?

- В хирургичното отделение работят специалисти с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на широк кръг заболявания. Предоставяме на гражданитеп модерна и качествена медицинска помощ при заболявания в областта най-вече на коремната хирургия. Съобразно медицинските стандарти се осъществява оперативно лечение с малък, среден, голям и много голям обем и сложност при заболявания на гастроинтестиналната система, жлъчно - чернодробната , млечните жлези, ануса, заболявания на ретроперитонеалното пространство , на щитовидната жлеза и много други. Работим най-ваче с иновативни технологии и по този начин възстановяването на пациента става много бързо.


- Навярно говорите за апаратурата, с която извършване безкръвните операции ?

 

- Освен рутинните изследвания, които ги има във всяка болница, имаме най-съвременна ендоскопска диагностика – правим пълен оптичен оглед на цялото дебело черво под обща упойка, както и цялостна диагностика и ендоскопски манипулации на хранопровод и стомах. Разполагаме с последно поколение скенер за диагностика на паренхимни органи – тези, които не могат да се огледат с ендоскоп. Имаме най-съвременен ядрено-магнитен резонанс за така наречената магнитно-резонансна томография. И заедно с конвенционалната и лапароскопската безкръвна хирургия в нашата болница правим трансанална миниинвазивна микрохирургия - така наречената ТЕМ, при  заболявания на ануса и ректума. Това е специален лапароскопски апарат, с който операциите се извършват най-щадящо.

С тази иновативна техника работим от 12 години, когато имахме щастието да я закупим. Като казвам, че лечението с нея е щадящо, то е наистина такова. Едно е да се отвори корема тотално, друго е да се работи през три едносантиметрови отвора.Пациентът на другия ден е в състояние да се върне  към почти нормалния начин на живот в пълна кондиция.


- Това ли е т. н. Хай -тек апаратура? Не е ли вече морално остаряла, не се ли нуждае от модернизация ?

 

- Апаратурата е много скъпа, развитието и е много бързо. Имам обещанието от нашия принципал софийската община и се надявам в най-скоро време  да ни се закупи нов апарат, тъй като нашият, както казах, е на 12-13 и е морално остарял. Няма откъде да намерим спонсори за сума от 300 000 лв. Но пък трябва да се знае, че тези пари имат много бърза възвращаемост за обществото и голяма ефективност. Имам предвид социалния и финансов аспект на нещата Един пациент на петия ден се връща на работа, а при лечение по оперативния метод ползва по три-четири месеца болнични .

 Имам в отделението 88 годишна госпожа, бивша адвокатка. Вчера я оперирах от жлъчка и то с перфорация. Днес иска да си ходи. С оглед възрастта й реших да стои още един ден под наблюдение. Може да я снимате усмихната.

 

 - Как са младите лекари в отделението? Не гледат ли с едното око към Термитал 2 на аерогарата ?

 

- Имам невероятно добър екип с млади хора, които специализират хирургия и много бързо напредват. Давам им възможност за квалификация и  оперативна дейност. Но аз също се страхувам, че когато вземат спецалност, на петата-шестатта година, ще се насочат към Терминал 2. Не е реалистично да го няма това, като си представим, какви са нещата в България и какви са в Европа. Има разлика.

 Имам колеги с по два езика, с абсолютна компютърна грамотност. Ще спомена д-р Иво Живков и д-р Дани Костадинов. Те са  невероятно компетентни в общата медицина, навлязоха бързо и в хирургичната специалност. Аз съм ги обучил за три години, сега правят чудеса с моя помощ. Когато вземат специалността ще излязат напълно оформени , квалифицирани хирурзи. Не мога да не се притеснявам.

 

- Може да се огледат и за някоя друга, по-платена болница в България ?

 

- За това нямам страх. При нас се чувстват дообре. Екипът е квалифициран, има чувство за екипност в работата, добро е и разбирателството. Сигурен съм, че няма да тръгат към някоя наша частна, общинска   или  държвана облиница, но биха погледнали към Европа заради финансите.

По-големите частни болници са доста лъскави. Имат и по хубави апаратури от нашите, каквито се надявам да получим и ние. Но нашето отделение, след ремонта осигурен  от управата на болницата и намесата на кметството, също е в много добро състояние. Имаме 26 легла и ВИП стая. В нея наскоро  бе един от заместик-председателите на БАН. Леглата може да ви се струват малко,  но оборотът  при нас е голям.

 В големите лъскави болници има текучество независимо от високите заплати. Там пациент без дарение или избор-екип не се лекува. А при нас това не е поискано от нито един пациент. Минава се по кличинична пътека. При мен няма текучество. И сестрите ми са много квалифицирани. Имаме две превъзходни старши сестри . Едната е на отделението – Ани Милушева, другата е старшата в операционната – Рени Георгиева – перфектен професионалист като инструментална операционна сестра.

 

- Докторе, най-много са пациентите ви от София, но сигурно приемате хора и от други градове на страната?

 

- Най-големият процент са от центъра на столицата, от Стара София. Те казват за Първа градска , че това си е тяхната болница. Преди време сменихме лекари, подбрахме нов екип и оттогава пациетопотокът при нас се увеличи значително. Гледаме да не връщаме болни. С добро качество на работата и обслужването, както и с добрите резултати привличаме много пациенти. Около 10-15 на сто от пациентите са от други краища на България.

 

- А какво се заплаща в болницата и отделението ?

 

-  Всичко при нас е по клинични пътеки. Единственото, което се плаща , е потребителската такса. Разбира се, пациентът дофинансира  закупуването на скъпоструващи консумативи, които здравната каса не поема.

 

- Има ли сте и дни за безплатни прегледи ?

 

- Миналата седмица имахме Ден на отворени врати. Приемаме всеки, който желае да се прегледа.  И в моя кабинет, който е почукал за преглед, безотказно и веднага се обслужва, без заплащане.

 

- Докторе, трябва ли „да играе скалпела” за да се оправи обстановката в България и политиците да си научат урока ?

 

- Налага се ампутация за някои политически субекти, за да се оправят. Не лечение, не с превръзки и мехлеми, скалпелът трябва да играе, за да се отървем от някои неща и вървим напред. Имам надеждата, че нещо на улицата се заражда...

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 30120 |29.03.2012 Димитър Бъчваров: Мамят ни! Истинската цена на АЕЦ Белене е 27 млрд. лв. . 41| 17345 |21.10.2011 Димитър Куцаров: През 2014 г. идва крахът на България . 64| 26661 |22.04.2011 Димитър Иванов: Б. Борисов е народен цар като Борис ІІІ . 9| 8237 |01.06.2010 Димитър Фицов: Изкараха ни криминални престъпници

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads