Реклама / Ads
6| 9138 |17.06.2024 ИНТЕРВЮ

Любомир Аламанов за ФрогНюз: Истинските демократични партии имат огромна възможност да смирят егото си

.
Любомир Аламанов Източник: личен архив
"В България “лявото” и “дясното” отдавна загубиха истинското си значение. По-скоро в момента се движим по оста на про-диктаторски, про-демократични партии. И ако Радев се появи на сцената с нов политически проект, той по-скоро ще е антидемократичен. Това оставя поле на ГЕРБ да се опитат да се позиционират като проевропейски, но те категорично не искат да скъсат с някои практики от миналото, които ще ги дърпат назад."
 

"В целия този хаос, допълнително нагнетяван от променения Европейски парламент и надвисналите избори в САЩ, истинските демократични партии имат огромна възможност да смирят егото си, да се обединят в Обединен демократичен съюз и да се опитат да консолидират много избиратели. Не е лесен процес, но няма друг път напред."

 

Това заяви пред ФрогНюз пиар експертът Любомир Аламанов. 

 

Ето го цялото интервю:

 

ГЕРБ-СДС започват разговори с останалите парламентарно представени в 50-ото Народно събрание политически сили в опит за съставяне на редовно правителство. В преговорния екип отново са Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. Ще се увенчаят ли с успех тези преговори, какво очаквате да се случи? От ПП-ДБ заявиха, че няма да участват.

 

 Бойко Борисов много пъти през последните месеци заяви, че е време за истинско политическо управление на страната, че трябва да се спре с експериментите и трябва победителят в изборите да състави кабинет и да излъчи министър-председател. Добре е да се вслуша в думите си и да направи това, което е казал. Иначе ще постави световен рекорд по не-правене на правителство – седми пореден провален мандат в пето поред Народно събрание. Доколкото виждам по активностите на г-н Пеевски, как той реагира на позициите на президента Радев по външнополитически теми, явно се готви да е министър на външните работи в следващото правителство на Борисов. И да, ПП-ДБ правилно са заявили, че няма да участват, избирателите не им дадоха мандат за участие в управлението. Може да се надяваме, че тяхната парламентарна група няма да е пречка за могъщите победители ГЕРБ-ДПС да управляват спокойно.





Възможно ли е новото ръководство на БСП, след така наречения преврат, да подкрепи кабинет на ГЕРБ?

 

При това точно БСП всичко е възможно. Все пак през последните години те успяваха да губят гласове и като управляващи и като опозиция. Ще бъде страхотно, ако подкрепят кабинет на ГЕРБ, а след това постепенно се влеят в единна коалиция ГЕРБ-СДС-БСП.

 Възможно ли е да не се случи кабинет с първия мандат, а с третия например?

 

Не вярвам да се случи подобен вариант, защото думите на генерал Борисов бяха, че е време за край на политическите експерименти. Томислав Дончев също повтори тези думи няколко пъти. Отговорните политици държат на думата си.

 Ще се разцепят ли ПП-ДБ?

 

Надявам да не го направят. По-добре за тях е да останат в опозиция, да си анализират грешките, да направят вътрешни промени, да начертаят стратегията си за следващите политически периоди. Едно разцепване ще обезкуражи допълнително избирателите им и ще доведе до погром.

 

Поизплашиха ли се партиите от изборите, предвид резултатите, които отбелязаха и може ли страхът да бъде силен мотиватор, за да се стигне до вариант за правителство?

 

При някои партии е по-скоро страх, че повече такива добри резултати няма да имат. Това наистина може да е добър мотиватор.





Възможно ли е ако Румен Радев се появи на политическата сцена, това да повлияе положително на ГЕРБ и така наречените либерални сили, предвид това, че ще се оформи по-ясно “лявото” и “дясното” в политиката?

 

В България “лявото” и “дясното” отдавна загубиха истинското си значение. По-скоро в момента се движим по оста на про-диктаторски, про-демократични партии. И ако Радев се появи на сцената с нов политически проект, той по-скоро ще е антидемократичен. Това оставя поле на ГЕРБ да се опитат да се позиционират като проевропейски, но те категорично не искат да скъсат с някои практики от миналото, които ще ги дърпат назад. В целия този хаос, допълнително нагнетяван от променения Европейски парламент и надвисналите избори в САЩ, истинските демократични партии имат огромна възможност да смирят егото си, да се обединят в Обединен демократичен съюз и да се опитат да консолидират много избиратели. Не е лесен процес, но няма друг път напред.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4964 |14.06.2024 Инж. Димитър Куманов за ФрогНюз: Ако сега се случи наводнението от юни 1983 г., София наистина ще отплува към Дунава . 0| 3657 |14.06.2024 Доц. Киселова за ФрогНюз: Предполагам, че президентът ще свика Народното събрание на 18 или 19 юни . 12| 8008 |13.06.2024 Бранимир Ботев за ФрогНюз: Туристическият ни продукт е най-евтиният в Европа. Продаваме по-евтино, отколкото в Африка . 11| 5068 |12.06.2024 Мира Радева за ФрогНюз: Постъпката на Христо Иванов е достойна - като на Макрон. При Нинова все има шикалкавене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads