Реклама / Ads
8| 22553 |02.08.2020 ИНТЕРВЮ

Иво Кръстев: Подадох сигнал срещу Борисов за съучастие в престъпна схема

.
Иво Кръстев
В момента тече разследване по подаден от мен сигнал срещу премиера Бойко Борисов за съмнение в съучастие в престъпна схема за продажбата на свидетелства за управление на МПС, издавани на стотици хиляди български граждани и на неграмотни лица и чужденци. Премиерът на България Бойко Борисов е квалифициран от Софийска градска прокуратура с постановление № 19486/06.11.2018г. като част от ОПГ и в момента се разследва от ЕК и българската прокуратура.
 

Това каза пред Фрог нюз Иво Кръстев, уволняван 5 пъти от ДАИ. По думите му това се случва по негов сигнал от тази година. Ето какво още обясни той пред екипа ни.

 

Г-н Кръстев, споделихте пред Фрог нюз, че като държавен служител на МТИТС сте подали сигнал срещу премиера на страната Бойко Борисов. Уточнете ни за какво точно става дума.

 

На 11 март тази година подадох сигнал до главния прокурор Иван Гешев, до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и нейният заместник Франс Тимерманс. В него директно посочих, че след като повече от една година и половина премиера на РБ е класифициран от Софийска градска прокуратура като част от ОПГ, не трябва ли да се образува  наказателно  производство срещу г-н Борисов и съответно да бъде отстранен от своя пост, докато приключи разследването.  Все пак се касае за корупция, на която за съжаление медиите в нашата страна не обръщат внимание, но чрез която в продължение на десет години български политици, заемащи най-високи постове в управлението на страната ни, събират десетки милиони лева, всяка година, без да се интересуват, че по този начин извършват убийства на стотици невинни български граждани, в това число на деца, който факт не се отрича от прокуратурата на Р. България. 

 

Звучи сериозно подобно обвинение. Как възнамерявате да докажете тезата си?

 

 Знаете, че през последните 10 години бяха отстранявани министри на транспорта, арестувани изпълнителни директори на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, през 2013 г. и през 2016 г., арестувана ОПГ от дванадесет държавни служители на Агенцията на 07.06.2017 г. в София, всички за организиране и прикриване на престъпна схема за събиране на пари от продажба на шофьорски книжки. Борисов не каза нито веднъж каква е истината за отстраняването на тези висши държавни служители от министерство на транспорта или за  арестите на изпълнителните директори на Изпълнителната агенция , всички те лично назначени от него  или с негово съгласие.  Изтъкваха се лични причини за тяхното освобождаване, а за арестите се използваха откровени лъжи, за да може престъпната схема след всеки предварително отстранен министър или арестуван изпълнителен директор, да бъде незабавно възстановена. Истината е, че всички тези арести се случваха благодарение на сезираните от мен и бившия началник на ДАИ – София Кънчо Димитров европейски институции.  Тук не се касае за корупция вследствие на която се крадат пари или се закупуват на имоти на ниски цени или каквото и да било друго, тук се касае за корупция, вследствие на която се извършват убийства на невинни хора на пътя. Събират се пари от продажба  на шофьорски книжки на лица, които нямат и грам представа какво е дори пътен знак. По време на проведения с тях изпит пред служители на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, те преминават на червен сигнал на светофара, не спират на пътен знак стоп, управляват без поставен обезопасителен колан, но  срещу сума от 2000 до 4000 лева получават свидетелствата си за управление на МПС в България, а парите от тази престъпност достигат до най-високите етажи на властта.  Това всъщност не е първият ми сигнал до държавното обвинение и ЕК. За моя радост по един от тях преди два дни получих отговор от ЕК.

 

 Бихте ли ни казали повече за това?

 

 Да, но преди да стигна до ЕК има дълга предистория. Първо писах до предишния главен прокурор Сотир Цацаров, на 01.10.208г. Описах подробно, с факти  как новоназначения изпълнителен директор на ИА“АА“ Бойко Рановски, който подписа заповедта за моето уволнение на 26.05.2020г. и в момента продължава да е директор на Агенцията,  по примера на арестуваните през 2013 г. и 2016 г. изпълнителни директори на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, е възстановил престъпната схема за събиране на пари от продажба на шофьорски книжки. В сигнала описах как след всеки арест на директор на Агенцията или отстранен министър, истинската причина за тези арести и отстраняване е прикривана и по този начин престъпната схема за събиране на пари е отново възстановявана. На 06.11.2018 г. получих отговор от прокурор Боряна Бецова от СГП, че от фактите изнесени в подадения от мен сигнал може да се направи извода, че е налице организирана престъпна група за извършване на престъпления – извършване на убийства.. До този момент нямам отговор за приключило разследване, няма повдигнати обвинения на високопоставени държавни служители и няма арестувани лица. Като в същото време машината за събиране на пари и извършване на убийства на български и европейски граждани, управлявана от високите етажи на властта в България, продължава да работи на пълни обороти.

 

Какво означава това?

 

 Това означава, че държавната престъпната групата необезпокоявана от който и да било, продължава да развива престъпната си дейност.

    

И за какво предприехте?

     

Като държавен служител на министерство на транспорта подадох сигнал до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, както и до зам.-председателя на ЕК Тимерманс съотвенто на 20 януари и 7 февруари т. г. След което бях информиран  от представителството на ЕК в България, че в ЕК е разпоредена незабавна проверка. За разлика от Българската прокуратура, която близо две години си мълчи и наблюдава как се извършват престъпления от високопоставени държавни служители, квалифицирани от същата тази прокуратура като организирана престъпна група за извършване на престъпления , преди два дни получих официален отговор от ЕК, от главна дирекция Правосъдие и граждански права

 

И какво ви казаха оттам?

 

 Че потвърждават всички факти, изнесени в сигнала, както и че поемат ангажимент да продължат работата си с нашите органи за разкриване на организираната престъпната група за извършване на престъпления, вследствие на която престъпна група се извършват и убийства на хора в много европейски страни. Информират ме също така, че наблюдението на България относно съдебната ни система продължава , за да може да бъде пресечена поне малко ширещата се корупция по високите етажи на властта.

 

Вярвате ли, че ще се стигне до очакваната от вас развръзка?

 

 Трудно ми е да кажа, особено като гледам какъв е крайният резултат от моите сигнали. Потърпевш съм единствено аз, защото вместо след подадения от мен сигнал за съмнение в извършени престъпления от Премиера на България г-н Бойко Борисов, той да бъде с повдигнато обвинение и отстранен от своя пост, два месеца след подадения от мен сигнал бях дисциплинарно уволнен, за пети пореден път и евентуално по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Въпреки, че вследствие сезирани от мен европейски институции и водената от мен битка срещу корупцията по високите етажи на властта в продължение на десет години, бяха разкрити пет ОПГ, с арестувани и предварително отстранени от своите постове над 60 държавни служители на министерството на транспорта. Корупция по високите етажи на властта, нямаща аналог с каквато и да е друга корупция, защото вследствие на нея всеки ден се извършват убийства на пътя на невинни хора, в това число на деца. 

 

Интервю на Катя Илиева

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 22817 |16.06.2020 Иво Кръстев: Уволниха ме за 5-ти път, след като с мои сигнали разкриха 5 ОПГ-та в ДАИ . 4| 25042 |16.08.2018 Румяна Ченалова: Сигнализирала съм ЕК за връзките между Цацаров, Пеевски и Борисов . 5| 10414 |24.07.2018 Цветелин Цветанов: Всички сигнали на Босия са проверени от МВР и прокуратурата . 7| 12110 |04.03.2015 Адв. К. Симеонов за Фрог: Пускам сигнал за Пепи Еврото до ВСС, прокуратурата го пази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads