Реклама / Ads
15| 8123 |09.01.2023 ИНТЕРВЮ

Манол Пейков пред Фрог: Институциите са съучастници в казуса с Гергов и панаира в Пловдив

.
Институциите са съучастници в целия скандал с харизването на Пловдивския панаир на Георги Гергов. Това става благодарение на поколения управници - хора, които са участвали и от страна на ГЕРБ, и от БСП, и от “Обединени патриоти”. Имотите на Гергов са завишени 10 пъти, а стойността на Панаира е занижена. Гергов е намирал кой да оценява, да подписва... 
 

Това заяви пред ФрогНюз издателят Манол Пейков. 


Малко по-рано той и десетки други хора се опитаха да влязат в хотел "Санкт Петербург" в Пловдив, където се проведе Общото събрание на акционерите в ”Пълдин Туринвест” - смесената фирма между бизнесмена и община Пловдив, чрез която Гергов държи Пловдивския панаир. Стигна се до известно напрежение. 


"Намерихме конферентната зала, пред която имаше три яки момчета. Те не само не ни пуснаха, но и ни блъскаха сериозно.  Не се легитимираха - дали са служители на Гергов, дали са на хотел “Санкт Петербург”... Аргументирахме се, че става дума за публично-частно партньорство, че искаме да се срещнем с представителя на общината - Ясен Михайлов от ГЕРБ", посочи Пейков пред медията ни. 


Самият Михайлов е трябвало да упражни волята на общинския съвет. 

 

Представителят на Община Пловдив в Общото събрание на акционерите на "Пълдин туринвест" днес ще изрази своето несъгласие за увеличаване на капитала на дружеството с варненските акции в Пловдивския панаир в размер на 29%, каза по-рано кметът на Пловдив (който също е от ГЕРБ) Здравко Димитров. 


Позицията на Община Пловдив обаче е противоречива. Затова трябваше и днес да се проведе извънредно заседание, което се провали заради липса на кворум - не присъстваха общинските съветници от ГЕРБ и отцепилите се от БСП. Не присъства и Михайлов, който часове по-късно се появи на въпросното заседание на дружеството около Гергов. 


"Михайлов излезе от сградата и заяви, че е упражнил волята на общинския съвет, но тя е противоречива. По първа точка той трябва да упражни блокиращата квота на Общинския съвет, а по втора точка да гласува “За”. Не може и двете. Да кажем, че той е получил абсурдно поръчение от Общинския съвет. Въпросът е да го е изпълнил, поне дословно. Каза, че “изказал мнение” за блокирането. Той има законово право да упражни блокираща функция. Поискахме протоколът, но го нямало... Така Михайлов се измуши", посочи Пейков. 


"От ГЕРБ лъжат, че  изпълняват обществения интерес. Той е да се прегласува и тези проценти да не се дадат. Тупат топката, пускат пушилки и искат да позабравим какво се е случило. Ако погледнем от 2006 г. насам, Гергов е действал методично, премерено и безмилостно - прави се едно действие за броени дни, а после се чака няколко години, за да се възцари забравата и да се тръгне все едно от нулата. Така е стигнал на 80%. ⅔ са му достатъчни, за да взима решения за съдбата на Панаира и още утре може да го сравни със земята", допълни Пейков. 


Какво предстои? 


В момента е отправено писмено искане до Министерството на културата Панаирът да бъде обявен за паметник на културата. 


"Той е абсолютен символ на града. Това е един от най-старите панаири в Европа - на 130 години е. Най-малкото, което трябва да направим, е да запазим панаира. Той трябва да се използва за обществени нужди. Винаги е бил в ръцете на хората и се е ползвал за общественото благо", посочи Пейков


Той обясни още, че по този начин няма да се спре придобиването на панаира, но ще се противодейства на унищожаването му. 


"Апетитът на Гергов е свързан с терена, не с Пловдивския панаир. Гергов не се интересува дали го управлява и печели от него. Посоката на Панаира също е преднамерена и следващата стъпка, ако всичко мине и отшуми, Гергов може да каже, че работата не върви и да пусне кепенците. С помощта на Портних могат да вдигнат кооперации. Това е дългосрочната цел. Кражбата е само едната страна на въпроса. Другата е ликвидирането на Панаира като такъв. Сега е моментът да се действа. Има пиленце в ръцете, въпросът е да не го изпуснем", допълни Пейков. 


Ще се стигне и до съда. Ще се постави под въпрос начинът, по който изобщо са били подхвърлени тези акции. 


"Прословутата “Дупка” във Варна, срещу която бяха заменени акциите, а после беше платена, например. Тя не може хем да е платена, хем да е дарена. Ако съдът се произнесе адекватно, би трябвало тази сделка да се нулира и тези акции да бъдат върнати на държавата. Тези 29% ще поискаме да бъдат купени на номинал - 16 милиона лева. Реалната им стойност, може би, е над 150-200 млн. лева. Това е в интерес на държавата. Смятаме още да поискаме сформирането на анкетна комисия в рамките на парламента за злоупотребите и начина, по който въобще е присвоен Пловдивския панаир", допълни Пейков.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6097 |06.01.2023 Йордан Ефтимов пред Фрог: Богоявление е едно от по-символичните чудеса . 7| 6283 |04.01.2023 Богдан Милчев пред Фрог: Администрацията на Радев покровителства корупцията по пътищата . 9| 9745 |03.01.2023 Адв. Велислав Величков пред Фрог: Задкулисието може да прати Гешев в НС в замяна на мълчание . 29| 22170 |04.01.2023 Само във Фрог! Феноменът Божидар Караджов с разтърстващи предсказания за 2023-та!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads