Реклама / Ads
5| 5871 |23.02.2023 ИНТЕРВЮ

Д-р Т. Йовчева за Фрог: Въпросът е дали коалицията на ПП и ДБ ще блокира правителство на противниковия лагер

.
Д-р Тeодора Йовчева
За Фрог политологът д-р Теодора Йовчева посочи, че е малко вероятно обединението на ПП и ДБ да получи 121 мандата. Дори и механично да бъдат сумирани депутатите от двете формации в 48-мото НС, ”ще видим, че то е много далеч от мнозинството от 121 депутати. Въпросът за тази коалиция е дали ще получи достатъчно места, за да блокира създаването на правителство от противниковия лагер.” Според д-р Йовчева интересно е също къде ще се позиционира БСП - дали в лагера на предишните си съюзници или на опозицията им.
 

Обединението на ПП и ДБ изглежда естествено на фона на евроатлантическите ценности, които обединяват двете формации. Ще успеят ли да спечелят първото място?

 

 

Никой не може да каже със сигурност, защото все пак има месец до изборите. Ние сме в уникална ситуация от известно време - наистина няма ясни прогнози за подредбата на силите, особено за първото място, и както виждаме, дори и да има рядко се потвърждават.

 

Какво правителство е възможно да видим след изборите на 2-ри април? Възможно ли е т.нар. „партии на статуквото“ – ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС да се обединят, за да управляват заедно или ПП и ДБ ще успеят да получат 121 мандата?

 

Малко вероятно е обединението на ПП и ДБ да получи 121 мандата. Дори ако механично сумираме депутатите от двете формации в 48-мото НС, ще видим, че то е много далеч от мнозинството от 121 депутати. Въпросът за тази коалиция е дали ще получи достатъчно места, за да блокира създаването на правителство от противниковия лагер. Според мен стремежите и от двете страни ще бъдат по-скоро за експертно, програмно правителство, за да се отговори по някакъв начин на обществените очаквания, едновременно с това да се разтовари напрежението от партиите и да се демонстрира отдалеченост от изпълнителната власт на фона на предстоящите местни избори.

 

Интересно и важно е все пак къде ще се позиционира БСП - дали в лагера на предишните си съюзници или на опозицията им.

 

Според изследване на „Галъп“ от 17-ти февруари, което показва електоралните нагласи силите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са почти изравнени. ППи ДБ печелят 27.1%, ГЕРБ-СДС съответно  26.1%, ДПС - 13.4%, „Възраждане“ – 12.3%, БСП – 8.6%. Около бариерата са „Български възход“ заедно с ВМРО получават 4.2%. „Има такъв народ“, които се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3.9%. Как ще коментирате тези прогнозни резултати и в кои райони ще наблюдаваме най-голяма битка между партиите?

 

На фона на честите избори и ниската избирателна активност може да се очаква, че ще гласуват основно хора, които традиционно се интересуват от политика под една или друга форма. Периферията е по-трудна за обхващане в настоящата ситуация, защото няма нов играч на сцената, а в България често активността се вдига по този начин. Вижда се, че “Възраждане” повишава резултата си, макар и с малко, което означава, че поляризацията се задълбочава. Много интересни процеси текат при БСП. Вътрешнопартийните спорове могат да демотивират структурите и на изборите БСП да има дори по-малък резултат от предвидения в социологическите проучвания.


Битката между партиите в София ще е интересна, защото според мен там могат да се премерят сили и рейтинги за местния вот. Също така дали някоя от партиите ще успее да “навлезе” в Кърджали освен ДПС. Ситуацията в Пловдив също ще крие въпросителна и ще е интересна на фона на събитията с Пловдивския панаир.

 

Как ще се отрази огласяването на санкциите по Закона „Магнитски“, касаещи лица, които са свързани с ГЕРБ? Пример за това е Владислав Горанов, който беше два пъти министър на финансите в правителствата на ГЕРБ.

 

Санкциите отново върнаха темата за корупцията, но е трудно да се каже дали ще има отражение на изборите по две причини. Първо, ще е минало много време, други събития ще са придобили популярност, и второ, сякаш първият път санкциите получиха по-голям обществен отзвук.

 

Необходимо е да се направи уточнението, че  изследването на „Галъп“ е проведено преди ПП-ДБ да обявят своето обединение, както и преди да се огласи публично това разминаване между ПП и Александър Дунчев, т.е резултатите са на база предварителна нагласи. Как ще се отразят тези два факора на резултатите на ПП и ДБ – негативно или позитивно?

 

Обединението ще е позитивно за формациите, защото в голяма степен електоратите им са сходни като профил. Изявлението на Дунчев показва, че когато формацията е млада, трудно се постига дисциплина. Ако то има по-широк отзвук, то би бил в посока да разколебае периферни избиратели. В подобна ситуация на ниска избирателна активност обаче всеки глас може да се окаже важен, защото се очаква оспорвана битка на твърдо решени да гласуват избиратели.

 

Интервю на Ирина Тодорова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 14741 |17.02.2023 Проф. Георги Касчиев за Фрог: Договорите с ”Уестингхаус“ и ”Фраматом“ би трябвало да гарантират диверсификацията с ядрено гориво, АЕЦ „Белене“ е на хартия . 8| 30696 |16.02.2023 Адв. Михаил Екимджиев за Фрог: Бойко Борисов имплицитно присъства в новия списък “Магнитски” . 18| 13552 |14.02.2023 Методи Андреев пред Фрог: Борисов да не си прави илюзии. Логично е да е следващ в ”Магнитски” . 5| 9264 |09.02.2023 Пейков за Фрог: Вече имаме стабилен коридор за помощ и към Сирия, зашеметяващо е колко хора искат да помогнат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads