Реклама / Ads
0| 17155 |18.10.2022 ИНТЕРВЮ

Искрен Митев пред Фрог: БСП и ПП отговориха на идеята Росен Желязков да е шеф на НС. Ще се разберем някак

.
Кандидатурите на Никола Минчев и Кристиан Вигенин са отговорът на ”Продължаваме Промяната” и БСП на предложението на ГЕРБ Росен Желязков да седне на председателсокот място в Народното събрание. Разделителна линия няма, а ако се стигне до балотаж, двете формации, които са потенциални коалиционни партньори, ще се разберат по някакъв начин.
 

Това заяви пред ФрогНюз Искрен Митев от "Продължаваме Промяната".

 

Ето и цялото интервю.

Господин Митев, как гледате на кандидатурата на Кристиан Вигенин за шефския пост в Народното събрание? 

 

Кристиан Вигенин има много опит. Справяше се много добре като зам.-председател. Личното ми впечатление е, че е подходящ кандидат при условието, че не е избран Никола Минчев. 

Точно тук ми се струва, че има интрига. От “Продължаваме Промяната” имате собствен кандидат в лицето на Никола Минчев. Какво означава това - може ли да се превърне това в разделителна линия между потенциални коалиционни партньори?

 

Трябва да се има предвид хронологията на събитията. Ние очаквахме от ГЕРБ да излъчат достоен кандидат за поста на първия човек в държавата - председателят на парламента. Не познавам Росен Желязков, но направих справка кой е този човек и ми изскочиха на първо четене скандали около БДЖ, концесията на Летище София, схеми с печатане на бюлетини. Не знам дали този човек е виновен, но има сянка върху репутацията му и това за мен е неприемливо. 

 

Ние бяхме длъжни да отговорим и издигнахме Никола Минчев. Предполагам, че БСП просто иска да даде алтернатива. Убеден съм, че биха подкрепили Никола Минчев. Смятам, че мотивът им е същият. ГЕРБ явно не са имали никакъв план как да управляват държавата.

Кой щеше да е достоен кандидат от ГЕРБ, който можеше да бъде подкрепен от ПП? 

 

Липсва ми опит, но ми прави впечатление, че предишният път беше предложена жена за поста. Не знам дали Росица Кирова е била достоен кандидат, но ми направи впечатление, че този път тя изобщо не е предложение. Защо загуби доверието на хората в ГЕРБ и какво се случи там? 

Правилно ли Ви разбирам - по-скоро кандидатурите на ПП и БСП не са една срещу друга, а отговор на предложението на ГЕРБ на шефския пост в НС да седне Росен Желязков? 

 

Да. Но това не е бил съгласуван отговор.

Тогава какъв би бил изходът от хипотезата Никола Минчев и Кристиан Вигенин стигнат до балотаж? Някой трябва да отстъпи. 

 

Мисля, че ако се стигне до тези кандидати, всеки един от тези избори би бил достоен. Надявам се да стигнем до този избор, а не между това да избираме между ГЕРБ и някой друг. 

 

Но какво ще се случи в отношенията между два потенциални коалиционни партньора? Не говорим за личности в момента. Зад тях стоят конкретни формации.

 

Ако се стигне до този вариант, ще се разберем в залата с БСП. Другият вариант е залата да излъчи. Нито ние, нито левицата има самостоятелно мнозинство. Не мисля, че ще се стигне до конфликт.

 

Възможно ли е да не се стигне до консенсус утре и да се избере председател с игри на кворум?

 

Всичко е възможно. Ще е интересен ден.

 

интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11125 |18.10.2022 Чолаков пред Фрог: С игри на кворум ще изберат шеф на НС . 12| 7077 |13.10.2022 Доц. Лозанов пред Фрог: Хибридната война поразява личността на човек. У нас липсва медийно образование . 12| 7072 |12.10.2022 Адв. Величков пред Фрог: Властите реагираха неадекватно на обвиненията на Кремъл. Митрофанова няма място в НС . 5| 15075 |11.10.2022 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: В пазарлъка на ГЕРБ за правителство, Гешев може да се окаже разменна монета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads