Реклама / Ads
6| 5571 |17.11.2022 ИНТЕРВЮ

Мирослав Иванов пред Фрог: Не сме съгласни на законодателство, прието на тъмно и в малките часове на нощта

.
Мирослав Иванов
Не сме съгласни по този начин да бъде приемано законодателство, на тъмно и в малките часове на нощта, без качествени дебати и буквално с издевателство над членовете на правна комисия. Така Мирослав Иванов от ”Продължваме промяната” коментаира заседанието на парламентарната комисия по правни въпроси, което започна в 14.30ч. вчера и продължи през цялата нощ.
 

Ето го и цялото интервю:

Г-н Иванов, какво наложи “Продължаваме промяната” да напуснат пленарна зала днес?


Това беше протест срещу начина, по който се приеха промените в Изборния кодекс на второ гласуване в правна комисия. Това се случи без никаква прозрачност, със силата на мнозинството, при нарушения на закона. Това беше нашата форма на протест да заявим, че ние не сме съгласни по този начин да бъде приемано законодателство, на тъмно и в малките часове на нощта, без качествени дебати и буквално с издевателство над членовете на правна комисия. 

До какво ще доведат промените, които бяха гласувани тази нощ от комисията, ако бъдат подкрепени и от Народното събрание?


Престъпните предложения, които се приеха и погазват правата на българските избиратели са няколко. На първо място - заявленията за откриване на секции в чужбина нарастват 2.5 пъти от 40 на 100, което ще лиши хиляди българи от възможността да упражнят правото си на глас в чужбина, особено в секциите в Западна Европа и САЩ, където има големи общности, които гласуват и то не за ГЕРБ.

 

В тези секции досега държавата изпращаше представител, гражданско лице, активист, който живее на тези обществени места. Сега се предвижда промяна, като държавата вече ще изпраща държавни служители или лица с трудови взаимоотношения с държавната администрация. Говорим за над 700 секции, т.е. над 700 човека да бъдат разпръснати по целия свят.

 

Абсолютно невъзможно ще е да бъдат покрити тези секции, което от своя страна ще бъде и основание за касиране на вота. Така българските граждани, гласували в тези секции, техният глас може да не бъде зачетен.

 

Отделно се премахва видеонаблюдението, т.е. ако има нарушения в изборния ден няма да има видео архиви. Ще има видеонаблюдение в  реално време, което е абсолютно безполезно, тъй като няма да бъде възможно то да бъде следено в над 10 хил. секции. Дори и да се забележи нарушение, след като нямаме запис, ние няма да имаме доказателство, че е извършено нарушение. 


Друго грубо нарушение беше премахване на Обществения съвет към ЦИК, който се състои от 16 неправителствени организации, които години наред са ангажирани с наблюдение на изборите. Тази организация беше закрита без абсолютно никакви аргументи. 


На следващо място се премахват абсолютно всички защити и гаранции, които машинното гласуване даваше. Вотът става на 100% хартиен, машината ще бъде просто един принтер за бюлетини и всички възможности за манипулации на вота, чрез поставяне на петно от мастило върху бюлетината, било то хартиена или такава, която ще генерира машината, то много лесно биха могли да бъдат превръщани в негативни.

 

Спомняме си и огромния брой невалидни бюлетини през последните години - 169 хил. на последните избори, когато се гласуваше с бюлетина и 467 хил. на последните местни избори. 

Как смятате, за какво си отвори вратичка статуквото? Ще се бетонират ли с тези промени в Изборния кодекс и какви ще са последващите действия на “Продължаваме промяната” в тази ситуация?


Моето впечатление е, че това беше основната цел на ГЕРБ, ДПС, очевидно и БСП имат някакви договорки с първите две формации. Видяхме една последователност с избора на председател на Народното събрание, председател на правна комисия. В тези два избора БСП беше неотлъчно с ДПС и ГЕРБ, съответно те си формираха мнозинство и успяха да вземат тези ключови позиции, които да гарантират изключително бързото и без абсолютно всякакви правила придвижване на Изборния кодекс, който е готов утре да влезе в пленарна зала.

 

След 17-часовото издевателство вчера и в здравна комисия, когато нееднократно молихме председателя да прекрати тази лудост, защото няма как народен представител след заседание и 17 часа и половина дискусии, той да бъде адекватен и да съставя адекватно законодателство. Това е абсолютен фарс и цинизъм. 

 

интервю на Констанца Илиева

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6669 |15.11.2022 Учен от ЦЕРН пред Фрог: Една лятна вечер легнах на една пейка и погледнах небето. Бях в средата на космоса . 12| 25585 |10.11.2022 Адв. Величков пред Фрог: Две жени се оказаха най-големите престъпници в държава с изчезнали над 20 милиарда . 12| 24431 |07.11.2022 Илиян Василев пред Фрог: ПП и ГЕРБ се срещат заради натиск отвън. За Борисовци корупционният модел е по-важен от евроатлантизма . 3| 24256 |31.10.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: Гешев предупреждава. Наблегна, че проверките срещу Борисов още текат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads